Zo zorg je ervoor dat online shoppen veilig en plezierig verloopt

0
2076
online shopping

Online shoppen is de afgelopen vijftien jaar zeer populair geworden. Tegenwoordig kunnen we ons een leven zonder webwinkels eigenlijk niet meer voorstellen. Je hoeft de deur niet meer uit om een hippe outfit te scoren, wat natuurlijk wel zo fijn is als het buiten regent. Helaas brengen webwinkels ook risico’s met zich mee. Zo is niet iedere webshop helaas even betrouwbaar. Wees daarom voorzichtig en gebruik onze tips om veilig online te shoppen.

1 – Shop alleen in webwinkels met een keurmerk

Het is belangrijk dat een webwinkel zich houdt aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo moet de privacy en veiligheid van de klant hoog in het vaandel staan. Webshops die beschikken over een zogeheten keurmerk voldoen aan deze eisen. Als het goed is vind je dit tekentje op de site. Kies tijdens het online shoppen dan ook alleen voor webshops met het zogeheten ‘Webshop Keurmerk’. Het Ministerie van Economische Zaken heeft dit keurmerk erkend, waardoor het uiterst betrouwbaar is. Ook beschikken sommige online shops over het ‘Thuiswinkel Waarborg’, wat wederom een teken is van betrouwbaarheid. Klik overigens wel altijd even op het keurmerk zelf, om er zeker van te zijn dat het een link is naar de website van het keurmerk.

2 – Lees beoordelingen van eerdere klanten

Een keurmerk is niet het enige teken dat een webwinkel betrouwbaar is. Certificaten en beoordelingen van eerdere klanten zijn minstens zo belangrijk. Als het goed is hebben deze een belangrijk plekje op de site van de webwinkel. Veel positieve recensies betekent dat je gerust met de webwinkel in zee kan gaan. Onthoud wel dat tevreden klanten minder vaak een beoordeling schrijven dan negatieve klanten. Lees daarom meerdere recensies en kies voor een webshop waarvan de meerderheid van de klanten positief is.

3 – Wees voorzichtig bij te grote aanbiedingen

Winkelen op het wereldwijde web is over het algemeen veilig, mits je goed op een aantal zaken let. Helaas zijn er al teveel mensen geweest die een bestelling hebben gedaan en deze nooit hebben ontvangen. Onthoud dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat het waarschijnlijk ook is. Stel je voor dat je in een webshop een nieuwe computer die de helft goedkoper is dan in een traditionele winkel. In dat geval gaan alle alarmbellen rinkelen, aangezien de webwinkelier geen profijt heeft van deze aanbieding. Er zou iets mis kunnen zijn met het product of je ontvangt na een betaling gewoon helemaal niets. Dit komt helaas wel eens voor op websites zoals eBay en Marktplaats. Een dergelijke korting is een goede reden om voorzichtig te zijn en nog even verder te kijken.

Lees ook: tips bij de aankoop van kinderkleding

4 – Lees de algemene voorwaarden van een webwinkel

Lees altijd de algemene voorwaarden van een webshop goed door voordat je besluit om een aankoop te doen. In dit gedeelte staan de belangrijkste regels van de online winkel vermeldt. Denk bijvoorbeeld aan de regelgeving rondom het retour sturen van producten. Overigens heb je volgens de Wet Koop of Afstand als consument altijd recht op zeven werkdagen bedenktermijn, en een webshop mag hier niet van afwijken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je niet tevreden bent over een product.