Epilepsie

0
1214
blog placeholder

Epilepsie

 

Epilepsie komt voor bij 1 op de 150 mensen. Deze aandoening uit zich in de vorm van aanvallen, die ook wel insulten worden genoemd.

De hersenen van de mens moet je zien als een groot elektrisch netwerk informatie verwerkt, aanmaakt, en distribueert. Door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht kunnen de epileptische aanvallen ontstaan.
Insulten verschillen van persoon tot persoon. Dit komt doordat er vele verschillende oorzaken voor epilepsie zijn.

Hoe vaak een aanval voorkomt, en wat voor soort aanval het is wordt bepaald door de oorzaak van de epilepsie. Aanvallen zijn onder te brengen in gegeneraliseerde en partiële aanvallen.

 

Veelvoorkomende aanvallen zijn de volgende:

 

–         Absence: mensen met een absenceaanval staren even voor zich uit, zonder te horen wat er om hen heen gebeurd. De aanval duurt meestal een paar seconden en na afloop gaat de persoon weer door met wat hij aan het doen was. Vaak merken omstanders niets van de aanval omdat het zo kort duurt. Omdat de hele hersenen meedoen bij dit type, heet het een gegeneraliseerde aanval.

–         Complexe partiele aanval: bij een complexe partiele aanval is er ook sprake van afwezigheid. De patiënt krijgt soms een starende blik in zijn ogen en kan gaan smakken of aan zijn kleren plukken. Soms staat de patiënt op of gaat rondlopen, vaak wordt niet begrepen wat er tegen hem gezegd wordt. Een aanval duurt 1 tot enkele minuten, de kortsluiting vind plaats in een klein gedeelte van de hersenen en heet daarom dus partieel.

–         Grote of tonisch-clonische aanval: veel mensen denken dat epilepsie bestaat uit deze aanvallen. De patiënt raakt bewusteloos, wordt stijf en gaat schokken met zijn lichaam. Soms heeft hij schuim op de mond, en als hij op zijn tong gebeten heeft wat bloed. Een aanval duurt meestal 2 tot 3 minuten, en stopt daarna. Dit is ook een gegeneraliseerde aanval.

–         Eenvoudige partiele aanval: een patiënt met deze aanvallen voelt deze meestal opkomen. Ledematen gaan bijvoorbeeld plots anders staan, of hij krijgt een raar gevoel in zijn benen of gezicht. De patiënt blijft bij bewustzijn en kan meestal doorgaan met praten. De aanval duurt 1 tot enkele minuten, en is partieel.

 

Andere soorten aanvallen zijn deze:

–         Myoclonieën: bij deze aanval krijgt de patiënt spierschokken in armen of benen. Op het moment van de schokken is de patiënt niet bij bewustzijn, maar omdat de schokken erg kort duren valt dat meestal niet op en het herstel na zo’n aanval is snel. Het is een gegeneraliseerde aanval.

–         Atonische aanval: hierbij verslappen de spieren plotseling, waardoor de patiënt gemeen kan vallen. Meestal is de patiënt maar een paar seconden bewusteloos. De aanval is gegeneraliseerd.

 

 

 

 

Met de juiste medicatie is epilepsie vaak goed onder controle te houden. Helaas is er nog geen afdoend medicijn voor iedereen. Voordat een arts heeft ontdekt welk medicijn voor iemand het beste werkt, kan lang duren omdat de bijwerkingen erg vervelend kunnen zijn.

Ongeveer 7 van de 10 mensen met epilepsie krijgen geen aanvallen meer, door de medicijnen. Bij de overige patiënten kunnen een aantal andere dingen geprobeerd worden zoals een operatie, het plaatsen van een Nervus Vagus Stimulator (NVS) of het volgen van een Ketogeen dieet.

 

Opereren

Bij sommige mensen komen de aanvallen steeds uit hetzelfde gebied van de hersenen. Deze mensen kunnen gebaat zijn bij epilepsiechirurgie. De arts kan dan het stukje waar de aanvallen ontstaan uit de hersenen halen, waardoor de patiënt geen of minder aanvallen heeft. Dit wordt niet gedaan in hersengebieden waar belangrijke functies zoals lopen of spreken zitten.

 

NVS
De hersenzenuw die in de hals ligt en die de hersenen met andere delen van het lichaam verbindt is de Nervus Vagus. Door een stimulator te plaatsen kan de zenuw geprikkeld worden een signaal naar de hersenen te sturen, die een aanval kan onderbreken. Alleen patiënten met een partiele epilepsie komen in aanmerking voor de NVS. In een kleine operatie brengen de artsen een elektrode aan rond de nervus vagus, en sluiten deze aan op een klein apparaatje dat onder de huis op het borstbeen wordt aangebracht.

 

Ketogeen dieet

Bij kinderen waar geen enkel medicijn werkt kan een bepaalde manier van eten zorgen voor minder aanvallen, of zelfs aanvalsvrijheid. Het ketogeen dieet is erg zwaar: je moet heel veel vet eten en precies de regels volgen omdat het anders niet werkt. Hoe het dieet precies werkt is nog onduidelijk.

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here