Een Mac of een Windows-computer?

0
882
blog placeholder

Als je de mensen om je heen hoort klagen over hun Windows-pc’s, dan vraag je je af waarom niet meer mensen overgaan op Apple Macintosh. Op een Mac kun je gewoon doen wat je wilt doen, in plaats van hoofdzakelijk problemen oplossen. Apple produceert, in tegenstelling tot Microsoft, zowel de hardware als de software zelf en deze werken dus goed samen. Het bekende Engels gezegde “An apple a day keeps the doctor away” lijkt de Apple op het lijf geschreven want de Mac-gebruikers zijn gelukkiger met hun computer dan de gemiddelde Windowsgebruiker.

De voordelen van de Mac tegenover Windows-computers
Zoals al genoemd, worden voor Windows-computers de hardware door de ene fabrikant gemaakt, en het besturingssysteem en de applicaties door anderen. Het is niet zo vreemd dat daarbij vaak problemen optreden. De Mac blijft een hoogst enkele keer “hangen”, maar dan stopt er een programma zonder dat dit invloed op de rest van het systeem of andere programma’s.
Mac’s zijn al vanaf de beginjaren veel gebruikersvriendelijker dan dat beruchte andere systeem. Sinds ook Windows de grafische interface heeft overgenomen, lijken de systemen op het eerste gezicht op elkaar. Het verschil merk je pas in het gebruik. Apple-gebruikers kunnen lezen en schrijven met hun Mac, die ze zien als verlengstuk van zichzelf. Sterker nog, veel gebruikers houden er zelfs van. De meeste Windows-gebruikers, gewend aan het schelden op hun computer, zullen zich dat maar moeilijk voor kunnen stellen. De Mac doet gewoon wat jij wilt, zonder dat je eerst een halve programmeur moet worden. “Plug-and-play” is bij de Mac bijvoorbeeld echt “Plug-and-play” en geen “Plug-and-pray”. Om een programma te installeren, sleep je een bestandje in een map programma’s, of het installeert zichzelf via VISE. De beruchte nutteloze Windows-waarschuwingen, waar je slechts op kunt reageren door op “OK” te klikken, zul je kunnen missen als kiespijn. Tot slot is de Mac veel beter beveiligd tegen hacken, spyware en virussen, zodat je je niet bij elke rare e-mail of download zorgen hoeft te maken over de gezondheid van je computer. Hoewel gebruik van Microsoft-programma’s je risico’s iets verhogen, is speciale antivirus-software op een Mac niet nodig. De beveiligingsupdates die zo nu en dan verschijnen worden gewoon gratis verstrekt. Dit gebeurt echter niet in het razende tempo van de pleisters waarmee de bijna wekelijks opduikende lekken in Windows moeten worden gedicht.

En de hogere prijs dan?
De Mac heeft de naam stukken duurder te zijn dan Windows-computers. Natuurlijk wordt er gestunt met zeer goedkope pc’s, tegenwoordig zelfs bij kruidenier en drogist. Daar komen echter nog vaak extra kosten bij, zoals extra geheugen en software. Zelfs al is de aankoopprijs iets hoger, dan krijg je daar wel kwaliteit, een zeer goede ondersteuning, innovatieve technologie en veel extra’s voor waar je voorlopig weer jaren mee vooruit kan. Windows-computers hobbelen daar zowel qua hard- als software jaren achteraan. Tel je dat allemaal bij elkaar op, dan valt de Mac helemaal niet zo veel duurder uit. Voor bedrijfsmatig gebruik van Mac’s geldt ook nog eens dat er veel minder technische ondersteuning voor de gebruikers nodig is, hetgeen ook besparend werkt.

Handig voor “overstappers”
Allereerst is het, dankzij de bovengenoemde gebruikersvriendelijkheid, niet moeilijk om met een Mac te leren werken. Dit neemt niet weg dat de overstap voor veel Windowsgebruikers wel even wennen is, omdat je nog met de dwingende verwrongen logica van de pc in je hoofd zit. Programma’s op de Mac werken intuïtief en in essentie allemaal op dezelfde wijze. Met andere woorden, als je eenmaal doorhebt hoe iTunes werkt, kun je die kennis direct toepassen op de andere programma’s. Als je niet iemand bent die graag moeilijk doet als het makkelijk kan, dan zul je je binnen de kortste keren afvragen waarom je nog niet veel eerder de overstap hebt gemaakt.
Ben je echter een verstokte Windowsgebruiker dan kun je, zolang je daar behoefte aan hebt, bijvoorbeeld Microsoft Office ook op de Mac gebruiken. Zelfs Windows kun je blijven draaien, bijvoorbeeld voor games die nog geen Macintosh versie hebben. Dit kan via het standaard meegeleverde Boot Camp, waarmee je Windows kunt draaien. Als je zowel Mac OS X als Windows naast elkaar wilt gebruiken, kun je een programma als “Parallels Desktop for Mac” of “VMware Fusion” aanschaffen. Met deze programma’s en Windows voor Mac, kun je Windows-programma’s draaien zonder de Mac opnieuw te moeten opstarten. Doe dit echter niet te snel, want het is een fabeltje dat er geen software voor de Mac zou zijn. De gemiddelde gebruiker heeft genoeg aan de Mac-programma’s, zoals de browser Safari, Mail, de ingebouwde tekstverwerker, de agenda iCal, iPhoto, Adresboek en het bekende muziekprogramma iTunes. Niet alleen standaard meegeleverd en optimaal geïntegreerd met het besturingssysteem MacOS, maar ook nog eens veel beter dan hun Windows-tegenhangers. Het “open source” programma NeoOffice heeft dezelfde functionaliteit als Windows Office en is er ook compatible mee. De randapparatuur die je nu op je pc gebruikt, zoals digitale camera’s en printers kunnen doorgaans  door de Mac worden gebruikt, de drivers zijn standaard geïnstalleerd. Je apparatuur moet natuurlijk niet al te oud zijn, maar datzelfde zal gelden bij vervanging van je oude door een nieuwere Windows-pc.

Tot slot
Een artikel als dit is natuurlijk niet voldoende om je volledig voor te lichten over de exacte verschillen tussen Windows-computers en de Mac en zodoende een gefundeerde keuze te maken. Toch loont het misschien de moeite om bij de volgende vervanging van je personal computer niet weer een computer te kopen omdat de buurman die ook, maar de Apple Macintosh bij je keuze te betrekken. Juist die gebruikers die “geen verstand” van computers hebben en gewoon willen werken op de computer kunnen veel baat hebben bij deze omschakeling. Want hoe minder ergernis en stress, hoe beter dat voor jou en je gezondheid is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here