Een hond uit het asiel, hoe ga je hiermee om?

0
1382

Een puppy kan je opvoeden zoals je zelf wilt. Door op een puppy-cursus te gaan kan je je hond trainen en goed africhten. Met een asielhond heb je deze mogelijkheid natuurlijk niet. Een asielhond zal eerst moeten wennen aan zijn of haar nieuwe leven bij jou en jullie moeten elkaar goed leren kennen om elkaar te kunnen vertrouwen.

Leren omgaan met een asielhond

De omgang met een asielhond kan een stuk lastiger zijn dan die met een hond die je al van pup af aan hebt. Je weet vaak immers niet wat de asielhond allemaal al heeft meegemaakt, wat hij wel of niet heeft geleerd en of het beestje getraumatiseerd is. Misschien is hij wel mishandeld of verwaarloosd, of heeft hij enorme verlatingsangst omdat hij is achtergelaten.

Probeer goed gedrag aan te leren en slecht gedrag af te leren

Als de asielhond verkeerde dingen heeft aangeleerd is het moeilijk om hem deze weer af te leren. Ook de leeftijd van de hond speelt hierbij een rol. Meestal geldt dat hoe ouder de hond is, hoe moeilijker je hem nog dingen aan- of afleert. Je kan zelf proberen om je asielhond goed gedrag aan te leren en slecht gedrag af te leren door goed gedrag te belonen met iets lekkers en slecht gedrag te bestraffen met een harde en strenge stem.

Raadpleeg een dierenarts of hondentherapeut

Als de asielhond om wat voor reden dan ook getraumatiseerd is, zal hij hier altijd in een bepaalde mate last van blijven houden en is de kans groot dat je sommige gedragseigenschappen van je hond zal moeten leren accepteren. Je kunt hier natuurlijk altijd een gesprek over aangaan met je dierenarts of met een hondentherapeut. Misschien is er toch wel wat aan ongewenst gedrag van je hond te doen en kunnen zij je hiermee helpen.

Geef je asielhond de aandacht hij die verdient

Zorg ervoor dat je je asielhond genoeg aandacht geeft. Honden staan bekend om hun trouwheid en snakken naar de liefde van hun baasje en naar geborgenheid. Door je asielhond te aaien en hem af en toe lekker te vertroetelen laat je hem zien dat je ook van hem houdt en dat hij zich bij jou veilig en geliefd kan voelen. Zo bouw je een goede vertrouwensband op.

Laat je asielhond zo snel mogelijk wennen aan het alleen zijn

Je probeert natuurlijk zoveel mogelijk bij je asielhond te blijven, maar dit lukt niet altijd. Je moet bijvoorbeeld naar je werk of je gaat met het vliegtuig op vakantie. Als je geen oppas kan regelen betekent dit, dat je je asielhond in een kennel of hondenpension moet onderbrengen. Laat je asielhond daarom vanaf het moment dat je hem thuiskrijgt al snel wennen aan het alleen thuis zijn en bouw dit rustig op. Als je hond merkt dat je altijd weer bij hem thuiskomt en je hem niet in de steek laat, dan zal hij er ook op vertrouwen dat je hem uit de kennel of het hondenpension komt ophalen.

Geniet van je asielhond

Het allerbelangrijkste is om lekker van je asielhond te genieten, want je hebt er een maatje bij voor de rest van zijn leven! Lees voor meer tips over hoe om te gaan met dieren het blog Communicatie met dieren via deze link.