Mens, erger je niet

0
2334
blog placeholder

Er bestaan heel veel verschillende soorten gezelschapsspellen, waarvan de bordspelen een speciale vorm zijn. Veel van de klassieke bordspelen worden, min of meer in dezelfde vorm, al sinds de Oudheid gespeeld. Gezelschapsspelen waarbij je een bepaalde route af moet leggen zoals het Ganzenbord en “Mens, erger je niet” hebben al een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Hoewel men vreesde dat de toekomst er anders uit zou zien en de bordspelen zouden uitsterven na de komst van televisie en internet, zijn ze echter nog steeds erg populair.

Een van de populairste gezelschapsspellen is “Mens, erger je niet”. Dit spel komt oorspronkelijk uit India, waar het “Parcheesi” heette. Pacheesi werd aan het eind van de negentiende eeuw in Groot-Brittannië gepatenteerd en onder de naam “Ludo” uitgebracht, een woord dat is afgeleid van het Latijnse “ludus”, dat spel betekent. Vervolgens verspreide het spel zich over de hele Westerse wereld. In de Verenigde Staten bleef men het “Parcheesi” noemen, evenals in Spaanstalige landen, waar ze het “Parchis” noemen. In Nederland en Vlaanderen werd het spel “Mens, erger je niet” gedoopt, net als in Duitsland, waar het “Mensch, ärgere dich nicht” heet. Het spel, dat in Nederland door spellenfabrikant Jumbo wordt uitgegeven, wordt gespeeld met dobbelstenen. Oorspronkelijk met twee tot vier spelers, hoewel ook grotere borden, waarop tot zes of acht spelers kunnen spelen, zijn gesignaleerd. De spelregels, die per land kleine verschillen vertonen, zijn niet moeilijk, zodat heel jonge kinderen het al kunnen spelen. Een potje “Mens, erger je niet” duurt tussen de twintig minuten tot een uur.

De spelregels

Bij “Mens, erger je niet” heeft iedere speler vier pionnetjes, die een rondje over het bord moeten maken. Op het bord heb je een eigen beginpunt en je eigen thuiscirkels, waar andere spelers hun pionnen niet mogen zetten. Het doel is om zo snel mogelijk op je thuisplek te komen, waar je pionnen veilig zijn. Degene die als eerste zijn of haar vier pionnen in de eindcirkel heeft, is de winnaar van het spel. De spelers gooien om de beurt met een dobbelsteen en moeten hun pionnen het aantal stappen verplaatsen dat de worp aangeeft. Als je pion op een plek komt, waar al een andere pion staat, dan wordt deze geslagen, of “afgegooid”. Met een geslagen pion moet je weer opnieuw beginnen met de ronde. Een nieuwe pion in het spel brengen moet je, zo lang je er nog hebt, als je een zes hebt.

Er zijn verschillende aangepaste regels van “Mens, erger je niet’. In sommige landen mag je een pion in het spel brengen als je een vijf gooit in plaats van een zes. Ook kun je op verschillende manieren spelen als je maar met zijn tweeën speelt. Je kunt dan ieder met twee kleuren spelen, maar dat kan tegelijkertijd of eerst de ene kleur en dan de andere. Je moet van tevoren onderling afspreken welke regels er precies worden gevolgd.

De tactiek

“Mens, erger je niet” is vooral een geluksspel. Maar toch zie je dat er bij geoefende spelers ook strategische en tactische elementen bij komen kijken. Deze ontstaan vooral als een speler twee of meer pionnen op het bord heeft en dus moet kiezen met welke pion wordt gespeeld. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden. Zo kun je een niet zo ver gevorderde pion laten wachten om een vergevorderde pion van een andere speler op te wachten. Je kunt proberen om de pionnen zoveel mogelijk buiten het bereik van de vijandelijke pionnen te houden of juist vijandelijke pionnen achtervolgen en pionnen achter de startplek van andere spelers laten wachten. Aan het eind van het spel heeft een speler die achterstaat vaak meer keuzemogelijkheden dan een speler die op winst staat. Met meer dan twee spelers kunnen kan er tijdelijk worden samengezworen tegen een andere speler. Het spel is vaak tot het einde toe spannend en de naam “Mens, erger je niet” wordt verklaard doordat je, na een tijd op winst te hebben gestaan, alsnog van het bord gevaagd kan worden en weer opnieuw moet beginnen met een of meerdere pionnen.

Online “Mens, erger je niet”

Er zijn diverse online versies van het spel, niet alleen Nederlandse “Mens, erger je niet”, maar ook Britse Ludo en Spaanse Parchis online-versies, die nagenoeg dezelfde spelregels hebben. Je kunt tegen personen, of tegen de computer, spelen. De online “Mens, erger je niet” versies kun je dus ook helemaal alleen spelen. Dit in tegenstelling tot het echte bordspel, waarvoor al eeuwenlang minimaal twee spelers nodig waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here