Aantal ongediagnostiseerde zieken groeit

0
1264
blog placeholder

Het aantal mensen dat met lichamelijke klachten bij de huisarts aanklopt, maar waar geen diagnose uitkomt groeit. In de praktijk zijn mensen echt ziek, maar theoretisch gezien is er volgens de arts dus niets aan de hand.

Frustrerend

Men loopt rond met uiteenlopende klachten, zoals prikkelbare darmen, verlamming, blindheid, stuipen of oorsuizen. Ze worden keer op keer onderzocht om een oorzaak vast te stellen, maar steeds weer komt er niets uit en worden ze onbehandeld en ongediagnostiseerd weer naar huis gestuurd. Je kunt je voorstellen dat dit erg frustrerend is voor patiënten. Maar liefst een derde van alle mensen die hulp zoeken bij de huisarts, bedrijfsarts, fysiotherapeut (bijvoorbeeld Medifit) of verzekeringsarts blijven rondlopen met een niet-gediagnostiseerde ziekte. Een logisch gevolg hiervan is dat het aantal gespecialiseerde poliklinieken juist stijgt de laatste jaren.

Subjectief

Toch krijgen deze mensen een label en dat is ‘Lichamelijk Onvoldoende verklaarde Klachten, ofwel: LOK. De cijfers om hoeveel mensen het gaat zijn niet helemaal bekend, omdat het al snel om een definitiekwestie gaat, zegt bedrijfsarts Rob Hoedeman van ArboNed Utrecht. Als je enkel naar de cijfers kijkt dan komt het neer op 20 procent van alle artsbezoeken. Specialisten die de definitie breder nemen komen uit of wel 40 procent. Het zal dus ergens er tussenin zitten. Het ligt er maar net aan hoe de behandelend arts de kwestie definieert. Als je kijkt naar iemand die na een lichte hartaanval een jaar later nog aan het kwakkelen is met zijn gezondheid, dan zal de ene arts het nog onder de noemer ‘hartaanval’ plaatsen, terwijl de ander het LOK noemt.

LOK netwerk

Gelukkig zijn er voor LOK-patiënten die tussen wal en schip zijn geraakt steeds meer instellingen waar zij terecht kunnen en serieus genomen worden. Het Netwerk Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten heeft inmiddels een flink netwerk opgebouwd. Zij hebben samenwerkingsverbanden met maar liefst 52 instelling waar patiënten met LOK terecht kunnen met hun klachten, zegt Jaap Spaans met het landelijke Netwerk Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here