Bliksem

0
1136
blog placeholder

Onweer is een natuurlijk verschijnsel net als regen en sneeuw. Wetenschappelijk bezien is het een elektrische ontlading in de atmosfeer. Waarnemend is onweer te beschrijven als een lichtflits, een bliksem, dat gevolg wordt door geluid, een donder. Anders dan regen en sneeuw is bliksem een gevaarlijk natuurlijk verschijnsel. Het kan een temperatuur van 30.000 graden Celsius hebben. Dat is explosief meer dan de temperatuur op de zon, namelijk 5507 graden Celsius.

 

Hoe ontstaat het?

Bliksem is ontlading van de spanning die onstaat in de lucht. In de atmosfeer bevindt zich een zwak elektrisch veld. De spanning wordt gecreëerd door positieve en negatieve ladingen. In de lucht bevindt zich warme en koude lucht. Koude lucht is zwaarder waardoor het boven in de lucht zweeft, warme lucht is lichter en stijgt daarom op. Door het opstijgen naar de koude lucht koelt de warme lucht af. Hierdoor onstaat condensatie: de lucht vormt waterdruppels en – door de kou – kleine ijsdeeltjes. Deze ijsdeeltjes worden groeien uit tot hagel. De hagelstenen bevatten kleine ijssplinters doordat kleine waterdruppels aan de hagel vriezen. Deze kleine ijssplinters springen van de hagelstenen af waardoor er een positieve lading ontstaat. Daarentegen zijn de hagelstenen negatief geladen. Dit proces brengt met zich mee dat het aardoppervlak positief geladen wordt. Hierboven hangt een negatief geladen wolk met hagelstenen en daarboven hangt een wolk met positief geladen ijsdeeltjes. Om te neutraliseren loopt een voorontlading van de wolk naar de aarde. Deze voorontlading is niet waarneembaar met het blote oog. Van de aarde naar de wolk loopt ook een lijn, de vangontlading. Nu er een lijn, een kanaal, is aangemaakt kan de hoofdlading, de bliksem, zijn weg banen. Bliksem is een elektrisch proces en vindt plaats doordat het contact heeft gevonden. Het heeft een begin- en eindpunt waarlangs de elektrische ontlading zich kan bewegen. Het felle licht van de bliksem is feitelijk de lucht om de bliksem dat door de hoge temperatuur van de bliksem explodeert.

 

Schuilen

Het schuilen voor de bliksem is verstandig. Als je buiten bent, ga niet schuilen onder een boom, vooral niet onder zwarte elzen. Jaarlijks sterven er rond de 100 koeien door blikseminslag. Dit komt door de zwarte elzen die voornamelijk te vinden zijn langs sloten in weilanden. Aangezien het om elektriciteit gaat is het verstandig om thuis voorzorgsmaatregelen te nemen: trek (onnodige) stekkers uit het stopcontact en ga niet douchen. Dit laatste in verband met water en elektriciteit. Kijk geen televisie en bel niet met een vaste telefoon. Vermijd elektriciteit aantrekkelijke plaatsen en objecten, zoals open velden en metaal. Indien u buiten bent, kan een auto veiligheid bieden. De wetenschapper Faraday heeft uitgevonden dat een metalen omhulsel, zoals een auto of vliegtuig, aan de buiten kant de elektriciteit naar de aarde zal geleiden. Hetgeen binnen is, wordt beschermd. Houd dan wel deuren en ramen dicht. Het zij opgemerkt dat Faraday’s bevindingen berusten op geleidende materialen zoals koper en ijzer!

 

Feiten en cijfers

De snelheid van bliksem is ontzettend groot. Gemiddeld is de snelheid 60.000 km/s. De spanning van de bliksem kan oplopen tot honderd miljoen Volt. De energie die een bliksem geeft is gelijk aan 100 kWh (KiloWatt per hour).  Concreet betekent dit dat men duizend lampen van 100 Watt een uur kan laten branden. In Indonesië zijn de meeste onweersbuien te vinden. Doordat de beweging van de bliksemflits  een snelheid heeft van 300.000 kilometer per seconde en het geluid 300 meter per seconde, is het mogelijk om te berekenen hoe ver je van de bliksem bent. Zodra je een flits ziet, dien je te tellen totdat je het geluid hoort. Het aantal seconden deel je door drie en dan weet je het aantal kilometer afstand. Bliksem slaat niet tweemaal op dezelfde plek (dezelfde onweer) in. Door de felheid van het licht is het verstandig om niet naar de bliksem te kijken. Een nabije bliksemflits kan verblinden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here