Kampeer(on)gemak: tentperikelen

0
954
blog placeholder

Kamperen

Ik ben één van die mensen die je vaak tegenkomt op een camping. Ik hou van reizen en overnacht vaak op een camping. Dat is verreweg het goedkoopst, als je de kampeerwagen uitsluit, die per nacht goedkoper is, maar bij de aanschaf een grote investering vraagt. Om maar te zwijgen over de brandstofkosten. Maar het is niet alleen vanwege de kosten dat ik vaak op de camping sta. Ik hou ervan om in het buitenlucht te zijn en steeds nieuwe landschappen en omgevingen te leren kennen. Het is een sport voor mij geworden om goed voorbereid op reis te gaan en alles bij me te hebben voor optimale bewegingsvrijheid tijdens een kortere of langere reis in binnen- of buitenland.

Lichtgewicht tent

De meeste mensen kamperen in de zomer vanwege het “mooie” zomerweer, maar het kan ook prima in de herfst. Denk er dan wel aan een goede tent aan te schaffen en doe niet zoals ik, die op deze reis de lichtste tent mee wilde nemen en op de camping tot de ontdekking kwam dat ik de tentstokken vergeten was. Dat scheelde uiteraard in het gewicht en ook veel in het gemak. Ik ben er uiteindelijk in geslaagd de tent op te zetten met behulp van een korte stok door het gat aan de voorkant, daarna moest ik vér door de knieën gaan om erin te kunnen. Aan de achterkant zwieberde het overtollige stuk tentdoek speels heen en weer in de wind. Door het gaatje waar de achterste tentstok in had gemoeten, kwam ´s nachts wat vocht naar binnen, ik had geluk, het regende niet.

Kortom, let u erop dat u een goede tent meeneemt, niet één van het type tien halen, twee betalen, die u na één zomer (of eerder) wegdoet. Dat zijn leuke tentjes voor uw kinderen, die er in de zomer in de achtertuin en als het mooi weer is, veel plezier van hebben. Studeer een beetje op deze aanschaf als u graag wilt dat uw kampeeruitje een succes wordt.

Een lichtgewicht tent heeft voordelen: het mindere gewicht is er uiteraard één van. Voor als uw vervoermiddel weinig paardenkrachten heeft, bijvoorbeeld u reist per fiets of met een autootje dat al veel gereden heeft en tamelijk vol zit. Lichtgewicht tenten hoeven niet duur te zijn, ze zijn daarom geschikt voor de weekend- en vakantiekampeerder. Wilt u een tent die u langere periodes laat staan of waar u meer van gaat vragen dan een kort nachtelijk verblijf, kies dan voor een wat duurdere.

Materiaal tentdoek

De afgelopen zomer heb ik een paar maanden doorgebracht in één van mijn tenten: een lichtgewicht tweepersoonstent van polyester. Voor mij alleen was hij groot genoeg. Het allerbelangrijkste: als het regende werd ik ´s nachts niet nat en ik had zelfs ruimte genoeg om nog een paar spullen in de tent bewaren. Een andere kwestie is of je ´s ochtends droog wakker wordt, ik bedoel niet van de regen, maar van het condensvocht. Koelt het ´s nachts erg af, dan is de kans groot dat je ´s ochtends druppeltjes aan de binnenkant van het zeil ziet hangen en als je je beweegt, kan het zelfs regenen. Dit euvel is op te vangen door te kiezen voor een ademende binnentent, die het liefst ook nog ventilatieroostertjes moet hebben.

Grondzeil

Een overdaad aan vocht is op lange termijn niet prettig. Let op of uw tent een grondzeil heeft dat vocht doorlaat (ademend is), of niet. Een “ademend” grondzeil is prettiger voor het gras onder u, dat niet meteen verstikt wordt. Als het gras geen overweging is voor u, dan is het veel fijner om niet met de onderkant van uw (zelf)opblaasmatrasje in het vocht te liggen. Het is in Nederland tamelijk waarschijnlijk dat de ondergrond niet kurkdroog is als u uw tent voor de eerste nacht opzet. In landen als Spanje is het daarentegen een groot deel van het jaar geen enkel probleem als het grondzeil het optrekkende niet aanwezige vocht doorlaat. Voor Nederlandse kampeerders is een grondzeil met een opstaand randje heel plezierig. Dat randje beschermt de binnentent tegen vocht van (hoog) nat gras, doorslaande regen en dergelijke.

Haringen

Houdt u echt helemaal niet van nat worden, dan raad ik u aan de tent stevig op te zetten met behulp van kwaliteitsharingen die ook voor een rotsige of harde ondergrond geschikt zijn. Deze haringen zijn lang en stevig en u slaat ze met een rubber hamertje zonder problemen ver de grond in. Doe niet zoals ik, die uit luiheid de haringen driekwart de grond insla en ´s nachts als ik de tent uitga om naar de sterren (wolken) te kijken, struikel over een uitstekende haring en mijn teen lelijk bezeer.

Soms kan het zo hard of veel regenen dat de grond supersoppig wordt. Als er dan ook nog wat harde wind bijkomt en uw tent staat niet strak genoeg, dan kan het gebeuren dat de haringen de grond uit worden getrokken en u bij nacht en ontij uw tent uitmoet om deze, in de stromende regen, opnieuw op te zetten. Als het tentdoek goed strak gespannen is, gebeurt dit minder snel en ook komt het eventuele water netjes náást de tent terecht.

Ik hoop dat u na dit alles niet de indruk heeft gekregen dat ik een slecht kampeerder ben.

Welke tent u kiest hangt af van het gebruik dat u hem wilt geven:

langdurig versus kort gebruik

wáár gaat u de tent opzetten

in palle zon en hoge temperaturen, bij lage temperaturen, bij veel wind

hoeveel personen

uw budget

lichtgewicht of niet

lage tent of op manshoogte (het comfort)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here