Gezonde snacks voor kinderen

0
1474

Ouders krijgen er regelmatig mee te maken: je kind vraagt tussen de maaltijden door om een tussendoortje zoals een koek of iets anders ‘lekkers’. Het algemene advies luidt dat het belangrijk is om je kind zo min mogelijk ongezond te laten snacken en in plaats daarvan zoveel mogelijk groente en fruit te geven. Niet alle kinderen gaan hiermee akkoord en zullen blijven vragen om iets ongezonds, want dat is lekkerder. Hoe ga je hier als ouder het beste mee om? Is een lekkere snack wel zo erg? Hoe kun je groente en fruit aantrekkelijker maken?

Wat zijn gezonde snacks?

Allereerst is het handig om te weten waar gezonde tussendoortjes voor kinderen uit bestaan. Het is bekend dat kinderen, net als volwassenen, zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgen. Deze zitten vooral in groente en fruit. Denk bijvoorbeeld aan appels of snoeptomaatjes. Belangrijk is om te blijven variëren in tussendoortjes. Zo krijgt je kind zo veel mogelijk verschillende vitaminen en mineralen binnen die het nodig heeft om gezond te kunnen opgroeien. Naast groente en fruit is het voor een kind ook belangrijk om kleine noten te eten. Hierin zitten gezonde vetten en eiwitten.

Hoeveel gezonde tussendoortjes per dag?

Voor de meeste kinderen is het niet voldoende om slechts drie maaltijden per dag te eten. Je kind bevindt zich nog in een belangrijke groeiperiode. De maag van een kind is te klein om per maaltijd genoeg voedingsstoffen en energie binnen te krijgen. Enkele tussendoortjes per dag kan dus prima. Zorg er wel voor dat er regelmaat in zit. Zo leert je kind dat het niet nodig is om de hele dag door te blijven eten. Houdt maximaal vijf eetmomenten per dag aan. Dit draagt ook bij aan een gezond gebit.

Tussendoortjes die gezond lijken, maar het niet altijd zijn

Sommige voedingsproducenten maken hun verpakkingen aantrekkelijk voor kinderen en geven het namen zodat het lijkt alsof het om een gezond product gaat. Neem bijvoorbeeld knijpfruit. Het woord fruit leidt ertoe dat mensen denken dat het om daadwerkelijk fruit gaat. Meestal bevatten deze producten ook wel fruit, maar zijn er vaak ook grote hoeveelheden suikers aan toegevoegd om ze lekkerder te maken. Tussendoortjes met weinig calorieën zijn niet per definitie gezonder voor je kind. Vaak bevatten deze naast weinig calorieën ook weinig voedingsstoffen, vezels of gezonde vetten.

Maak de gezonde snacks aantrekkelijk

Kinderen vinden het vaak leuk om met hun eten te spelen of bij de bereiding betrokken te worden. Geef je kind een veilige taak tijdens het bereiden van bijvoorbeeld een fruitsalade. Zo ervaart je kind dat gezond eten ook leuk kan zijn. Ook kan het voorkomen dat je kind geen zin heeft in een simpele appel of banaan, maar in iets ‘leuks’. Een appel of banaan kun je gemakkelijk aantrekkelijk maken door het in plakjes te snijden en er gezonde pindakaas tussen te smeren. Op deze manier kun je je kind op een gezonde manier belonen.