ledverlichting

0
1158
blog placeholder

Led is de afkorting van light emitting diodes. Het is verlichting die veel gebruikt gaat worden. Deze verlichting is efficiënt, heeft een lange levensduur en is milieuvriendelijk. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, in verschillende kleuren en passen op de bestaande lichtfittingen.

 

De werking van led

 

In een ledlamp zit een halfgeleider die gemaakt is van het metaal gallium. Als er elektriciteit doorheen gaat straalt de halfgeleider licht uit. Eén ledlampje heeft geen grote lichtopbrengst daarom worden ze gebruikt in groepjes. Ze zijn er in verschillende kleuren zoals rood, blauw, groen en wit. Er zijn ook dimbare ledlampen verkrijgbaar. Of dit mogelijk is hangt af van de kwaliteit van de led en de dimmer. De levensduur van dimbare lampen is wel korter. De kracht van ledlampen neemt in de loop van de tijd af maar dat is bij bijv. tl verlichting ook zo.

 

Een ledlamp kan tot ongeveer 50.000 uur branden. Dit is afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit. Hoe hoger het vermogen hoe korter de levensduur. Daarmee gaat hij de gloeilamp (1000 uur) en de spaarlamp (6000 uur) ruim voorbij. Bovendien zet de gloeilamp slechts een paar procent van zijn energie om in licht en gaat de rest verloren aan warmte. Spaarlampen zijn zuiniger maar vormen een grotere belasting voor het milieu.

 

De kwaliteit

 

Er is een groot verschil in kwaliteit, prijs en efficiëntie. De slechte kwaliteit lampen gaan veel sneller kapot en ze kunnen meer stroom verbruiken. (deze ‘blindstroom’ zie je niet terug op de energiemeter, de energieleverancier zal een blindstroommeter installeren) Op deze manier wordt er dus geen energie bespaard. De slechtste ledlamp heeft een lichtopbrengst van 10 lumen en de beste heeft een lichtopbrengst van 80 lumen.

 

De kleur van het licht en de verspreiding is anders dan die van gloeilampen. Ledverlichting straalt gericht (puntverlichting) terwijl gloeilampen rondom stralen. Elke lamp heeft een vermogen in watt. Daarmee wordt de hoeveelheid energie (elektriciteit) die de lamp per seconde gebruikt aangegeven. Een ledlamp zet elektriciteit heel efficiënt om in licht en heeft dus per seconde minder energie nodig dan een gloeilamp om net zoveel licht te produceren. Door naar de lichtopbrengst te kijken kun je lampen met elkaar vergelijken. Voor elke lamp kun je bepalen hoeveel licht hij per seconde uitzendt. Dit wordt gemeten in lumen. Bij het kiezen van een ledlamp kijk je niet naar het aantal watt van de lamp maar naar de lichtopbrengst, het aantal lumen. Om de juiste lichtopbrengst te berekenen neem je het aantal lumen. Voor led is 10 keer het aantal watt van een gloeilamp. Dus een gloeilamp van 25 watt is hetzelfde als een ledlamp van 200-300 lumen. Het is gebleken dat de informatie die op de verpakking staat niet altijd overeenkomt met resultaten uit onafhankelijke tests. Het is beter om een lamp eerst uit te proberen. De lamp is zeer geschikt voor plaatsen waar de lichtopbrengst niet zo hoog hoeft te zijn zoals op de fiets of in de auto.

 

De meest efficiënte lamp is de lamp die met weinig vermogen veel licht geeft. Een lamp met veel lumen en weinig watt. Voor de meest efficiënte lamp deel je het aantal lumen door het aantal watt degene met het meeste lumen per watt is de zuinigste. Hij brengt meer licht op voor de hoeveelheid energie die hij verbruikt.

 

De voordelen van ledlampen zijn:

 

–         Ze zijn klein en makkelijk weg te werken.

–         Ze worden niet warm

–         Ze zijn makkelijk te instaleren

–         Ze hebben een lange levensduur

–         Door de lange levensduur zijn de vervangingskosten ook minder. Dit is vooral voor grotere bedrijven een besparing.

–         Ze zijn energiezuinig

–         Ze zijn niet belastend voor het milieu (de spaarlamp wel deze bevat kwik wat belastend is voor het milieu en ongezond voor mensen)

–         Ze geven geen ultraviolette en infrarode straling

–         Ze hebben geen gloeidraad en zijn daarom schokbestendig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here