Ontdekt de 6 tips hoe een ergonomische bureaustoel jouw lichaamlijke conditie kan bevorderen

0
1043
blog placeholder

Zit elke persooneelskracht in uw kantoorruimte op een ergonomische bureaustoel?

In dit artikel  treft u 6 indicaties voor ultiem  gebruik..

Dan bent u zich in ieder geval  bewust van het belang  van ergonomisch werken én van het feit dat dit de kans vermindeert op RSI, CTS (carpaltunnelsyndroom) en afwezigheid wegens ziekte .

1. De juiste instelling
Zelfs de  hoogwaardigste ergonomische bureaustoel bevordert niet, als hij niet  keurig ingesteld is. Een  juiste zithouding voldoet aan de volgende criteria:

·    De bovenarmen en onderarmen vormen ongeveer een rechthoek.
·    De onderarmen liggen op het bureautafelblad.
·    De voeten staan met zool en hak ontspannen op de grond.
·    De onderarmen liggen losjes op de bureautafel.
·    De armleuning ontlast armen en ellenbogen en vermijdt zo spanningen in het schouder- en nekgebied.
·    Het toetsenbord en beeldscherm staan altijd in één lijn.

2. Bewegend zitten
Stil staan is degressie. Dat geldt ook voor de zithouding van uw elke hulpkracht. Neem daarom  constant  verscheidene posities aan. Dynamisch zitten  bevoordeelt de doorbloeding, stofwisseling, ademhaling en productiviteit van uw werkkrachten.

3. Dynamisch werken
 normaliter, uw lichaam heeft  gewoonlijk  verandering van  lichaamsstand nodig.  Structuur uw werkplek daarom bewust: zorg dat u niet alles vanuit uw ergonomische bureaustoel kunt bereiken. Plaats uw printer of fotokopieerapparaat niet op uw bureau, maar zorg dat u moet opstaan. Neem ook eens een kleine pauze met collega’s (indien mogelijk in de buitenlucht). Leg uw benen eens op het bureau. Of neem voor de afwisseling niet de lift maar de trap.

4. Synchroonmechaniek
Deze stoelconstructie  ondersteunt het dynamische zitten en optimaliseert de  lichaamshouding bij iedere zitpositie. Een rugleuning die naar voren en naar achteren kantelt, zorgt voor een natuurlijk bewegingsverloop en voorkomt bloedstuwingen in de dijbenen.

5. Goede zittechniek
Een optimale zithouding realiseert men door een dubbele S-vorm in de wervelkolom te handhaven. Deze  stand  wordt begunstigd door een draaiing van het bekken naar voren. Dit is de wijze waarop de borstkast wordt verhoogt en verstrekt de halswervelkolom. Hierdoor wordt de ademhaling verlicht en het gewicht van het hoofd beter gedragen (ca. 9% van het lichaamsgewicht).

6. Open zithoek
Een zithoek met een hoek van meer dan 90° tussen bovenlichaam en dijbeen ondersteunt de rechtophouding
en verbetert daardoor eveneens de ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, buikstand en arbeidsprestatie. Wetenschappelijke tests wijzen uit dat een lichte zitvlakneiging van ca. 3° tot 4° de houding ook bij langer zitten optimaliseert. Een grotere zitvlakneiging van een ergonomische bureaustoel is problematisch, omdat de zittende persoon naar voren glijdt, het contact met de rugleuning verliest en de dubbele S-vorm van de wervelkolom niet kan nakomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here