Holistic pulsing: de weg naar ontspanning en bewustwording

0
870
blog placeholder

Holistic pulsing: de weg naar ontspanning en bewustwording

 

Holistic pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door de natuurarts en ostheopaat Tovi Browning. In 1990 is holistic pulsing geïntroduceerd in Nederland. Zowel in de alternatieve als in de reguliere gezondheidszorg wordt holistic pulsing steeds meer ontdekt en toegepast.

 

Tijdens een behandeling ligt degene die gepulst wordt (de pulsee) met de kleding aan op de rug, buik of zij op een massagetafel. De pulser brengt het lichaam van de pulsee in beweging door het lichaam ritmisch te schudden. Dit schudden wordt “pulsen” genoemd. De puls varieert van heel klein tot groot en ruim, van zacht tot krachtig en van gelijkmatig tot verrassend chaotisch. Doordat het lichaam voor ongeveer 75% uit water bestaat wordt het vrij gemakkelijk in beweging gebracht. Deze beweging echoot als het ware door het hele lichaam heen, als vele kleine golfjes die zich steeds uitbreiden. De pulsen kunnen gecombineerd worden met wiegende, rollende, strekkende en openende bewegingen. Het continue ritme van het pulsen kan leiden tot een diepe meditatieve staat, kalmering van het hele zenuwgestel en versterking van het immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het pulsen het loslaten van giftige stoffen in het lichaam.

 

Holistic pulsing werkt niet probleemgericht. De ingang is ontspanning en bewustwording. Het pulsen brengt de aandacht van de pulsee als vanzelf meer in het lichaam waardoor de pulsee veel beter in staat is om te voelen hoe het met het lichaam is en wat er verder in het lichaam leeft. Het pulsen laat zien waar de energie in het lichaam stagneert. Stagnaties worden door het pulsen voortdurend uitgenodigd mee te bewegen en op te lossen. Het lichaam raakt vrijer van spanning waardoor de pulsee zich meer thuis gaat voelen in het lichaam. De basisprincipes van holistic pulsing zijn gewaarwording, acceptatie en verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven.

 

Holistic pulsing is onder andere aan te bevelen bij:

–                     klachten als hoofdpijn, rugpijn, spierpijn, chronische vermoeid, stress- en spanningsklachten;

–                     zwangerschap;

–                     mensen die veel denken en het contact met hun gevoel kwijt zijn;

–                     verwerking van een intense gebeurtenis in het leven;

–                     het volgen van een (sap)vastenkuur;

–                     het verlangen om via het lichaam meer inzicht te krijgen in de psyche.

 

Voor holistic pulsing bestaan geen contra-indicaties. Bij vrouwen met bekkeninstabiliteit en mensen met hypermobiliteit kunnen strekkende bewegingen beter vermeden worden.

 

Holistic pulsing is een op zichzelf staande behandelmethode die gecombineerd kan worden met andere methoden zoals fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massage, etc. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan holistic pulsing ondersteunend werken.

 

Een holistic pulsing behandeling duurt, inclusief voor- en nagesprek, circa één uur. Het is belangrijk na de behandeling veel water te drinken. Op die manier kunnen de afvalstoffen die door het pulsen in beweging zijn gekomen, goed worden afgevoerd. De helende werking van het pulsen is soms dagen na de behandeling voelbaar. Een behandeling is nooit pijnlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here