De aandrijving

0
822
blog placeholder

 

Een auto kan voorwiel, achterwiel of vierwielaandrijving hebben. Welk type aandrijving past bij u?

 

Voorwielaandrijving

 

Bij een voorwiel aangedreven auto worden de wielen vooruit getrokken. De motor ligt voorin de auto. Voorwielaandrijving is relatief eenvoudig. Er zijn minder onderdelen voor nodig wat betekent dat de productie goedkoper kan. (Er is geen cardanas nodig en het vereist geen los differentieel. Dit is geïntrigeerd in de versnellingsbak. Het levert meer interieurruimte op en in de meeste gevallen bespaart het ook gewicht.)

Voorwielaandrijving is veiliger dan achterwielaandrijving en wat betreft de eisen die worden gesteld aan de ergonomie en de interieurruimte is een voorin geplaatste motor beter.

Een ander voordeel is de wegligging. De auto kan goed gecorrigeerd worden in het geval van onderstuur. (Bij onderstuur gaat de auto vooruit over de voorwielen.) Onderstuur treedt op wanneer er te hard door de bocht wordt gereden.

Door het gas los te laten wordt de auto gecorrigeerd. Een voorwiel aangedreven auto waarbij overstuur optreedt, kan worden gecorrigeerd door gas bij te geven waardoor de wielen worden rechtgetrokken.

Een nadeel van voorwielaandrijving zijn de aandrijfkrachten in het stuur. Bij duurdere constructies is het tegenwoordig mogelijk om met hogere vermogens te werken waardoor de nadelen worden verminderd.

 

Achterwielaandrijving

 

Bij een achterwiel aangedreven auto duwen de wielen de auto vooruit. De motor zit voorin, achterin of in het midden. Bij een voorin geplaatste motor is het gewicht beter verdeeld. Er zijn geen aandrijfkrachten in het stuur en er zit meer gevoel in het stuur. Deze auto is geschikt om mee te driften.

Nadelen van deze combinatie:

Omdat er een cardanas naar de achterwielen van de auto loopt is de auto duurder, zwaarder en de bodemplaat is niet vlak.

 

Bij een middenin geplaatste motor is de verdeling van het gewicht het best. De motor zit achter de voorwielen of voor de achterwielen. De wegligging van deze auto is heel stabiel doordat het zwaartepunt heel laag is. Een nadeel is de beperkte ruimte in het interieur. De motor zit of op de plaats van het dashboard of op de plaats van de achterbank. In deze auto zijn daarom meestal maar twee zitplaatsen. Deze opstelling wordt gebruikt in sportauto’s.

 

Bij een achterin geplaatste motor zit het gewicht achter in de auto. Dat is meteen een nadeel. Er rust geen gewicht op de voorwielen dus is er meer kans op overstuur en dat is moeilijk bij te sturen. Een voordeel van deze auto is dat hij goedkoper en compacter is omdat er geen aandrijfas en los differentieel nodig is.

 

Een auto met achterwielaandrijving heeft meer kans op overstuur in de bochten. De achterkant van de auto breekt uit in de bocht. Door het gas los te laten en tegen te sturen is dit weer te corrigeren.

 

Vierwielaandrijving

Bij een vierwiel aangedreven auto wordt de auto zowel getrokken als geduwd. Nadelen hiervan zijn dat de auto zwaar is, duurder in onderhoud en aanschaf doordat er meer onderdelen worden gebruikt en er wordt meer ruimte in beslag genomen. De motor zit voorin, achterin of in het midden.

Een voordeel van vierwielaandrijving is de veiligheid. De auto heeft meer grip op de weg. Deze aandrijving is geschikt voor auto’s met grotere vermogens en terreinwagens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here