Hoe zullen we winkelen in de toekomst?

0
1136
vrouw aan het winkelen

Het is ongetwijfeld geen nieuws voor je dat je vandaag de dag een volledig andere shopervaring kan beleven dan pakweg 20 jaar geleden. Waar we een paar decennia geleden nog bijna volledig onze aankopen deden in fysieke winkels, is er vandaag de dag een sterke en steeds sterker groeiende verschuiving te zien naar online shoppen.

Er zijn hier een heleboel redenen voor, niet in het minst het gemak dat consumenten ervaren bij dergelijke webshops, ten opzichte van zich naar een fysieke locatie te moeten begeven. Het wordt niet veel makkelijker dan met een paar klikken door een heleboel winkels te kunnen surfen vanuit je luie zetel, en dan vervolgens voor je bestelling online betalen en dit bij je deur laten afleveren.

Omdat online winkels doorgaans minder personeel hebben, vaak geen pand moeten huren of producten tentoonstellen, en andere onkosten kunnen vermijden die een noodzaak zijn voor hun fysieke tegenhangers, kunnen ze ook met lagere prijzen uitpakken.

Kortom, online winkelen zit in de lift, maar dat wil niet zeggen dat fysieke winkels van vandaag op morgen gewoon massaal hun deuren zullen sluiten. Er zijn nog steeds veel mensen die het “echtere” gevoel van een dergelijke shopervaring verkiezen.

Hoe zullen we in de toekomst winkelen? Wellicht steeds vaker online, minder offline, en soms zelfs met een combinatie van de twee. Laten we even kijken aan welke (technologische) revoluties we ons kunnen verwachten.

De toekomst van online winkelen

Online winkelen op zich zal veelal hetzelfde concept blijven volgen als nu: je gaat naar een bepaalde website, selecteert wat je wil kopen, betaalt online, en laat het bij je thuis afleveren.

In de toekomst zal vooruitgang vooral komen op het vlak van efficiëntie: sneller en eenvoudiger.

Om te beginnen zal je zelfs geen scherm meer nodig hebben: je zal gewoon aan digitale assistenten zoals Alexa een opdracht kunnen geven: “Koop 1 broek, maat XL, bij die winkel”. Alexa (of wat dan ook) geeft je de prijs, jij geeft je goedkeuring, en de aankoop zal geschieden. Het pakketje wordt dan bij jou aan de deur afgeleverd.

De snelheid waarmee je iets kan laten afleveren zal waarschijnlijk immens verbeteren. Veel consumenten vandaag de dag eisen reeds dat producten de volgende dag moeten worden geleverd, en een paar bedrijven pakken reeds uit met levering op dezelfde dag.

En door het verder ontwikkelen van drones kan Amazon bijvoorbeeld beginnen spelen met levering binnen een paar uur, zelfs binnen 30 minuten.

Hiernaast zijn er ook andere interessante ontwikkelingen, zoals het gebruik van Virtual Reality: vanuit je huis een speciale headset opzetten en je in een simulatie van een “echte” winkel begeven, waar je het gevoel krijgt dat je echt door de gangen loopt en de producten echt kan zien. Door middel van VR-handschoenen kan je die eventueel zelfs “aanraken”.

VR wordt vandaag de dag reeds gebruikt in een heleboel andere sectoren (denk aan online gokkasten, wetenschappelijk onderzoek, automobielproductie, …) en deze technologie is volop in ontwikkeling en wordt steeds populairder, dus de impact die dit zal hebben op de online shoppingwereld valt niet te onderschatten.

De toekomst van offline winkelen

Een doorsnee kledingwinkel volgt vandaag de dag een nogal voorspelbaar patroon: een toonzaal vol producten in allerlei maten, vormen en kleuren, gesorteerd op man/vrouw/kinderen. Je kan deze kleren passen in een paskamertje en kijken of ze je al dan niet staan.

Overal in de winkel lopen verkopers rond, die je van hulp kunnen voorzien (en soms zelfs een beetje opdringerig proberen verkopen). Wanneer je iets hebt gevonden dat je wil kopen, moet je gaan afrekenen bij een kassa en vaak in een rij gaan staan en wachten. Je betaalt met cash, via pinnen of een andere betaalmethode zoals creditcards of cadeaubonnen.

Fast forward 20 jaar in de toekomst, en hoewel een fysieke winkel er op het eerste gezicht nog redelijk hetzelfde zal uitzien, zijn er toch een aantal cruciale verschillen te merken.

Eerst en vooral zullen er weinig tot geen menselijke verkopers meer zijn, maar wel een aantal robots op vaste plekken in de winkel. Je kan met deze communiceren en om hulp of advies vragen: “Zijn deze schoenen nog beschikbaar in maat 43?”, “Staat deze broek met dit hemd?” of “Waar kan ik de mannenbroeken vinden?”.

In tegenstelling tot een menselijke verkoper, die vaak zal moeten gaan controleren of dit of dat nog op voorraad is of waar het zich bevindt, kan de robot onmiddellijk en accuraat antwoord geven, want die heeft te allen tijde een volledig up to date inventaris en de lay-out van de winkel in zijn geheugen.

De paskamers zoals je die nu kent worden ook verleden tijd, en wellicht dat niemand daar rouwig om is. Jezelf meermaals moeten uitkleden in een krappe ruimte om kleren te passen die anderen reeds aan hebben gehad is niemands idee van leuk.

Ter vervanging kunnen we ons verwachten aan digitale, “slimme” spiegels, waarop je gewoon je gekozen kledingstuk zal kunnen projecteren op je reflectie, in de gewenste maat, kleur, snit, noem maar op.

De winkel zelf zal ongetwijfeld een futuristische uitstraling krijgen, want fysieke producten zullen vaak niet meer worden geëtaleerd, maar wel worden geprojecteerd. Paspoppen zullen bijvoorbeeld een projectie van een aantal kleren “aanhebben”, die met een druk op een knop kunnen worden veranderd, indien de klant of de uitbater dat wil.

Vooral in elektronicazaken kan dit een interessante toepassing zijn. Klanten kunnen het product volledig in 3D bewonderen (en misschien zelfs aanraken en proberen via Virtual Reality-technologie), maar niemand kan er effectief aan, zodat er niets beschadigd, vuilgemaakt of gestolen kan worden.

In een winkelstraat zal je je ook kunnen verwachten aan een soort digitaal bord, waarop er advertenties van winkels in de buurt worden getoond, voorzien van een QR-code. Je kan die dan scannen om meer informatie te krijgen over de winkel of het product in kwestie, een routebeschrijving naar de winkel, en eventueel een exclusieve kortingsbon.

Een andere zeer interessante optie die we in de toekomst kunnen verwachten is het komaf maken met effectief je producten zelf meenemen naar huis. Gedaan met het sleuren met een heleboel plastic zakken, doorheen de winkel, naar je auto, en dan naar je huis.

Shoppen in de winkel zal gevolgd worden door het eenvoudigweg laten opsturen van je aankopen. En als het tempo waaraan levertijden verbeteren zo blijft gaan, is het goed mogelijk dat je boodschappen eerder thuis zullen zijn dan jij.

De toekomst van online én offline winkelen

Wat beide soorten van winkelen gemeen hebben is de toename in snelheid en gemak, net als het feit dat consumenten steeds veeleisender worden en dat de competitie tussen winkels dus echt moordend zal worden.

Voor elke klant een gepersonaliseerd aanbod aan producten en promoties? Klinkt waanzin nu, maar dat is wellicht waar we heen gaan.

De klantendienst zal ook steeds minder bemand worden door echte personen, want robots (gestuurd door Artificiële Intelligentie) kunnen veel sneller en veel effectiever een veel groter aantal klanten tegelijk helpen.

Kortom, de toekomst van online én offline winkelen ziet er zeer rooskleurig uit voor ons als consumenten!