Méér doen met minder geld

0
842
blog placeholder

Hoe komt het toch dat bepaalde mensen die over een gezinsinkomen beschikken van soms wel 4 à 5.000 euro er toch in slagen zich dermate in de schulden te werken dat ze er alleen niet meer uit geraken? Of je nu véél of weinig verdient, eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: wie geen ‘systeem’ van budgetbeheer toepast in het huishouden, kan onmogelijk gefundeerde beslissingen nemen bij de keuze van aankopen.

Als je in je eigen leefwereld eens gaat rondkijken en -luisteren, zal je al snel merken dat de meesten niet verder komen dan enerzijds de lonen laten storten op 1 of 2 rekeningen en anderzijds maandelijks de binnenkomende facturen betalen van diezelfde rekening(en). Tussendoor haalt men dan wat geld af voor kleine uitgaven. En of het nu gaat om het betalen van de telefoonrekening of er wordt een nieuwe GSM gekocht, alles komt uit datzelfde budget.

En wat zou daar dan fout aan zijn, hoor ik velen al zeggen. Welnu, heel simpel: als jij niet exact weet hoeveel je op maandbasis in totaliteit nodig hebt om enerzijds alle boodschappen te doen en anderzijds alle vaste maandelijkse kosten te betalen, hoe ga je dan ooit bepalen welk budget er beschikbaar is voor een nieuwe aankoop? Die maandelijkse kosten variëren immers elke maand: de ene keer zijn er nauwelijks facturen te betalen terwijl in andere maanden drie of vier zware rekeningen samenvallen. Ga je dan in die ene maand véél extra uitgaven doen en in die andere maand de rem zetten op je uitgaven? En wat als de totale uitgaven in die ‘dure’ maand hoger liggen dan de totale inkomsten van die maand? Werd daar dan rekening mee gehouden in de vorige maanden?

Neen dus! En daar wringt het schoentje. Alvorens ook maar 1 euro uit te geven, zou iedereen eerst zijn huiswerk moeten maken. Moeilijk is dat niet: al wat je moet doen is ervoor zorgen dat je een overzicht hebt van je kosten op ‘jaarbasis’ en dit dan omzetten naar een ‘gemiddelde’ maandelijkse kost. Enkel wie weet hoeveel hij ‘gemiddeld’ maandelijks nodig heeft om de boodschappen te doen en hoeveel er ‘gemiddeld’ maandelijks nodig is om alle facturen en vaste kosten (leningen, … ) te betalen, kan juist inschatten hoeveel er op het maandelijks inkomen rest voor ‘andere’ uitgaven.

Verbazend toch dat zo weinig mensen een dergelijk systeem hanteren. Als je niet weet of er elke maand 100 euro of 1.000 euro overschiet, hoe bepaal je dan welk budget je zal gaan besteden bij de aankoop van een nieuwe auto? Neem je een krediet van 300 euro of één van 600 euro? Lukraak? Geen wonder dat de schuldbemiddelaars vandaag de dag goede zaken doen. En dat terwijl er met de komst van internet een onuitputbare en gratis schat aan informatie ter beschikking staat. Het vergt slechts een kleine inschatting en je bent meteen op goede weg. Een systeem op poten zetten om je budget te beheren? Gewoon even ‘budgetplanning’ googelen en je krijgt meteen tientallen sites met alle info en hulpmiddelen die je maar wenst.

Het is natuurlijk leuker om wat te zitten gamen op je computer … Kestie van prioriteiten in het leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here