De waarheid over buitenlandse honden

0
889
blog placeholder

Enige tijd geleden is er veel commotie geweest rondom de buitenlandse honden. Een erg eenzijdig verhaal. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het niet de waarheid is. Er is echter ook een andere waarheid, een betere waarheid. Maar is het dan wel allemaal rozengeur en maneschijn.

 

Wat drijft de organisaties

De meeste organisaties zijn opgezet door dierenliefhebbers. Ze zijn op vakantie geweest in een land en zien hoe de straathonden daar behandeld worden. Ze hebben gehoord over de dodingsstations. Allemaal te zielig voor woorden. Eenmaal terug in Nederland laat dat beeld ze niet los en ze besluiten iets voor de honden te gaan doen. Ze proberen contacten te leggen met plaatselijke asiels en ze gaan proberen de honden in Nederland aan een goed baasje te helpen.

Waar gaat het fout

Buiten de discussie of het verstandig is om deze honden naar Nederland te halen (daar komt nog een ander artikel over) gaat het vaak op een heleboel punten fout. Mensen die met deze organisaties beginnen zien de hond binnen zijn ellende. Misschien in een asiel waar hij uiteraard diep ongelukkig is en blij met ieder beetje aandacht. Misschien op straat waar hij een angstige indruk maakt omdat hij in de regel overal wordt weggestuurd in het minste geval en mishandeld in het ergste geval.

Zielig

Het gaat fout al helemaal in het begin omdat de mensen deze honden zien als zielig en niet als hond. Vaak ontbreekt bij de organisaties de kennis over honden en de kennis over probleemgedrag. De hond komt met een zielig verhaaltje op de site. Er komen mensen op af die de hond ook zielig vinden, het verhaaltje is te schrijnend voor woorden en men besluit de hond te helpen.

Liefde

Eenmaal in Nederland en bij de mensen thuis blijkt dit een hele gewone hond te zijn maar met een rugzak vol ellende.  De algemene stelregel die nu geldt is dat de hond het goed moet krijgen. Hij moet vertroeteld worden, hij mag alles en binnen no time regeert de hond het hele huis

Honden kijken niet terug

Een hond die uit een slechte situatie komt is dit “vergeten” op het moment dat hij bij jou de drempel overstapt. Wel kan hij door bepaalde geuren, geluiden, associaties nog wel eens een beeld uit het verleden krijgen waardoor hij op een bepaalde manier reageert. Maar een hond die bij jou de drempel overgestapt is is een hond zoals iedere hond (ook het verschil tussen de Nederlandse hond en de buitenlandse hond komt in een ander artikel van mij terug) Een hond die blaft, gromt en bijt, blij is, eet, dol is op knuffelen etc.

Regels

Als je denkt dat je het uitsluitend met liefde gaat winnen ga je al bij voorbaat de mist in en is het hele project gedoemd om te mislukken. Een hond heeft een baas nodig om gelukkig te zijn. Een baas die hem zijn grenzen leert kennen net als bij een kind. Een baas die hem beschermt maar die hem ook leert hoe het werkt in het leven. Het is dus van het allergrootste belang dat de hond regels krijgt. Regels waarbinnen hij zich kan bewegen maar waarbij hij precies weet waar hij aan toe is.

Roedelregels of basisomgangsregels

Een hond uit het buitenland heeft op straat geleefd en soms ook nog een tijdje in het asiel. Dit zijn geen asiels zoals in Nederland.  Ze leven hier soms in groepen van 15 tot 20 honden bij elkaar en in sommige landen soms zelfs met honderden op een stuk land. In zo’n groep honden is de hierarchie heel duidelijk verdeeld en iedere hond heeft zich daaraan te houden. Doet hij dat niet dan wordt hem dat op een harde manier duidelijk gemaakt, luistert hij nog niet dan wordt hij gedood. In dergelijke grote groepen honden lukt het niet om zonder regels te leven. De honden weten dat instinctief heel goed en er wordt dus een leider gekozen, er worden soldaten (de zogenaamde betahonden) gekozen en het gewone volk om even in de menselijke termen te blijven. In een dergelijke groep heerst dictatuur.

Verschil tussen echte wilde honden en gedomesticeerde wilde honden.

Echte wilde honden leven in een roedel. Een roedel bestaat over het algemeen uit familie van elkaar en de toon is liefdevol. Uiteraard worden puppies begrenst. Uiteraard krijgen ze de opvoeding van de oudere dieren maar over het algemeen is alles gebaseerd op respect.

Gedomesticeerde wilde honden zijn over het algemeen honden die pas of in een ver verleden al als huisdier hebben geleefd en dus gewend zijn aan de mens. Deze honden leven nu op straat niet in een roedel maar in een samengestelde groep. Deze groep is geen familie van elkaar en ze hebben elkaar opgezocht omdat ze elkaar nodig hebben maar er is een compleet andere verhouding dan bij echte wilde honden. De toon is ook veel meer snauwerig en respect moet worden afgedwongen door de alpha dieren. Je ziet in deze groepen ook veel eerder een schermutseling als bij de echte wilde honden in de groepen.

Gedomesticeerde wilde honden

De honden die over het algemeen deze kant op komen zijn gedomesticeerde wilde honden, dat wil dus zeggen dat ze in een samengestelde groep hebben gezeten, hetzij in het asiel, hetzij op straat. Er waren duidelijke leiders aanwezig, en de regels zijn simpel doch doeltreffend en dienen nageleefd te worden anders wordt de hond of verstoten en als dat niet lukt (bijvoorbeeld binnen de hekken van een asiel) doodgemaakt door de andere honden.

Veel van die honden die naar Nederland komen zijn dus juist die honden die binnen de hekken van het asiel niet kunnen aarden. Dat geeft dus al duidelijk aan dat ze of een gedragsprobleem hebben, of zich niet kunnen aanpassen. Een heel enkele keer komt het ook voor dat het een echte underdog is die ze uit medelijden er van tussen hebben gehaald maar vaak is dat nu juist niet het geval.

Probleemgedrag

Doordat juist de “kneusjes” naar Nederland komen is de kans op probleemgedrag vele malen groter en zeker als deze honden terecht komen in een familie of gezin die de hond alleen maar zielig vindt en hem verder geen regels oplegt. De hond zal zijn eigen regels gaan maken en dat leidt over het algemeen heel snel tot probleemgedrag.

Hoe moet het dan wel

In de eerste plaats is het belangrijk dat u verliefd wordt op de hond. Niet op het zielige verhaaltje wat erbij staat of omdat hij zoveel heeft meegemaakt. De hond moet u aanspreken. U moet ook vantevoren bedenken wat u van een hond verwacht. Is het alleen maar gezelschap dan kun je beter geen werkhond nemen. Wil je er fanatiek mee gaan sporten dan moet je zeker geen angstige hond nemen. Evenals bij de Nederlandse honden moet je de hond met je verstand uitzoeken en niet met je gevoel.

Dan, als de hond bij u in huis is moet u vanaf de eerste dag hele strikte regels hanteren zodat de hond meteen weet waar hij aan toe is. Dit is niet zielig voor de hond, het is veel zieliger als je dat niet doet want dan is de hond zoekende en gaat hij zijn eigen regels stellen met probleemgedrag erbij.

Een hond wil weten waar hij aan toe is en dat geldt nog veel meer voor de buitenlandse hond.

Indien u op zoek bent naar een hond en u loopt per ongeluk tegen een buitenlandse hond aan die u heel erg aanspreekt wil ik u zeker helpen met het screenen of het inderdaad iets voor u is.

Heel veel meer informatie over honden en hun gedrag vind je op www.everyoneweb.com/pannehoeve

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here