Een nestje pups, hoe gaat dat??

0
805
blog placeholder

Veel mensen denken..leuk! een nestje pups, wil ik ook wel eens. Maar is het wel zo eenvoudig?
Er komt mijnsinziens toch meer bij kijken dan alleen maar een teef hebben en de overbuurman een leuke reu. Ik zal het hier alleen hebben over rashonden met stamboom. Een goede fokker zoekt via lijnen een goede reu uit bij zijn/haar teef. Deze moet qua gezondheid en schoonheid en karakter bij de teef passen. je gaat de reu persoonlijk bekijken en hebt contact met de eigenaar.
Dankzij de stamboom kun je lijnen onderzoeken en zien of er dingn inzitten die je liever niet in jou lijnen wilt of dingen die je er graag in hebt.

Dan moet je dus wachten tot de teef loops is, gebruik die tijd om informatie op te zoeken over de bevalling. Iedere bevalling is anders en 100% erop voorbereiden kun je dus niet.  Maar inlezen is alvast een goed begin.

Tijdens de loopsheid ga je met de teef naar de reu, meestal tussen 10 en 14 dagen, maar wil je zekerheid dan ga je eerst progesteron bepalen. Daarna op naar de reu , die meestal wel weet waar Abraham de mosterd haalt:-))
Dan is het wachten geblazen, zodra de teef opgenomen heeft, kun je beginnen met iets bijvoeren, hou haar op gewicht, als ze een groot nest heeft, heeft ze dit extra spek nodig voor de pups. Enkele dagen voor de uitgerekende datum begin je met 2x per dag te temperaturen, daalt de temp. meer dan 1 graad, kun je er zeker van zijn dat de bevalling binnen 24 uur op gang komt.Om dat ieder bevalling anders is zal ik een voorbeld schetsen over hoe onze laatste bevalling gegaan is. Onze Teef had ’s morgens temperatuur daling en rond 3 uur ’s middags begonnen de weeen. eerst nog zwak maar rond 6 uur met persweeen. De eerste pup werd geboren om kwart over zes. een grote teef, die in stuit geboren werd. Op zich niet erg, ze krijgen hem er toch wel uit. daarna duurde het een hele tijd voor ze de volgende perswee kreeg, Het kan gebeuren dat ze te weinig persweeen hebben en ze kunnen dan Pyton bijgespoten krijgen, dit laat je door de dierenarts doen als je hier geen ervaring mee hebt. Wij spuiten ondertussen zelf, maar altijd na overleg met de DA. Daarna ging het makkelijker voor haar. De ween waren sterker en de pups kwamen gelijkmatiger. Mijn teef heeft de neiging de navelstrengetjes te kort af te bijten, om nu te zorgen dat de pups via de buik niet doodbloeden, binden we deze af. Dat  doen wij met draad, maar dat kun je ook met klemmetjes, die zet je niet te kort op de buikwand en zodra ze ingedroogd zijn, knip je ze af, anders scheurt nog het laatste stukje snoer af tijdens indrogen, deze klemmetjes zijn namelijk te zwaar voor de pups.  Verder heeft onze teef alles zelf gedaan, ook de nageboortes laat ik altijd opeten, dat is niet vies! dit ruimt de werpkist op en zorgd ervoor dat de melk opgang komt. Zijn alle pups geboren dan wordt de kist schoongemaakt en krijgt mama eten. Drinken laat ik altijd ook tussendoor, en dan vooral een mengsel van volle melk, rauwe eieren en room.

Onze pups worden altijd in de woonkamer geboren en verblijven daar totdat de pups naar hun nieuwe huis gaan. Ondanks dat het grote honden zijn, zijn ze lief en aanhankelijk en is niks zo belangrijk voor een pup dan een goede socialisatie. Dus alles meekrijgen van TV, zuiger en kids etc, zodat ze straks alles gewend zijn wat ze in een normaal huishouden te zien en horen krijgen.
Dit was dus een makkelijke bevalling, als alles niet gaat zoals het hoort, kan het voorkomen dat je een keizersnee moet doen, dat de moeder geen melk heeft en de pups iedere 2 uur geflest moeten, of dat de moeder sterft tijdens de geboorte of kort erna.
bezint dus eer ge begint!! 

Wij hebben ondertussen heel wat ervaring, aangezien w al russen hebben sinds 1992. En fokken russen onder de kennelnaam Ahovoy al sinds 1994. Maar toch is elke bevalling weer anders en je weet nooit wat er kan gebeuren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here