De grasparkiet

0
959
blog placeholder

Soorten parkieten

De oorspronkelijke grasparkiet is lichtgroen, maar men kan nu kiezen uit vele kleuren en kleurschakeringen. De vier basiskleuren zijn blauw, groen, geel en wit. Qua gezondheid en temperament maakt het niet uit welke kleur je kiest. De groen parkiet lijkt het meest op die uit het wild. Hij is lichtgroen met gele kop. De zes kroppuntjes en de tekening op de vleugels en kop zijn zwart. Deze tekening zie je ook bij de blauwe parkiet. Albino’s zijn witte parkieten. Zij missen het pigment in hun veren. De effen gele parkieten heten lutino’s. Beide soorten hebben ook geen pigment in hun ogen. Het lijkt of ze roze ogen hebben, maar die kleur wordt veroorzaakt door de bloedvaatjes in de iris.

                                        
Wat eten parkieten  

In de natuur eten parkieten het meest allerlei soorten graszaden. Dit is hun basisvoedesel en daarom moet dat ook grotendeels in het zaadmengsel zitten. In de dierenwinkel is er veel keuze, maar er moet in ieder geval het volgende in zitten: rood koolzaad, lijnzaad, gewoon kanariezaad en gierst. Verder vinden ze vers groenvoer erg lekker, vooral gras, dat zaad vormt, sla, paardebloem, muur, en kruiskruid. In de dierenzaak zijn meestal wel trossen gierst te koop. Dit vinden ze wel het allerlekkerst, maar als je hiervan teveel geeft worden de parkieten erg dik.
Grasparkieten hebben veel mineralen nodig, vooral als het vrouwtje eieren legt. Een sepiaschelp is hiervoor het middel. Je kunt hem vast binden aan het gaas van de voliëre, zodat de parkieten ook wat te doen hebben. Zo krijgen ze de nodige kalk binnen.

Het broeden

In de vrije natuur leggen parkieten hun eieren op elke plek, die ze geschikt achten. Ze maken geen nest, maar zoeken een holle boom, die hen wat bescherming biedt. Tamme grasparkieten hebben een nestkastje nodig met een holle bodem. Aan de voorkant een ronde opening, waar ze precies door kunnen en onder de opening een stokje, waar mannetje op kan zitten om het vrouwtje te voeren en later de jongen. Al ruim voor de broedtijd vormen de parkieten paartjes. Al vroeg in het voorjaar beginnen ze met het leggen van de eieren in hun broedkast, meestal zo’n 5 eieren. Ze leggen om de dag een ei en beginnen direct na het leggen van het eerste ei te broeden. Na 18 dagen komt het eerste jong tevoorschijn. Om de dag komen de andere jongen uit het ei. Tijdens de broedtijd is het mannetje heel actief en brengt voorgekauwd eten naar het vrouwtje. Als de jongen er zijn helpt hij op die manier met het voeren van de jongen. De jongen groeien heel snel en na 6 weken zie je de eerste al in de opening van het nest zitten. Hij zal regelmatig even gaan zitten en rondkijken en na 2 of 3 dagen waagt hij de sprong en vliegt uit. Vanaf dat moment wordt hij niet meer gevoerd en zal zelf gaan eten. Parkieten kunnen wel 2 of 3 keer per seizoen een nest voortbrengen. Soms is het laatste jong nog niet uitgevlogen of het eieren leggen en broeden is alweer begonnen.

          

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here