Isolatiemogelijkheden eigen woning

0
813
blog placeholder

Waarom isoleren

U kent het gevoel vast wel: De gasrekening aan het einde van het jaar is net weer wat hoger. De koude winters van de laatste jaren hebben er toe geleid dat huiseigenaren zich achter de oren krabben en besluiten het huis te gaan isoleren. Waarom? omdat het energie bespaart. En omdat je huis er comfortabeler van wordt: Uit met de koudeval langs muren en ramen. Wat kan je nu eigenlijk zelf allemaal doen in het huis, om de isolatiewaarde te verhogen?

Wanneer is isolatie interessant?

Natuurlijk is isoleren altijd interessant. Het reduceren van de hoeveelheid energie die we allemaal gebruiken is verstandig, al was het maar omdat het klimaat op aarde al hard genoeg verandert. Maar ook vauit een financieel oogpunt is isoleren vaak verstandig. Isoleren van de woning verhoogt om te beginnen de verkoopwaarde van de woning. Regelgeving wordt steeds strenger. En sinds 2008 is het verplicht voor oudere huizen om een energie label te hebben, een certificaat dat aangeeft hoe energie zuinig uw huis is. Heeft u een slecht geisoleerd huis, dan is de waarde meteen een paar procent minder waard in de ogen van potentiele kopers. Immers: Ze zullen meer aan stook kosten kwijt zijn in uw huis. Daarnaast bespaar je op je stookkosten. De tijd die je nodig hebt om het geld wat je uitgegeven hebt om te isoleren terug te verdienen dankzij lagere stookkosten noemt men de terugverdientijd. Pas na de terugverdientijd begin je echt geld te besparen. Dus als je langer in je huis blijft wonen dan de terugverdientijd is het extra interessant om te isoleren. 

Dak isolatie

Heeft u het dak van uw huis nog niet geisoleerd? Hoog tijd. Een ongeisoleerd dak verliest naar schatting 30% van alle warmte. Oftewel: Hier is een stookkossten besparing van maar liefst 30% te behalen inden jet het energie dicht kan afwerken (In de praktijk zal een realisering een besparing van 20% opleveren). Daarbij komt dat het dak relatief eenvoudig te isoleren is, en zeker ook door de doe-het-zelf-er te realiseren is. Tenminste, als u een schuin dak heeft. Platte daken zijn iets lastiger te isoleren. Bij het zelf isoleren van de schuine daken heb je de investering na een jaar of 3, 4 terug en begin je echt financieel te besparen.

Spouwmuur isolatie

Door de muren van een jaren 80 huis met gewone spouw verliest een huis gemiddeld 30% van de warmte. Een flinke winst te behalen lijkt het! Nadeel is: Dit is een isolatie waarvoor specialistische apparatuur nodig is. Door gaten die in de buitengevel geboord worden, spuit de aannemer of een schuim, of flodders isolatie materiaal. Omdat je het niet zelf kan doen, is de voorinvestering redelijk hoog. Echter, met 4-5 jaar is de investering terugverdientijd te overzien. Hierna begint hetgeld op te leveren.

Dubbel glas

Met 13% warmte verlies lijken ramen een relatief kleine bijdrage te leveren. Echter, dit isoleren levert een disproportioneel groot voordeel in het oogpunt van comfort op. Ramen hebben een beperkt oppervalk, en zijn derhalve relatief koud onderdeel van de scheiding buitenwereld – huis. Niet voor niets staan radiatoren meestal onder de ramen: De lucht koelt hier het snelste af, en wordt meteen onder het raam opgewarmt om luchtstromingen in huis te minimaliseren. Door ramen te isoleren wordt koude straling tegen gegaan en wordt de woonkamer in een keer een stuk prettiger. Het is geen goedkope aanpassing, en de terugverdientijd is ruim 10 jaar. De reden? De kozijnen moeten meestal ook geheel vervangen worden, en eea moet door een professional uitgevoed worden.

Verwarming isoleren

Met slechts een paar procent verlies lijkt het isoleren van de achterkant van de verwarming niet zo nuttig. Echter, het materiaal is zeer voordelig, het is een klsu welke u zelf in een half uurtje per verwarming kunt uitvoeren, en de klus verdient zichzelf in een winter terug. Dus geen enkele reden om niet de achterkant van de radiator van de muur te schermen met reflector folie.

Isoleren is ventileren

Hou er rekening mee dat bij betere isolatie, de mate waarin van nature geventileerd wordt vermindert. Dus moet je in de gaten houden dat er regelmatig geventileerd wordt. Dus na het douchen een afzuiger in de badkamer aan. af en toe een raam 5 minuten open etc. Doe je dit niet, dan hoopt vocht zich op in huis. Dit vocht condenseert op de koudste plekken in huis, en kan daar schimmel veroorzaken. Daarnaast kost het meer warmte om natte lucht warm te krijgen dan droge lucht, en zo wordt de isolatiewerking teniet gedaan.

Hoe isoleren

Zie gelinkte artikeltjes hoe je de diverse klussen aanpakt, en waar je rekening mee moet houden als je aan de slag wilt gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here