Mata Hari

0
991
blog placeholder

Wat veel mensen niet weten is dat Mata Hari….de wereldberoemde spionne, uit Nederland kwam!
Zij zag op 7 Augustus 1876 in Leeuwarden het levenslicht als het eerste kind van een winkelier in hoeden en werd Margaretha Geertruida Zelle genoemd.
 
Tot haar 13e jaar kreeg “Greetje’ Franse, Duitse en Engelse privélessen en toen haar vader in 1889 bankroet werd scheidden haar ouders datzelfde jaar nog.
Na de scheiding van haar ouders kwam Margaretha in Leiden terecht en toen haar moeder in 1891 overleed kwam ze bij een oom in Den Haag terecht.
Ze studeerde voor kinderleidster, maar nadat de hoofdmeester avances maakte en steeds met haar flirtte werd ze door haar oom van school gehaald.

Op haar 18e reageerde Margaretha op een contact advertentie in de krant en zo leerde zij de Nederlandse officier Rudolf John McLeod kennen.
Toen ze 20 jaar was trouwde ze met deze officier en na de geboorte van zoon Norman John op 30 Januari 1897 verhuisde het gezin naar Java, Indonesië.
Op Java kregen ze nog een kind: dochter Jeanne-Louise (op 2 Mei 1898).
Het huwelijk met Rudolf was één grote teleurstelling, hij hield er minnaressen op na en was een alcoholist die zijn agressie vaak op zijn vrouw afreageerde.
Margaretha verliet hem tijdelijk en ging inwonen bij de Van Rheedes (een ander officiersgezin) en daar bestudeerde zij maandenlang de Indonesische tradities en ging bij een lokale dansgroep.
In 1897 schreef zij naar Nederland dat haar artiestennaam Mata Hari was, ofwel “Oog van de dag” in het Maleisisch.
Ze keerde weer terug naar haar man, maar kwam tot de conclusie dat er eigenlijk weinig of niets veranderd was.

In 1899 overleed hun zoon Norman plotseling, mogelijk als bijwerking van een behandeling tegen syfilis. Andere bronnen beweren echter dat hij overleed aan vergiftiging.
Er gaan wilde verhalen de ronde dat een bediende het avondeten vergiftigde om de kinderen beiden om te brengen als wraak omdat haar geliefde zou zijn geslagen door de vader van de kinderen.
Er werd nooit iemand vervolgd.

Wegens toenemende huwelijksproblemen besloot het echtpaar terug te keren naar Nederland in 1902 en scheidden zij van tafel en bed en Rudolf kreeg de voogdij over dochtertje Jeanne (In 1907 werd de scheiding definitief.)

Nog datzelfde jaar in 1902 vertrok Margaretha naar Parijs waar zij optrad in een circus als paardrijdster onder de naam Lady McLeod. De act betaalde slecht en daarom poseerde ze ook voor schilders.
In 1905 begon ze faam te krijgen als exotisch danseres en ze nam hiervoor permanent de naam Mata Hari aan.
Ze debuteerde in het Musée Guimet op 13 Maart 1905 en haar optreden was een groot succes.
Mata Hari werd al snel beroemd tot ver buiten Parijs, ze trad op in Wenen, Monaco, Madrid en zelfs in de Scala in Milaan.
Tijdens haar exotische dans act liet zij één voor één haar veelkleurige sluiers vallen totdat zij naakt was.
 Aan het einde van deze sluierdans knielde zij voor een bronzen beeld van de vierarmige God Siwa, waarna vier Indische dansmeisjes haar met een gouden laken bedekten.
Vervolgens stond Mata Hari op, sloeg met een elegant gebaar het laken om zich heen en dankte haar God Siwa en haar publiek.

Haar “naaktheid” was betrekkelijk, meestal droeg Mata Hari een tricot wat haar hele lichaam bedekte, evenals borstplaten die haar geringe borstpartij bedekten.
Ook bij haar debuut in Parijs had zij zo’n “maillot scandaleux” gedragen.
Ze werd talloze keren gefotografeerd, vaak schaars gekleed en haar ex-echtgenoot Rudolf McLeod verzamelde deze foto’s als bewijsmateriaal om daarmee aan te tonen dat Mata Hari ongeschikt was als moeder zodat hij de voogdij kon behouden over hun dochter.

Mata Hari bevond zich in hogere kringen, had relaties met politici, hooggeplaatste officieren en werd zelfs in het gezelschap gezien van de Duitse kroonprins die haar luxueuze levensstijl betaalde voor haar.
Inmiddels kwamen er ook wat tegenstanders van haar “exotische dansen” naar voren en beweerden dat het exhibitionistisch gedrag was, goedkoop gedrag wat ver over de schreef ging van de “smaak”. Ondertussen kwamen er steeds meer imitaties van haar dansen en probeerde men een beetje mee te snoepen van haar succes.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal en dat betekende voor Mata Hari dat zij (vanwege haar Nederlandse identiteit) vrij over de grenzen mocht reizen.
Haar vele reizen trokken zeker de aandacht en in een aantal interviews met de officieren van de “British Intelligence” beweerde zij zelfs dat zij een geheim agente was voor de Franse militaire geheime dienst.
Het is onduidelijk of zij dit verzon om zo meer de nadruk te leggen op haar mysterieuze aard of dat dit werkelijk waar was.

In Januari 1917 zond de Duitse militaire attaché in Barcelona een bericht naar Berlijn waarin hij beweerde belangrijke informatie te hebben ontvangen van een spion met de codenaam H-21, ofwel Mata Hari.
Opvallend genoeg werd dit bericht verzonden in een code waarvan de Duitsers wisten dat de Fransen hem reeds hadden gekraakt, en het bericht dus makkelijk konden onderscheppen. Dit is voor sommige historici het teken dat het bericht vals was, en enkel bedoeld om de Fransen op het verkeerde been te zetten.

Op 13 Februari 1917 werd Mata Hari gearresteerd in haar hotelkamer in Hotel Plaza Athenée in Parijs. Tijdens het proces werd ze beschuldigd van spionage voor de Duitsers en ze zou daarmee de dood van 50.000 soldaten mede veroorzaakt hebben.
Ze werd schuldig bevonden en op 15 Oktober 1917, op de leeftijd van 41 jaar, stond zij in Parijs voor het vuurpeloton om terechtgesteld te worden.
Ze weigerde de blinddoek en ook weigerde zij om aan een paal te werden vastgebonden. (Dit werd vaak gedaan opdat de terechtgestelden niet weg konden rennen)
Van de 12 kogels die op haar werden afgeschoten werd zij er geraakt door 3. Haar lichaam werd niet opgeeist door haar familie en zou daarom ter beschikking van de staat werden afgestaan.
Haar hoofd werd uiteindelijk gebalsemd en bewaard in het Anatomische Museum in Parijs maar in het jaar 2000 kwam de archivaris uit dit museum erachter dat het hoofd spoorloos was. (Waarschijnlijk al vanaf het jaar 1954, toen het museum van locatie was veranderd)

Vooral het feit dat meteen na haar dood veel mensen twijfelden aan haar schuld heeft ertoe bijgedragen dat Mata Hari wereldberoemd werd.

Het Friesch Museum te Leeuwarden, Nederland heeft een “Mata Hari” kamer en zij wachten met smart op het jaar 2017. Dit is namelijk het jaar waarin het Franse Leger documenten vrij moet geven over het proces en terechtstelling van Mata Hari.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here