Huisdier bang voor vuurwerk; Tips!

0
1556
blog placeholder

Dieren kunnen heel uiteenlopend reageren op vuurwerk. Ze beginnen te piepen, zetten grote ogen op, of willen niet meer onder de kast vandaan komen. Sommigen plassen per ongeluk in de kamer of blijven maar heen en weer lopen. Voor baasjes hartverscheurend om te zien. Gelukkig zijn er een aantal dingen aan te doen.

* Vaak zijn dieren al van jongs af aan bang voor vuurwerk. Horen zij een knal, dan krijgen ze een knuffel of een aai, om ze gerust te stellen. Heel logisch natuurlijk. Maar hierdoor associëren ze vuurwerk wel met iets engs. Het baasje neemt immers de moeite om ze te troosten, dus er zal wel iets aan de hand zijn. Bovendien worden ze beloond voor angstig gedrag. Dat is dus dé manier om aandacht te krijgen.
Hoe moeilijk het ook is, probeer zo normaal mogelijke omstandigheden te creeëren voor je huisdier. Praat rustig en laat je gasten dit ook doen. Óók om 12 uur. Negeer het wanneer je huisdier grote ogen opzet, want nogmaals: als je hem of haar gaat troosten, zal hij altijd bang blijven voor vuurwerk.

* Zorg dat je dier ruim voor het vuurwerk begint, binnen is. Hoe graag je kat ook naar buiten wil, doe het niet en ga niet een uurtje voor het officiële vuurwerkmoment nog eens met je hond naar buiten, want dan is het gewoon te laat. De tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden, zijn voor de jeugd vaak niet bindend. Grote kans dus dat je dier langs vuurwerk moet lopen en de schrik van zijn leven krijgt, of er zelfs vandoor gaat.
Natuurlijk moet je hond wel uit op oudjaarsdag, maar doe dit op tijd. Neem een rustige route met weinig jeugd en laat de hond niet onaangelijnd lopen. Je kat kun je in principe de hele dag binnen houden. 

* Naast niet troosten, moet je je huisdier natuurlijk ook niet straffen als hij wel per ongeluk jankt, blaft of in de kamer plast. Hij kan het immers ook niet helpen. Je zou hem in een andere kamer kunnen laten waar hij minder last heeft van het vuurwerk (door bijvoorbeeld minder ramen), maar hij moet deze kamer dan wel al goed kennen en zich er fijn voelen. Of zorg dat er een deur open staat richting die kamer, waardoor hij zich kan afzonderen.

* Tot slot: zorg dat je dier niet ontsnapt. Sluit kattenluikjes af en laat de deur niet open staan als je naar vuurwerk gaat kijken. Zorg dat je dier een chip en een kokertje om zijn nek heeft, voor het geval je gasten niet zo voorzichtig zijn als jij. 
Je kunt het geluid buiten houden door een cd met muziek op te zetten. (geen uitgelaten radioprogramma, dat om 12 uur feestgeluiden laat horen) Het licht is grootendeels af te schermen, door de gordijnen dicht te doen. En zorg altijd dat er iemand thuis is, het liefst jijzelf en als het niet anders kan een goede bekende van je dieren, maar laat ze niet alleen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here