Een jonge hond kopen

0
951
blog placeholder

Zorgvuldig zijn

Was er in het verleden nog een excuus dat je je niet gerealiseerd had dat je een hondje bij een broodfokker/handelaar zonder scrupules had gekocht, inmiddels zijn we bekend met het type broodfokker wat niet goed met de beesten omgaat. Slechts handel die snel moet gaan en welke vooral niet te veel mag kosten. Dieren die veel te vaak nestjes krijgen en hondjes die niet gezond zijn. Als je een potentiele fokker op het oog hebt, google dan de naam even op internet. Daar ligt een eenvoudig begin voor een goede aankoop.

 

Ras

Maar voordat je gericht op zoek gaat, is het van belang eerst zeker te weten dat je een hond wilt. Immers, je bent zomaar 7 tot 9 jaar verder met een grote hond en misschien wel 15 jaar met een kleine hond en vergeet het meerdaagse uitlaten niet … iedere dag opnieuw.

Daarna gaat het er om wat voor hond je wilt. Alleen op uiterlijke kenmerken afgaan, is niet zinvol. Immers, een leuke hond waar je ook mee wilt gaan hardlopen, moet dit wel kunnen. Maar ben je geen echte loper en koop je een hond die veel beweging nodig heeft, dan is het toch wel handig je dit vooraf te realiseren.  Kortom, geef eerst voor jezelf aan wat je belangrijk vindt als je een hond koopt en leg dit dan naast het ras van je keuze. Concessies doen kan natuurlijk altijd, maar als het een grote impact heeft, moet je je afvragen of het vol te houden is.

Een hond is een dier en dank je niet af op het moment dat het toch even tegenvalt of niet uitkomt!

 

Aankopen

Asiel

Natuurlijk kan je ook in het asiel naar een hond gaan kijken en ook daar worden wel eens jonge hondjes gedumpt. Ga dan af op hetgeen de begeleider van de dieren aangeeft. Waarbij een niet rashond wel te duiden is, maar je niet kunt verwijzen naar de raskenmerken. Echter, de mensen in het asiel gaan meestal lang genoeg mee om de dieren goed te observeren en te zien waar ze mee te maken hebben.

 

Fokker

Als je echter toch voor kiest een fokker op te zoeken, zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt. Via de rasverenigingen kom je vaak al een eind verder als het om solide fokkers gaat. Maar begin ook met geen geld mee te nemen als je naar een nest gaat kijken. De broodfokkers hebben altijd wel een nestje zitten waar de puppy’s meteen mee kunnen … en zonder geld gaat er geen puppy mee.

Verder is het  goed om te letten op de omgeving. Een fokker heeft meestal maar één of twee rassen zitten en altijd de moeder van het nest erbij (en soms de vader ook). Tevens hebben de echte fokkers die met het welzijn van een ras bezig zijn over het algemeen geen uiteenlopende nestjes (als de hondjes al niet gereserveerd zijn). Het is er schoon en de puppy’s zitten met de moeder in een goed en schoon onderkomen.

Ze komen in de woning, zodat ze socialiseren en de honden zien er goed en vriendelijk uit, dus geen vieze oogjes, oortjes of vacht. De hondjes gaan de fokker niet uit de weg en blaffen of piepen je vriendelijk toe. Vaak heb je, ook met een asielhond, direct een klik en bekijk goed om  welke hond dat gaat.

De hond moet goed “afgeleverd” worden met paspoort en minimaal de puppy prik. Dat wil ook zeggen dat de honden bij de dierenarts zijn gecontroleerd, hoewel dat geen garanties geeft.

 

Thuis

Als het zover is dat je een geschikte hond gevonden hebt, ben je daar meestal al langer mee bezig. Zinvol dat er al wat spullen in huis aanwezig zijn en vraag of je uit het nest iets meekrijgt als het hondje mee gaat. Het kan iets kleins zijn, maar er zit wel die geur aan. Het hondje gaat immers voor het eerst een groot avontuur aan. Wat brokjes als overgang naar het merk wat je zelf gaat geven, kan ook nog wel eens handig zijn.

Verder is het aan te raden om de hond op puppycursus te nemen. Natuurlijk moet de hond ook meteen een eigen plekje hebben en wat speeltjes die echt alleen voor de hond zijn. De hond moet zich ook op het eigen plekje terug kunnen trekken.

Verder kan de pup per ongeluk binnen nog een plasje doen, doe dit dan gewoon op en straf niet. Probeer  wel het signaal dat de hond moet plassen tijdig op te pikken. “Nee” zeggen als de pup wil gaan plassen en neem de pup meteen mee naar buiten. Zo zal de pup snel snappen dat binnen plassen niet de bedoeling is. Overigens kan/zal het zindelijk maken bij vrouwtjes net iets langer duren als bij mannetjes.

Regelmaat is goed voor de hond geef over iets wat wel of niet mag duidelijke signalen. Laat de hond met allerlei geluiden en situaties kennis maken. Dit moet spelenderwijs gaan en is de kans op een leuk leven met een hond het grootst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here