herfst in de tuin

0
827
blog placeholder

De herfst is begonnen en dat betekent dat er weer genoeg te doen is in de tuin. Vruchten zijn rijp en kunnen worden geoogst, planten kunnen worden gedeeld en bollen gaan de grond in of moeten er juist worden uitgehaald. Kortom de tuin kan worden klaargemaakt voor het winterseizoen.

 

De maand september is de oogstmaand voor fruit (appels, frambozen, rozenbottels, bramen, peren, bessen) en pompoenen en kalebassen. Pompoenen kunnen verwerkt worden in gerechten maar ter decoratie zijn ze ook leuk. In uitgeholde pompoenen kunnen met de laatste bloemen uit de tuin mooie bloemstukken gemaakt worden of zet er waxinelichtjes in voor extra sfeer nu de avonden steeds korter worden. Verwerk appels in gerechten of maak er appelmoes van. Peren zijn lekker om zo uit de hand te eten. Stoofperen kunnen worden gebruikt in gerechten maar zijn niet lekker om zo te eten. Late appels en peren (september, oktober) kunnen onrijp geplukt worden. Ze kunnen lang bewaard worden en ze worden langzaam rijp. Bij droog weer plukken en onbeschadigd wegleggen in houten kistjes op een koele niet te droge plek. Geschikte appelrassen zijn: Cox en jonagold, perenrassen zijn: Conference en Doyenné du Comice. Herfstframbozen worden geplukt tot ongeveer eind oktober. Naast vers consumeren kunnen ze ook worden ingevroren. Rozenbottels zijn lekker in jam en dat geldt ook voor de verschillende soorten bessen (zwarte, rode, kruisbessen) en bramen. Sap van bramen en bessen is ook lekker over ijs of door yoghurt en vla.

 

Planten zijn vaak goed gegroeid in het zomerseizoen. Het najaar is de tijd om te grote planten te delen. Het middelste gedeelte van de plant kan weg en de jonge delen kunnen opnieuw worden geplant. (duizendblad, phlox, klokjesbloem)

 

Lege plekken in de border kunnen worden opgevuld en waar de border te vol is worden planten weggehaald zodat er balans ontstaat.

 

Een nieuw gazon kan worden ingezaaid of kale en lelijke plekken. Doordat de bodem nog warm is en er voldoende regen valt, zal het zaad snel ontkiemen. Het resultaat is een mooi gazon in het volgende tuinseizoen. Tot november mag het gras gemaaid worden. Het gras moet niet te kort worden gemaaid. Te kort gemaaid gras heeft meer kans op onkruid en mosvorming.

 

Bomen, struiken en hagen kunnen in november worden geplant. Bladverliezende planten hebben dan hun blad verloren en kunnen hun energie gebruiken om goed te wortelen.

 

Heesters en bomen mogen worden gesnoeid als ze te groot zijn geworden. Doe dit in november als het blad is gevallen. De sapstroom is tot stilstand gekomen. (berk, esdoorn, vormbomen, kastanje, walnoot, beuk) Bomen waarbij de sapstroom in december weer op gang komt mogen niet meer worden gesnoeid omdat de kans bestaat dat de boom doodbloedt. Bladverliezende heesters die in het voorjaar bloeien mogen in het najaar worden gesnoeid. Bladverliezende heesters die op éénjarig hout bloeien mogen na de bloei worden gesnoeid voor een rijkere bloei in het jaar erop. (forsythia) Wintergroene heesters mogen met uitzondering van de winter het hele jaar worden gesnoeid.

 

Er zijn mensen die er van houden dat de tuin opgeruimd en kaal de winter in gaat. Toch is het de moeite waard om uitgebloeide planten te laten staan voor een mooi silhouet in de winter. Grassen, planten met zaaddozen en andere sterke soorten die mooi rechtop blijven staan zijn hier geschikt voor. Bovendien is het een mooie schuilplaats voor insecten. De zaaddozen dienen als voedsel voor de vogels.

 

Bladafval op het gazon moet worden weggeharkt om vergelen en schimmelen van het gras te voorkomen. Dit geldt ook voor bladafval op groenblijvende planten. Bladafval in de border gaat composteren en het biedt in de winter bescherming aan de wortels van de planten en onkruid krijgt geen kans. Onder de bladeren zitten insecten, een lekker maaltje voor de vogels. Door een net over de vijver te spannen voorkom je dat er blad in valt. Rottende bladeren nemen het zuurstof weg. Dit is niet goed voor de vissen en waterplanten.

 

Ook nu moet het onkruid nog worden gewied. Tijdens zachte winters blijft het gewoon groeien. Gooi onkruid niet op de composthoop. De zaadjes zorgen het jaar erop voor nog meer onkruid. Plantenresten, takjes, bladafval en grasmaaisel kunnen wel op de composthoop. Verschillende lagen zorgen ervoor dat de berg luchtig blijft. Goede beluchting is nodig voor de vertering.

 

Buitenkranen mogen voor de winterperiode worden afgesloten. Gieters leeg wegzetten en de tuinslang leeg laten lopen voor het behoud van de spullen.

 

Geglazuurde en terracotta potten kunnen niet tegen vorst dus zet ze binnen neer. Er zijn ook vorstbestendige potten verkrijgbaar deze zijn duurder in aanschaf maar kunnen buiten blijven staan.

 

Voor het behoud van buitenmeubels is het beter om ze binnen neer te zetten. Daar moet natuurlijk wel de mogelijkheid voor zijn anders kunnen ze afgedekt buiten blijven staan.

 

Zomerbloeiende bollen zoals dahlia’s en gladiolen haal je uit de grond, het verdorde blad knip je eraf, je maakt ze schoon en legt ze op kop in een kist op een koele droge plek. De voorjaarsbollen kunnen worden geplant. Ze moeten in goed doorlatende grond gepoot worden.

 

Tot slot kun je de grond verbeteren voor de winter. Strooi wat kalk (behalve bij zuurminnende planten)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here