Het nieuwe Mexicaanse varkensgriep virus

0
821
blog placeholder

Wie heeft het nog niet in het nieuws gehoord? Het nieuwe virus dat uitgebroken is in Mexico. Dagelijks hoor je in het nieuws informatie over nieuwe uitbraken en het verspreiden van het virus. Maar wat is dat virus nu eigenlijk precies? Het varkensgriepvirus is een variant van de bekende varkensgriep. Dit variant bevat ook delen van het vogelgriepvirus en het menselijke griepvirus. Het virus geeft nog geen andere symptomen aan als de ‘gewone’ griep waarvan we allemaal wel eens gehoord hebben.

Symptomen

De symptomen van het varkensgriepvirus zijn hetzelfde als die bij een gewone griep. Hoofdpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn, moeheid en droge hoest zijn de meest voorkomende symptomen van de griep. De droge hoest kan lang een rol spelen bij het verbeteren van de gezondheid terwijl de andere symptomen meestal binnen een maand weer weg zijn. De symptomen voor het varkensgriepvirus zijn niet anders dan deze. Het is daarom vanaf de buitenkant niet te zien of iemand besmet is met het virus.
 

Het voorkomen van het virus

Het virus wordt vooral doorgegeven door druppeltjes snot, slijm of speeksel. Door praten, hoesten of niezen kan het virus verspreid worden. Deze kans is groter wanneer je in een drukke omgeving bevind zoals in een trein of bus. Daarnaast kan het virus worden doorgegeven via de hand of voorwerpen. Denk hierbij vooral aan een klink waar veel mensen met hun handen aan zitten. Wanneer het virus op de hand terecht komt kan deze via neus, mond of ogen in het lichaam terecht komen.
 

Behandeling

Er is op dit moment nog geen vaccin tegen het virus. Er zijn op dit moment onderzoekers bezig om het juiste vaccin te vinden. Voordat deze in gebruik genomen kunnen worden zal er al enige weken zo niet maanden verstreken zijn. Voor een mogelijke behandeling zouden virusremmers gebruikt kunnen worden. Dit zijn standaard medicijnen waardoor het virus wordt afgeremd. Deze kunt u bij uw huisarts krijgen op recept.
 

De verschillende fasen

Bij het ontstaan van een grieppandemie worden verschillende fases onderscheiden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze indeling gemaakt en bepaalt in welke fase een griepuitbraak zich bevindt.

Fase 3: hierbij zijn er maar een paar infecties bij mensen van een nieuw virus.Fase 4 (fase waarin het virus nu is): veel personen die ziek zijn geworden van het virus en dit op verschillende plekken.Fase 5: dit is een soort alarmfase waarin het virus snel overgaat van mens op mens. Er zal hierbij snel ingegrepen moeten worden om verdere gevolgen voor te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here