Een sterfgeval

0
1310
blog placeholder

WAT ALS JE DIERBARE (PLOTSELING) OVERLIJDT

 

 Je wordt geconfronteerd met het (plotseling) overlijden van een dierbare. Het moeten verwerken van het verlies van iemand die je lief was en het verdriet wat daarmee gepaard gaat, neemt je hele denken en doen in beslag.   
Het is zo bizar om dan van alles en nog wat te moeten regelen, instanties in kennis te stellen, om de tafel te moeten zitten met een begrafenisondernemer om de begrafenis/crematie te regelen en alle daarvoor benodigde documenten bijeen te moeten scharrelen.

Dan moet je ook nog kleding uitzoeken voor de opbaring, muziek, bloemen of geen bloemen, nadenken over wie of wat jij zelf wilt zeggen gedurende de plechtigheid, hoeveel volgauto’s er moeten komen, koffie en cake na afloop of een etentje ergens, welk crematorium of welke begraafplaats, de rouwkaarten en de tekst daarvoor. Je hoofd staat er helemaal niet naar, want je hebt alleen maar verdriet, maar je ontkomt er niet aan alles te moeten regelen.

Vooral in geval van een plotseling overlijden kun je opeens voor het voldongen feit komen te staan je af te moeten vragen wat en hoe de overledene alles zou willen hebben.   
Het zou zoveel makkelijker zijn als de overledene van tevoren een aparte map had samengesteld met al zijn/haar wensen en de benodigde documenten en/of een lijst van waar alles te vinden is. Zo niet, dan moet je je afvragen wat de wensen zijn van de overledene, moet je trachten te denken en te handelen in zijn/haar geest. Het is belangrijk een goede begrafenisondernemer in handen te nemen, want die kan je veel werk uit handen nemen en die denkt ook aan veel dingen, die je zelf in je verdriet dreigt te vergeten. Een goede begrafenisondernemer zal bv. zorgen voor de aangifte van overlijden, de uitbetaling van de verzekeringspolis regelen, de bloemen, de rouwkaarten, etc.

 

 

VASTLEGGEN VAN JE WENSEN

 

 Het is niet prettig bij leven het onderwerp ‘afscheid’ ter sprake te brengen en een hoop mensen willen er ook niet over praten, maar toch zou het zoveel eenvoudiger zijn wanneer uw naasten weten wat uw wensen zijn wanneer het moment helaas daar is. In een speciale map zou u uw volgende wensen kunnen vastleggen:

 

·         Begraven of cremeren

·         Degene die de uitvaart moet organiseren

·         Gewenste begraafplaats/crematorium

·         De tekst voor de rouwkaarten

·         Rouwauto, rouwkoets of bus

·         De kleur van het rouwvoertuig

·         Soort en kleur van de kist

·         De kleding die je aan wilt voor je afscheid

·         Gelegenheid voor bezoek om afscheid te nemen of niet

·         Kerkelijke plechtigheid en waar en hoe je die wilt

·         De geestelijke

·          die de dienst moet leiden

·         Bloemen of geen bloemen

·         Je muziekkeuze (meestal 3 favoriete nummers)

·         Koffie en cake, broodmaaltijd of etentje na de dienst

·         Wat er moet gebeuren met de as

·         De familie, vrienden en kennissen die je bij je uitvaart wilt hebben

·         Wat voor grafsteen/gedenkteken

 

WELKE ZAKEN NOG MEER  VERMELDEN

Vermeld in de map nog het volgende:

·         Waar is de verzekeringspolis te vinden

·         Documenten met betrekking tot de laatste wil

·         Aanwezigheid codicil

·         Eventueel testament (welke notaris)

·         Een foto die gebruikt kan worden voor de rouwkaarten

 

OM VERDER NOG REKENING MEE TE HOUDEN

Houd er rekening mee, dat het helaas maar al te vaak voorkomt, dat er zelfs in de beste families ruzies ontstaan om een erfenis. Om dat te voorkomen kun je het beste een testament laten opmaken bij een notaris of bij leven al het e.e.a. schenken aan die mensen die je wat wilt nalaten. Het tarief van een notaris is niet goedkoop, dus het loont zeker de moeite om van tevoren eerst de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken. Let bij het vergelijken van de verschillende offertes er wel op of alle bijkomende kosten wel vermeld zijn.     
Als men geen kinderen of familie heeft en men heeft geen testament laten opmaken, dan vervalt de nalatenschap aan de staat.           
Als iemand iets erft, dan wordt daarover belasting (successierechten) geheven. Alleen goede doelen hoeven geen belasting te betalen over een erfenis.

Heb je met de overledene een en/of rekening en vraag je om een naamswijziging, dan kan de bank een Akte van Erfrecht eisen. Daar kan ook om gevraagd worden wanneer bankrekeningen gedeblokkeerd moeten worden. Het tarief voor een Akte van Erfrecht is niet goedkoop, dus je kunt het beste weer verschillende offertes aanvragen en die met elkaar vergelijken. Er zijn tegenwoordig ook op internet notarissen te vinden,  waar je voor een Akte van Erfrecht niet meer voor op consult hoeft te komen, maar die je zo’n akte over de post doen toekomen, wat uiteraard weer scheelt in de kosten.

Weet men niet of er een testament aanwezig is, dan kan men daarover informatie inwinnen bij het Centraal Testamentenregister.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here