Militaire voer- en vaartuigen krijgen lichter en beter pantserglas

0
1295
militairvoertuig

Vandaag hebben Peter Dohmen, de Generaal-Majoor van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), Gerard F. Koot, de Brigadegeneraal van de Directie Plannen en Roald Bol, de CEO van Allplast BV uit Tholen een hele belangrijke overeenkomst getekend. Deze overeenkomst is opgesteld in het kader van de CODEMO subsidie regeling voor de productie van speciaal pantserglas. Dit glas zal bestaan uit dunner en lichter transparant kunststof.

Nieuw glas dient meerdere doelen

Het materiaal waar defensie nu gebruik van maakt is veelal erg zwaar in gewicht. Verschillende partijen zijn van plan om alternatieve polymere spullen voor deze tak te ontwikkelen. Zo willen zij het kogelwerend glas verlichten van pantservoertuigen, pantsertrucks en verschillende boten. De reden voor het verlichten van het gewicht is om de uitstoot van CO2 te verminderen, doordat de voertuigen minder brandstof te verbruiken om vooruit te komen. Daarbij hebben de voertuigen een hogere actieradius, wat levens zou kunnen redden.

De ideale ruit

Er wordt toegewerkt naar het produceren van de ideale ruit die aan de gestelde eisen voldoet. Hiervoor worden er verschillende procestechnieken en productietechnieken getest in combinatie met kunststof met andere materialen. Als dit proces is afgerond en de ideale ruit is gemaakt, dan is het de bedoeling om deze laminaten in te laten bouwen in alle voertuigen en vaartuigen van defensie door de fabrikanten. Uiteraard zal TNO de nieuwe ruiten eerst moeten kwalificeren.

Elektromagnetische bescherming

De nieuwe ruiten zullen niet alleen kogelvrij zijn, lichter en dunner dan zijn voorganger, maar ook beschermen tegen straling van elektromagneten van buiten die de boel aan boord zouden kunnen ontregelen. De gecoate nanodeeltjes zullen worden gebruikt voor het creëren van EMI shielding.

Partijen

Het innovatieve project (CODEMO) zal geleid worden door Allplast BV. De Technische Universiteit van Eindhoven zal zorgen voor materiaal en kennis (Laboratory of Polymer Materials). Ook TNO, Arkema Colombes Frankrijk en een fabrikant van polycarbonaat zullen een bijdrage leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here