Een dagje ouder

0
869
blog placeholder

EEN DAGJE OUDER.

Je wordt een dagje ouder. Dat is op zich geen probleem, want de jaren brengen je steeds een beetje meer wijsheid, althans, dat hoop je. Je bent in elk geval niet meer zo onbesuisd, springt niet overal meer met een wilde sprong in, maar denkt een beetje meer na.      

VERANDERINGEN

Nader je de 60, dan ga je helaas fysiek wel het e.e.a. merken. Je wordt stijver, bent sneller moe en op je werk neem je alle veranderingen en verplichte cursussen niet meer zo snel in je op. Kom je na een dag werken thuis, dan heb je behoefte aan even bijkomen op de bank en het duurt niet lang of je valt in slaap voor de televisie. Een tukkie doen is inmiddels dan ook een dagelijks ritueel geworden. 
En zomaar op een dag sta je als vrouw voor de spiegel en je bemerkt dat je lichaam veranderd is, je hebt bijna geen taille meer, je benen lijken dikker en vertonen tot je schrik de eerste, duidelijke sporen van een sinaasappelhuid. Je knijpt, je masseert en zoekt driftig op het internet naar middeltjes om dat hopelijk tegen te gaan. Maatje 36 heb je al lang niet meer, oh nee. Je kunt ook niet meer maar blijven snoepen zonder aan te komen, want elk pondje gaat nu door het mondje. En denk nu niet dat alleen het lichaam van de vrouw verandert, want ook het lichaam van de heren kan danig veranderen. Zo hebben zij vaak weer te lijden van een bierbuik en moeten ze aan de bretels of de riem willen ze hun pantalon nog kunnen ophouden.

Regelmatig moet je nu ook je haar laten verven wil je er niet uitzien als een grijze, kleurloze duif. Verder lijk je steeds meer pijntjes en kwaaltjes te krijgen en ook schijn je opeens een leesbril nodig te hebben. Een tijdje denk je dat mensen zo onduidelijk kunnen praten, maar uiteindelijk blijkt dat je gehoor gewoon minder is geworden.

 

ALS HET ZOVER IS

Je hoort niet meer bij ‘jong’, maar ook nog niet echt bij ‘oud’. Wel worden er in je omgeving al vlijtig plagerige toespelingen gemaakt als ‘oud bessie’, ‘ja, je bent ook niet zo piep meer’, e.d. Je familie- en vriendenkring wordt steeds kleiner.           
Je ouders, tantes, ooms, je raakt er meer en meer kwijt en je moet helaas steeds regelmatiger naar een crematie of begrafenis.     
Je kijk op de toekomst lijkt ook geheel anders geworden. Krantenartikelen over oude mensen die mishandeld worden in verzorgings- of bejaardentehuizen, ze maken je angstig. Immers, het komt steeds dichterbij en hoe moet het dan met jou? Stel dat de tijd komt dat je afhankelijk wordt van anderen en dat … je moet er niet aan denken.            
Echter, er zijn ook goede verzorgings- en bejaardentehuizen, waar het personeel wel liefdevolle zorg geeft aan de bewoners.      
Hier en daar informatie inwinnen en vooral ook met bewoners van dergelijke tehuizen gaan praten als het zo ver is, zal zeker geen nutteloos tijdverdrijf zijn.

 

ZINVOL JE TIJD INRICHTEN

Nog even en je kan met pensioen en dan zul je een geheel nieuwe levensfase ingaan. Dan zijn al je  dagen niet meer grotendeels van een ander, maar eindelijk van jezelf. Je kunt die dingen gaan doen die je altijd nog hebt willen doen, maar waarvoor de tijd je ontbrak. Maar of dat financieel allemaal nog wel te verwezenlijken zal zijn? Steeds vaker kijk je terug op je leven en besef je hoeveel kansen je voorbij hebt laten gaan. Je had zoveel dingen anders kunnen doen en dan had alles er nu zoveel beter kunnen uitzien. Maar wat heb je eraan daar bij stil te staan? Heeft het zin te treuren om wat je meent fout te hebben gedaan in je leven? Kun je niet beter trachten de jaren die nog voor je liggen zo zinvol mogelijk in te richten?
Moet je een plan opstellen of het leven laten komen zoals het komt? Het heeft ook geen zin om je nu nog af te vragen of je bv. destijds toch maar de beslissing had moeten nemen je pensioengat te laten repareren. Het is zoals het is nu en je zult de rest van je jaren moeten invullen met wat je hebt.   
Accepteren dat je fysiek ouder wordt maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Je goed blijven verzorgen geeft je een gevoel van zelfvertrouwen en in beweging blijven houdt je fysiek zo soepel mogelijk. Altijd een beetje kind blijven in je hart en nog geregeld lekker gek blijven doen, het mag nog, hoor.      
Merken dat je ouder wordt betekent niet dat je je opeens moet gaan gedragen als een oude vrouw of man.    

OOK VOORDELEN

 

Besef dat die levensfase ook veel voordelen biedt.
Je kunt tegen een zeer redelijke vergoeding eten in verzorgingstehuizen. En nee, het eten is niet altijd slecht in dergelijke huizen en nee, er zitten niet altijd alleen maar kwijlende mensen te eten. Er zijn genoeg restaurants in dergelijke tehuizen, die je een heerlijke schotel of een gangenmenu kunnen voorzetten. Het is misschien even een kwestie van uitproberen waar je het lekkerste en gezelligst kan eten, maar het zal zeker de moeite lonen.       
Word je 65 jaar, dan kun je met korting gebruik maken van het openbaar vervoer. In de gemeente Rotterdam mogen 65-plussers zelfs gratis reizen (is een proef) met het openbaar vervoer.

Veel gemeentes geven ook een gemeentepas uit voor hun inwoners en voor 65-plussers geldt vaak een sterk gereduceerd tarief. Met zo’n pas krijg je weer korting op allerlei evenementen, verenigingen en clubs. Zo geeft bv. de gemeente Den Haag de Ooievaarspas uit , de gemeente Rotterdam de Rotterdampas, de gemeente Amsterdam de Stadspas, etc.
Ook geven veel sportclubs en gymnastiekverenigingen speciale kortingen voor 55-plussers en ouder. 
Ga in elk geval niet zitten verpieteren in je huis, maar ga dingen doen die je leuk vindt.  
Trek alle vaste lasten van je maandelijkse inkomen af, reserveer een vast bedrag voor de boodschappen en kijk dan wat je overhoudt om leuke dingen mee te doen.
Probeer altijd wel een reservepotje op te bouwen voor wanneer je dingen moet vervangen in je huis. Denk aan de koelkast, wasautomaat e.d. En hou ook rekening met jaarlijkse vaste lasten als gemeentebelastingen, eindafrekening gas en licht, e.d., zodat je er niet door verrast wordt.        

Misschien hou je straks maar een sober financieel budget over na aftrek van alle vaste lasten, maar probeer in dat geval dan uit te zoeken of je misschien recht heb op huursubsidie, aanvullende bijstand, kwijtschelding van gemeentebelastingen e.d. Verder kun je zelf ook trachten bezuinigingsmaatregelen te treffen, zoals het gebruik van spaarlampen, op aanbiedingen afgaan e.d. 
Zijn al die clubs en verenigingen je te duur, dan kun je natuurlijk met andere ouderen ook zelf een clubje oprichten en daarmee iets gaan doen wat jullie allemaal leuk vinden. Je zou het dan per toebeurt bij elkaar thuis kunnen houden. Een kopje koffie/thee en een koekje erbij en je kunt met weinig toch een gezellige middag of dag met elkaar hebben.          
Kortom, zoveel mogelijk een goed plan opstellen en je vooral van tevoren goed laten informeren over allerlei zaken die kunnen gaan spelen , voorkomt dat je straks voor allerlei vervelende verrassingen komt te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here