Goud en gouden sieraden verkopen

0
993
blog placeholder

Hoe betrouwbaar zijn goudhandelaren

Goudhandelaren en opkopers die werven met kreten als “de hoogste prijs” en “direct contante uitbetaling” hebben tegenwoordig winkels op vrijwel elke hoek van de straat. Een gerenommeerd dagblad onthulde hoe betrouwbaar (beter hoe onbetrouwbaar) die zijn. Het resultaat was verbluffend!

Prijstactiek goudhandelaren: “wat had u zelf gedacht?”

Onderstaande dialoog illustreert op treffende wijze hoe veel opkopers te werk gaan en is zeer herkenbaar voor veel verkopers.

“Goeiedag, wat kan ik voor u doen?” vraagt de man achter de balie. We leggen enkele sieraden op de toonbank. “Wat krijgen we hiervoor?” De juwelier schuift een speciale bril op de neus, legt alles op een weegschaal en tikt zwijgend enkele getallen in op zijn rekenmachine. “Wat had u zelf gedacht?”

We houden ons van de domme. “Geen idee. U bent toch de expert … maar 500 euro misschien?” “Ik geef jullie 485 euro”, zegt de juwelier dan zonder aarzelen. Als we alles weer inpakken en ons omdraaien om de winkel te verlaten, horen we de man nog roepen: “Oké, 500 euro dan!”

Een faire prijs voor oud goud?

Verre van dat! Voor de krant in kwestie taxeerde Aurum GmbH, het grootste recycle-bedrijf voor edelmetalen in Noord-Duitsland, de waarde van de vijf aangeboden sieraden: twee ringen, twee armbanden en een halsketting. Na een professionele analyse met behulp van een zogenaamde massa-spectrometer kwam het bedrijf op een bedrag van 1.176,91 euro. Dit zou objectief beschouwd een reële prijs zijn, meer dan het dubbele dus van wat de juwelier in het voorbeeld aanbood.

Nog acht andere opkopers van goud werden overigens bezocht. Bij winkel 2 werd men meteen achterdochtig toen ook hier gevraagd werd “welke prijs heeft u zelf in gedachten”. “Misschien 600,” antwoordde het testteam. “Ik geef u 620”, zei de vrouw achter de balie, en wachtte op een dankbare glimlach. Tevergeefs; De heren namen afscheid: “Nee, dank u wel!” En zo ging het verder: Juwelier 3 bood 890 euro. Juwelier 4 was bereid 935 euro te betalen. Maar dat was 286 respectievelijk 241 euro minder dan berekend door Aurum GMBH.

Verkooptrucs van de malafide juwelier

Dubieuze juweliers en goudkopers hebben legio verkooptrucs. Naast de tactiek om de onwetende leek zelf een richtprijs te laten noemen, zijn weegschalen vaak verkeerd ingesteld en worden er handige rekentrucs toegepast. Het slechtste wat je als klant kan doen is laten blijken dat je niet deskundig bent. Want dan wordt je genadeloos over de toonbank getrokken. Maar gelukkig niet overal.

Waarmerk en keurtekens voor kwaliteit van goud

Puur goud is te zacht om tot sieraden te verwerken. Om het te verharden worden er dan ook metalen als zilver, nikkel, palladium en koper bijgemengd, waardoor er een goudlegering ontstaat. De hoeveelheid puur goud die een sieraad bevat, wordt uitgedrukt in karaat. Puur goud is 24 karaats.

Ter illustratie: een ring van 18 karaats goud bestaat voor driekwart (18/24e) uit goud. Voor het overige deel meestal uit zilver of koper. Door die bijgevoegde metalen verkrijgt goud ook zijn verschillende kleurschakeringen. Roodgoud bijvoorbeeld ontstaat door bijmenging van koper en witgoud door toevoeging van zilver, zink etcetera.

Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een wettelijk keurteken, dat garandeert dat een voorwerp het juiste gehalte aan goud bevat. In Nederland kennen we vier geaccepteerde goudlegeringen.

14 karaat ( 585/1000 )
18 karaat ( 750/1000 )
20 karaat ( 833/1000 )
22 karaat ( 916/1000 )

Hoe kan je zelf de waarde van sieraden berekenen

Wie een gouden sieraad wil verkopen, moet uiteraard eerst weten wat dat waard is. En dat kan iedereen thuis zelf uitrekenen. Hij heeft daarvoor alleen een keukenweegschaal nodig.

Voorbeeld: Stel een ketting draagt het keurteken “585” en is 40 gram zwaar. Dan reken je als volgt: 40 x 585, gedeeld door 1000. Resultaat: de ketting bevat 23,4 gram fijn goud. Op het moment van schrijven (7 febr. 2009) ligt de actuele goudprijs rond de 22 euro per gram. Dat betekent dat de ketting 515 euro waard is. Bij goud met een stempel van 750 of 833 moet de formule uiteraard aangepast worden.

Goudexperts adviseren bovendien om bij meerdere opkopers prijs op te vragen. Wie op zeker wil spelen, wendt zich rechtstreeks tot een instelling als Aurum Edelmetalen. Maar ook de goudhandelaar om de hoek levert zijn oud goud in bij dergelijke recyclebedrijven. Hij zal daarom nooit zoveel voor het goud betalen als het recyclebedrijf, omdat hij immers winst moet maken.

Oude sieraden of tandheelkundig goud wordt meestal gesmolten en aan de industrie of goudsmeden verkocht. Aurum GmbH overigens heeft zich gespecialiseerd in goudlegeringen voor medische toepassingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here