Daar moet je maar mee leren leven?

0
1038
blog placeholder

Daar moet je maar mee leren leven?

Uitdrukkingen als ‘onbekend maakt onbemind’ of ‘wat de boer niet kent, vreet hij niet’, zijn nog steeds niet uit de tijd, hoewel eigenlijk ook niet meer van deze tijd.

De media brengen verre oorden dichterbij maar dan nog lijkt overbrugging naar het onbekende een hele grote stap.

Negativiteit is ons met de paplepel ingegeven. Opmerkingen als: ‘dat kan ik niet’ of, nog erger, ‘dat kun jij niet’ en je dan laten leiden door meningen van anderen, hebben een frustrerende invloed op ons welzijn. We vullen onze gedachten met zaken die misschien ooit in een verre toekomst wel of niet uit zouden kunnen komen, als die of die situatie zich voor zou doen, en hij, of zij, dit of dat wel of niet zou kunnen zeggen, doen of nalaten…. en BAM!!

Je zit vol negatieve gedachten, voelt je moedeloos of ervaart andere waardeloze obstakels die je lichaamskrachten, lees energie, doen afnemen en waarbij je creatieve geest inzakt.
Het leven is niet gemakkelijk maar een weg zoeken om het makkelijker te maken, kan vruchten afwerpen. Wil iets, van jezelf, met jezelf, voor jezelf, door jezelf, vanwege jezelf.
Alles wat je niet probeert, kun je ook niet, nee! Maar dingen gewoon uitproberen, zonder je iets aan te trekken van wat een ander er van vindt, kan verrassend zijn, op allerlei gebied.
Ook als ons lichamelijk en geestelijk welzijn in het gedrang komt kun je opteren en uitproberen om je welbevinden te verbeteren, of je kunt meteen capituleren.

Het leven is heel simpel: we gaan allemaal dood PUNT! Hoe? Daar kun je zelf weinig invloed op uitoefenen, behalve je lichaam zolang je erin leeft, zo aangenaam mogelijk te laten zijn.

Kom je in de malle molen van de medische wereld, huisarts, specialist, therapeut of waar dan ook, kan er tegenwoordig een schat aan informatie worden ingewonnen via internet. Niet dat daar de waarheid staat die voor jou moet gelden, maar het geeft handvatten, en sinds een tal van jaren ook uitgebreide informatie over alternatieve en oosterse (genees)wijzen om andere mogelijkheden te verkennen die tot een aangenamer leven kunnen leiden dan alleen maar lijden.
Dat heb ik zelf doorgrond door mezelf vragen te stellen en met mezelf in discussie te gaan waar geest en lichaam mij een gedachte of gevoel geven, wat ik zou kunnen doen. Het klinkt misschien raar, zo’n tweegesprek in je eentje, maar het maakt een zifting van wat wel of wat niet uitgeprobeerd kan worden, door naar mezelf te luisteren en af te gaan op mijn intuïtie waardoor ik beter in mijn vel kan komen.
Zo heb ik ooit een flinke darminfectie gehad met als bijkomend probleem de werking (of liever: het gebrek aan goede werking) van de sluitspieren. Met mijn huisarts en de nodige medicijnen heb ik met veel moeite de infectie onder controle kunnen krijgen, maar een goede werking van de sluitspieren bleef uit. Na vijf maanden zei mijn huisarts dat hij verder niet voor me kon doen. Daar heb ik geen genoegen mee genomen en ben op zoek gegaan naar een homeopaat. Hij heeft de werking van mijn lichaam op een andere manier getest en me een combinatie van homeopathische geneesmiddelen voorgeschreven. Het heeft een jaar geduurd voordat ik weer voldoende kon vertrouwen op mijn lichaam.

Maar zoals ik in het leven stond had ik geen banden met mijn lichaam of de natuur van de wereld. De afgelopen jaren heb ik inzichten gekregen en geleerd verbanden te leggen, met voeding en beweging. Ook door Ayurveda.
Als mijn huisarts zegt: ‘daar moet je maar mee leren leven’ zegt mijn ayurveda-arts: ‘daar moet je maar mee leren leven, maar ik zal je laten zien hoe je dat kunt doen’. En dan is het aan mij om te bezien of ik er baat bij heb of niet.
Ayurveda heeft veel meer kennis in huis dan je zou verwachten. Is onze westerse medische wereld erop gericht ziekten te bestrijden, zo is de Ayurveda erop gericht ziekten zoveel mogelijk te voorkomen door een aangepaste levenswijze.

Een Amerikaans onderzoek heeft bijvoorbeeld in onderzoeken uitgewezen dat hoge dosis vitamine C intraveneus toedienen kankercellen selectief dood zonder, althans dat is niet aangetoond, dat gezonde cellen schade oplopen. In de Ayurveda is al veel langer bekend welke natuurlijke kruiden een positieve invloed hebben op onze cellen. Ook al kan niet alles worden voorkomen, dan nog is er een mogelijkheid om tot een bepaalde omgang met een probleem te komen.

Zinvol is het daarom altijd om medische disciplines uit de westerse en oosterse wereld tegen elkaar af te wegen op zoek naar verlichting.

Internet biedt ook een aantal mogelijkheden om artsen gratis adviezen te vragen. Zo bestaat er een site waar op de Ayurveda gebaseerde adviezen kunnen worden ingewonnen bij ziektevraagstukken.

Ook al bestaat er wellicht nog steeds een weerstand, bedenk dan de volgende zaken:

Als een kind buikpijn heeft wrijft moeder over het buikje in de klokrichting en geeft dit vaak verlichting en rust. Bovendien worden de darmen gestimuleerd hun afvalstoffen verder af te voeren. Bij huilen wordt het kind gewiegd en komt vaak tot bedaren. Wanneer hebt u als volwassene voor het laatst op een schommel gezeten, niet om echt te schommelen, maar gewoon om rustig te wiegen? Toch maar weer eens proberen, zeer ontspannend en rustgevend.

Als u hoofdpijn heeft wrijft u eigenlijk zonder er over na te denken de plaatsen ter hoogte van uw slapen en bij gebrek aan concentratie voor vermoeidheid zet u uw duim en wijsvinger tussen uw wenkbrauwen en ervaart verlichting. Onbewust stimuleert u daarmee de energiebanen in uw lichaam die in de Ayurveda marmapunten worden genoemd. Daar hebben we er veel van en vooral bij hoofdpijnen kan het stimuleren van de volgende punten leiden tot een ontspanning en is het uitproberen waard nog voordat u overgaat tot het slikken van pijnstillers:

Matruka – (vier stuks) twee aan beide zijden van de nek
Krukatika – basis van de schedel
Vidhura – onder en achter het oor
Phana – twee punten aan de buitenkant van de neusholten
Apanga – buitenhoeken van het oog
Avarta – buitenhoeken van de wenkbrauw
Shankha – op de slapen
Utkshepa – boven het oor
Sthapani – tussen beide wenkbrauwen
Simanta – in de naden van de schedelbeenderen.

 

Waar u de marmapunten en chakra’s vindt en hoe ze u kunnen helpen andere mogelijkheden uit te proberen dan meteen maar iets te slikken?

Google en informeert u zich.

Er is meer tussen hemel en aarde, ook op medisch gebied!

 

Indy Toma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here