De juiste digitale camera uitzoeken

0
841
blog placeholder

Merken
Verschillende fabrikanten bieden aan verschillende type consumenten hun waar aan, de meest standaard merken zijn panasonic, canon, nikon, olympus en kodak. Ook ander fabrikanten zoals samsung, sony en casio bieden tegenwoordig digitale camera’s aan. Afgaan op naam is een optie om een camera uit te zoeken, maar het is niet de meest voor de hand liggende keus. Immers bepalen andere factoren welke camera aan jouw wensen voldoet en niet een merk.  

Megapixels
Eén van de meest belangrijke zaken aan een camera zijn de pixels. De scherpte van een foto wordt bepaald aan de hand van pixels. Een hoger aantal geboden megapixels betekent een betere kwaliteit foto. Op het eerste gezicht kan een foto kwalitatief goed uitzien, maar zodra je inzoomt (spreekt uit als inzoemen) vervagen de kleuren en vormen. Het aantal megapixels bepaalt hoe goed de foto uit blijft zien na het inzoomen. Ook zonder inzoomen ziet men het verschil tussen lage en hoge resolutie: de kleuren, vormen en duidelijkheid van het voorwerp geven dit aan.  Men stelt dat tegenwoordig rond de acht megapixels voldoende is om mooie foto’s te nemen, tenzij men van fotografie een hobby wil maken (in dat geval zoekt men een ander soort camera).


Zoom
Een ander meewegingsfactor kan de optische zoom zijn. Met de zoom is het mogelijk om het voorwerp dichterbij te halen. Dit kan handig zijn wanneer je in plaats van iemands verschijning slechts het gezicht wil vastleggen.


Uiterlijk
Hoe ziet de camera eruit? Heeft het de vorm die je wil en hoe zijn de knoppen bevestigd. Wil men een makkelijke camera – een camera waarmee je makkelijk foto’s kunt nemen – dan kijk je naar de knoppen waarmee je een foto neemt en waarmee je foto’s kunt bekijken. Daarnaast kun je rekening houden met het LCD  scherm, hoe groter het scherm des te beter en mooier een te nemen foto kunt zien. Een camera komt doorgaans in palet aan kleuren, daar heb je een keuze genoeg aan.  


Snufjes
De camera’s onderscheiden zich echt op het gebied van snufjes. Tegenwoordig is het standaard om de mogelijkheid tot het maken van filmpjes aan te bieden. Daarnaast moet men kijken naar het menu, welke mogelijkheid biedt het: kan men foto’s van zichzelf nemen (zelfontspanner), kan men flits aan en uit doen, kun je foto’s in het donker nemen. Vraag aan een medewerker naar al die punten die je belangrijk vindt en test ook een camera zelf uit in de winkel.


Aandachtspunten

Vraag naar de garantie. Als er iets mis is met de camera dan moet je dit op tijd kunnen aangeven bij de verantwoordelijke. Bij aanschaf van de camera kun je ook vragen naar een geheugenkaart (meestal moet je zelf een grotere geheugenkaart aanschaffen). Een lader en een usb-kabel worden doorgaans standaard meegeleverd bij de camera. Kijk ook op internet naar recensies over de camera om een goed beeld te krijgen van de camera die je op het oog hebt. Prijs kan een rol spelen bij het bepalen van de keuze, maar laat je vooral niet leiden door de prijs. Een camera is niet iets – hopelijk – wat je elk jaar gaat vervangen. Het is een investering dat zeker enkele jaren mee moet gaan, en om niet geheel achter te blijven op de ontwikkeling (immers technologie verandert per seconde) is het verstandig om een camera te nemen dat over een paar jaar nog degelijk is. Staar je vooral niet blind op de keuze, in de meeste gevallen kan men goede kwaliteit krijgen van camera X voor prijs X en een even goede kwaliteit van camera Y en voor een veel lagere prijs dan prijs X.   

Zelf heb ik onlangs na een gesprek met een medewerker van een winkel, een casio exilim Z150 gekocht. Het is makkelijk te bedienen (het heeft een aparte camera- en een aparte filmknop), een grote scherm (3 inch), 4x optische zoom en 8.1 megapixels.

Heb jij een digitale camera aangeschaft, vertel het dan hier. Vertel wat over de camera (welke merk, optische zoom, aantal megapixels en eventuele snufjes), waarom je die camera hebt gekocht en wat je er van vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here