e-nummers in voedingsmiddelen

0
916
blog placeholder

Pasgeleden kreeg ik van mijn schoonmoeder een receptenboekje. Een kookboek waarion je recepten kan vinden zonder e-nummers.
In eerste instantie leek mij dit onnodig, tot ik de inleiding las en de bijbehorende lijst met e-nummers die alledaags in onze voedingsmiddelen verwerkt zijn.
En dan wordt je toch wel even bedachtzaam als je leest dat bepaalde e-nummers voor verstopping zorgen, voor huiduitslag, verdacht zijn, verboden zijn, slecht voor de bloeddruk en om dit rijtje dan maar eens af te sluiten: kankerverwekkend.
De volgende dag ben ik voor de grap eens wat producten uit mijn keuken gaan vergelijken met deze imponerende lijst van kleurstoffen en toebehoren in voedingsmiddel.
Even een slokje cola voor het koken en jawel meneer e338 kan mij toch een aanzienlijke kans op verstopping geven. Nou ja, dan maar een saucijzenworst bakken voor bij het avondeten. Algauw vergaat mijn eetlust als ik bedenk dat ik hiermee e330 aan mijn gezin voorschotel,een kankerverwekkende stof.
Nu schrik ik niet zo snel, maar ik vraag mij wel af waarom wij in Nerderland niet bewust worden gemaakt over wat er precies in ons voedsel wordt gestopt en met welke kleurstoffen ons eten wordt verrijkt. Nummer e123 is zelfs al verboden in Rusland en in Amerika omdat deze kankerverwekkend is, maar ondertussen zit er net zo’n goedje in onze heerlijke worsten..nou bon appetit! Misschien wel alvast even het vermelden waard dat deze verboden stof te vinden is in veel merken smarties, godensijs en sleutels (snoep).
Alle producten met een verdacht kleurtje kunnen soms maar beter in het schap blijven staan volgens mijn wijze boekje.
Die zitten namelijk vol kleurstoffen en dit zijn meestal de e-nummers. e621 mononatriumglutamaat, e951 aspartaam en e967 xylitol.
De bijwerkingen kunnen verschillen van neurotische aandoeningen tot een plotselinge hartstilstand.
Nu weet ik niet in hoeverre dit waarheid is of dat dit misschien wat doorslaat naar de andere kant, maar feit blijft wel dat wij wat meer op kunnen letten op wat wij eten en dat wij door ons beuwstzijn van de toegevoede stoffen, veiligere en gezonde keuzes voor onszelf en ons gezin kunnen maken.
Op internet zijn ook hele lijsten te vinden met deze e-nummers en ontpoppen zich veel sites over dit onderwerp.
Misschien dat ik buiten mijn zelfgemaakte brood toch nog een grotere keuken goeroe moet worden om zelf e- vrij te koken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here