Het kweken van aardbeien

0
1415
blog placeholder

De grondsoort, bemesting, ras en seizoen zijn van belang bij het kweken van aardbeien. Er kan gekozen worden voor een doordragend ras of voor éénmalige dragers.

Doordragende rassen

 

Doordragende rassen kunnen in het voorjaar worden geplant en dragen vrucht in de zomer. Er kan geoogst worden vanaf juni tot oktober. Verwijder de bloemtrossen tot twee maanden na het planten. De planten kunnen zich dan goed ontwikkelen en worden sterker waardoor de kans op een goede oogst groter is. Oogst per tros vier vruchten en verwijder de hele tros als er meer dan drie zichtbare trossen zijn. Dit zorgt voor meer vruchten en grotere aardbeien.

Seizoensaardbeien

 

Seizoensaardbeien zijn er in vroege, middelvroege en late rassen. Vroege rassen dragen vrucht in mei/ juni. Middelvroege rassen in juni/ juli en late rassen van juli tot oktober. Door meerdere rassen te planten kan de oogsttijd worden verlengd.

Seizoensaardbeien kunnen vanaf eind juli worden gezaaid of vanaf eind augustus worden geplant. Ze dragen het daarop volgende jaar vrucht.

Bewerk de grond een paar weken voor het planten met compost. Goed bemeste grond is noodzakelijk. Maak de grond vochtig voor het planten. Aardbeien doen het goed op een zonnige plek in lichtzure vochtige grond. (luchtig, waterdoorlatend) Door het zonlicht wordt er meer suiker geproduceerd wat de smaak van de aardbeien ten goede komt.

Verzorging

 

Aardbeienplanten en de vruchten zijn heel kwetsbaar. De kans op rotting is groter als de plantjes te diep in de grond worden geplant. Plant de plantjes op verhoogde grondbedden.

Geef voldoende water. Leg stro, folie (de grond blijft los, geen onkruid) of een rooster om de plant zodat de vruchten worden beschermd tegen rotten. De aardbeien blijven zo ook mooi schoon. Om te voorkomen dat de aardbeien op de grond komen te liggen kunnen ze ook in potten of hanging baskets worden geplant.

Ziekten kunnen worden voorkomen door wisselteelt toe te passen.

In de winter hebben de plantjes weinig onderhoud nodig. Het meeste blad sterft af om in het voorjaar weer aan te groeien. Dek ze af bij strenge vorst om uitdroging te voorkomen.

Aardbeien houden van lichtzure grond. Een PH waarde tussen de 5,8 en 6,2 is gunstig. Bij een hogere PH waarde kan tuinturf door de aarde worden vermengd.

 

Oogsten

 

Vogels, slakken en muizen houden van aardbeien. Een net over de aardbeien voorkomt het opeten van de vruchten door de vogels. Een nadeel hiervan is dat de vogels in het net verstrikt kunnen raken.

Pluk de vruchten zo rijp mogelijk en heel voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Bewaar de aardbeien het liefst naast elkaar want bij opstapelen kunnen aardbeien beschadigen. Verwijder het kroontje pas na het wassen anders zuigt de vrucht zich vol met water en verliest het zijn smaak. Laat aardbeien die uit de koelkast komen eerst even op kamertemperatuur komen. Dit komt de smaak ten goede.

Ziekten

 

De aardbeien kunnen aangetast worden door ziekten. Dit kan o.a. vruchtrot zijn of bodemschimmel.

Vruchtrot

De ziekte ontstaat tijdens de bloeiperiode en komt tot uiting wanneer de vruchten ontstaan. De vruchten worden aangetast door een grijze schimmelpluis. Tijdens de rijping wordt de hele aardbei aangetast.

Bodemschimmels

Bodemschimmels tasten de wortels van de planten aan. De enige oplossing voor dit probleem is het verwijderen van alle plantjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here