Hoe en wat is Kamperen

0
1126
blog placeholder

Kamperen is van oudsher het overnachten in een eenvoudig onderkomen onder primitieve omstandigheden. Als je kampeert dan slaap en leef je vaak in een tent, een caravan of een camper of soms zelfs alleen maar in een slaapzak. Tijdens het kamperen neem je genoegen met weinig luxe maar geniet vooral van het primitieve, simpele leven en de rust van het buiten leven in de natuur. Er zijn in de loop der jaren veel verschillende varianten van kamperen ontstaan, variërend van survival-tochten met heel weinig bagage, tot het overnachten in kampeer-units die voorzien zijn van elektriciteit, stromend water en gas. Kamperen wordt wel nog steeds vaak met andere buitenactiviteiten gecombineerd, zoals fietsen, wandelen, bergbeklimmen, trekken, paardrijden, vissen en dergelijke. Bijzondere kampeerplaatsen zijn die in de nationale natuurparken en bij andere natuurlijke monumenten, in binnen- en buitenland.

De geschiedenis van het kamperen

Kamperen is al zo oud als de mensheid, want meer dan vijftigduizend jaar geleden bouwden de Neanderthalers al tenten van stokken en dierenhuiden. Dit was echter geen vorm van recreatie, maar zij leefden en woonden altijd zo, net zoals in onze tijd sommige nomadische volken nog steeds doen. Ook de grote beschavingen uit de antieke Oudheid als de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen zetten regelmatig hun tenten op, maar dit ging evenmin om vakantie, maar om veroveringstochten. Kamperen als toeristische activiteit zoals wij dat kennen, is pas vrij recent uitgevonden, halverwege de negentiende eeuw. De Britse kleermaker Thomas Hiram Holding doorkruisde vanaf zijn negende jaar, samen met zijn ouders, de onontgonnen gebieden in de Verenigde Staten. Op latere leeftijd richtte hij onder andere een fietsclub en een kampeerclub op, ontwierp een handige en compacte kampeerset en schreef in het jaar 1908 het eerste handboek “Campers Handbook”.

Vanaf dat moment werd kamperen als recreatieve activiteit populair, waarschijnlijk mede door de toenemende verstedelijking en de vervreemding van de natuur die zich in de Westerse maatschappij voordeed. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was het voor gezinnen met veel kinderen financieel gezien de enige manier om vakantie te vieren. Ondanks dat de meeste mensen tegenwoordig genoeg te besteden hebben om vakantie te vieren in een hotel of appartement, is kamperen populair gebleven. Tijdens het kamperen kun je als het ware terugkeren naar de relatie die de mensen in vroeger tijden met de natuur hadden. In die zin is het een nostalgische, avontuurlijke en romantische activiteit. Vooral als het wild kamperen betreft, is deze associatie nog steeds aanwezig. In onze tot in de puntjes geregelde en gereguleerde samenleving kampeer je echter steeds vaker op speciaal daarvoor ingerichte velden, die campings worden genoemd.

Kampeer-benodigdheden

Als je niet over de luxe van een camper beschikt, zul je om te kunnen kamperen een aantal spullen nodig hebben. Allereerst een tent met alle benodigdheden zoals stokken en haringen.

Om te slapen een slaapzak en een luchtbed of kampeermatrasje, die je onder je slaapzak kan leggen voor een zachtere ondergrond en ten behoeve van de isolatie van de koude ondergrond.

Om te koken een gasstel en toebehoren als pannen, bestek, borden, koffiemokken en dergelijke, eigenlijk de basisbenodigdheden van een keuken. Algemene handige dingen als een zaklantaarn, touw, toiletpapier, een emmertje en dergelijke. Een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van waar je gaat kamperen en in wat voor een onderkomen. Kampeer je in een camper, dan zijn veel van deze dingen niet nodig. Ga je overnachten in kampeer-bungalow, cabine of trekkershut, informeer dan naar de voorzieningen en wat je zelf mee moet brengen. Hoe dan ook, een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij kamperen.

Soorten kamperen

Zoals eerder genoemd, zijn er vele verschillende vormen van kamperen, zodat je een ruime keuze hebt en die vorm kan kiezen die bij jou past. In agrarische gebieden kun je kleinschalig kamperen bij de boer, en langs de kust kun je verblijven op grootschaliger campings. Grote camping hebben vaak uitgebreide voorzieningen als winkelcentra, zwembaden en animatie in de avonduren.

Wild kamperen is wel de meest pure, en werkelijk primitieve vorm van kamperen. Want wat brengt je beter terug in de natuur dan overnachten in een slaapzak of tentje, onder een paar bomen naast een stromend riviertje? In landen als Nederland en België is het verboden, maar in afgelegen gebieden niet te controleren. In andere landen, zoals in Groot-Brittannië en Noord-Ierland wordt wild kamperen algemeen geaccepteerd en in Schotland is het gewoon toegestaan. Het spreekt natuurlijk voor zich, dat als je kampeert in de natuur, je geen rommel achterlaat.

Per camper kun je tegenwoordig bijna volledig autonoom rondtrekken. De kampeerauto´s zijn uitgerust met een douche, toilet, koelkast, boiler en tanks voor schoon en vuil water. Ze geven nauwelijks extra belasting voor het milieu en de omgeving, maar zo nu en dan moet het schone water worden aangevuld en het vuile geloosd. In landen als België, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn hier speciale camper-plaatsen met sanitair-stations aangelegd waar men dat, soms tegen een kleine vergoeding, kan doen. In Nederland staat men er nog steeds wat huiverig tegenover omdat men vreest dat er campings gaan ontstaan rond de bijtank-voorzieningen.

Daarnaast zijn er nogal wat specifieke vormen van kamperen, zoals kampeerterreinen waar de kampeerders zich bezig houden met spirituele of kunstzinnige activiteiten. Verder wordt er bij meerdaagse culturele festivals vaak gekampeerd, zoals op Lowlands, Rock Werchter en Pinkpop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here