Bij een wortelpuntontsteking is de zenuw van een tand of kies afgestorven, bijvoorbeeld door een klap op de tand of kies of na een behandeling bij de tandarts. Daarna is het gaan ontsteken. Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over en moet behandeld worden door een kaakchirurg.

Als de tandarts een wortelkanaal heeft schoongemaakt kan er later aan de wortelpunt een wortelpunt ontsteking optreden. Soms lange tijd na de behandeling. Bacteriën zijn hiervoor verantwoordelijk. De zenuw sterft en er komt een ontsteking. Een wortelpunt ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot en ook naar andere wortels van de rest van het gebit. Het is meestal zeer pijnlijk.

Verschijnselen bij pijn:

 1. Pijn in tand of kies, zeurende pijn
 2. Vieze smaak in de mond
 3. Meer pijn bij warm en koud drinken
 4. Druk op de tand of kies is pijnlijk
 5. Tikken tegen de tand of kies is zeer pijnlijk
 6. Dikke kaak of bolle wang kan voorkomen

Een wortelpuntontsteking kan ook pijnloos verlopen, dan heeft de patiënt niet eens door dat er een ontsteking is. Vroeg of laat zullen er echter wel klachten komen, bijvoorbeeld gedurende periodes dat de weerstand minder
is.

Er kan zich een fistel op het kaakbot vormen. De fistel is een zwakke plek die kan openbreken zodat het pus eruit kan. Het pus komt in uw mond terecht. Het smaakt vies en ruikt vies. U krijgt een slechte adem van deze ontsteking.

Behandeling bij deze vorm van kiespijn (wortelpuntontsteking):

 1. pijnstillers
 2. soms wordt antibiotica gegeven
 3. wortelpuntbehandeling kaakchirurg


Wortelpuntbehandeling, hoe gaat dat?

 1. De kaakchirurg verdoofd de plek met injecties in uw mond (soms wordt narcose gebruikt maar meestal wordt het plaatselijk verdoofd)
 2. Er wordt een sneetje naast de aangedane kies of tand gemaakt zodat de tandarts erbij kan
 3. De kaakchirurg verwijderd de ontstoken wortelpunt en de wortelpunt wordt een stukje korter gemaakt
 4. Het wortelkanaal wordt gesloten met vulmateriaal
 5. Nadat de wond is schoongemaakt wordt deze gehecht

Pijn na wortelpuntbehandeling

Meestal gaat het snel weer beter. Kort na de behandeling kan de monjd wat gezwollen zijn, ook de lippen en wang. In het kaakbot groeit het bot weer aan. Als alles goed gaat is alles na twee weken weer genezen.