De menstruatiecyclus

0
1103
blog placeholder

In het slijmvlies van de baarmoeder zitten veel bloedvaten.
Tijdens een menstruatie wordt het dikke slijmvlies afgebroken. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt dan dun. Een deel van het slijmvlies komt via de vagina naar buiten. Hierbij komt ook wat bloed naar buiten.
Dit gaat stukje bij beetje.
Een menstruatie wordt ook wel ongesteld zijn genoemd. De menstruatie duurt meestal drie tot vijf dagen.

Menstruatieklachten

Menstruaties kunnen soms gepaard gaan met buikkrampen. Tijdens de menstruatie voelt een vrouw zich vaak niet lekker. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn en rugpijn die veroorzaakt worden door de samentrekking van de baarmoeder.
Ook kunnen de borsten wat opzwellen en gevoelig zijn. Dat komt doordat de spierlaag van de baarmoederwand zich samentrekt.
Een vrouw kan ongesteld worden vanaf de puberteit tot aan de overgang.

Het slijmblies wordt weer dikker

Na een menstruatie wordt het slijmvlies weer dikker. Hiervoor zorgen de vrouwelijke geslachtshormonen.
Ondertussen rijpen er eicellen in de follikels. Ongeveer 14 dagen na het begin van de menstruatie vindt de ovulatie plaats. Je hebt geleerd  dat er dan èèn eicel vrijkomt uit een eierstok.
Het slijmvlies in de baarmoeder is dan dik.
Het baarmoederslijmvlies heeft zich zo voorbereid op de innesteling van een embryo. In het dikke baarmoederslijmvlies kan een embryo zich beter innestelen dan in het dunne slijmvlies.
Een vrijgekomen eicel kan worden bevrucht. De bevruchte eicel groeit dan uit tot een embryo. het embryo kan zich dan gaan innestelen in het dikke slijmvlies van de baarmoeder.
De vrouw is dan zwanger.
Tijdens de zwangerschap blijft het slijmvlies in de baarmoeder dik. Er vinden dan geen menstruaties meer plaats.
Verder zijn veel vrouwen prikkelbaar. Bij gebruik van de anticonceptiepil.

Menstruatiecyclus

Tussen de twee menstruaties zit ongeveer 28 dagen.
Deze periode wordt de menstruatiecyclus genoemd. De menstruatiecyclus wordt ook wel de maandelijkse cyclus genoemd.
De menstruatiecyclus duurt niet bij iedere vrouw even lang.
Gemiddeld duurt de menstruatiecylcus 28 dagen. Bij veel vrouwen duurt de menstruatiecyclus langer of korter.

Sporten en zwemmen

Evenmin is het bezwaarlijk om tijdens de menstruatie te sporten of te zwemmen. Bij zwemmen is het niet strikt noodzakelijk tampons te dragen, aangezien de koudeprikkel de menstruatie (tijdelijk) stopzet. Veel vrouwen gebruiken echter toch een menstruatiecup, tampon of softcup als ze zwemmen om onzekerheid te voorkomen. Daarbij komt, dat de bloeding onmiddellijk weer begint, wanneer men zich niet in het water bevindt. Vooral in openbare zwemgelegenheden is dit een bezwaar.

Seks tijdens de menstruatie

Onder meer door de bovengenoemde klachten hebben veel vrouwen tijdens de menstruatie minder zin in seks. Hoewel sommige mensen afkeer hebben van de bloeding, is het doorgaans niet bezwaarlijk om seks te hebben tijdens de menstruatie. Hiervoor kan gebruikgemaakt worden van een zogeheten softcup, deze wordt ingebracht en vangt daarmee de bloeding op. Er kan met behulp van een softcup gewoon comfortabel seks worden bedreven. Wel zal er bij onbeschermd seksueel contact tijdens de menstruatie eerder kans zijn op overdragen van seksuee; overdraagbare aandoeningen, omdat de zurige bescherming van de schede in deze periode verminderd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here