Personeel aannemen of juist niet?

0
886
blog placeholder

Personeel aannemen of juist niet?

U hebt uw bedrijf gestart en bent nu zelfstandig ondernemer. ZZP-er, wat wil zeggen: zelfstandige zonder personeel. U hebt flink reclame gemaakt, hebt uw financiën onder controle en verdient een aardige boterham. Intussen stromen de opdrachten binnen en u krijgt de kriebels om uw zaak verder uit te breiden. Nu hebt u de keus tussen ZZP-er blijven of een of meer werknemers in dienst te nemen.

Niet te snel!
Op dat moment gaan veel ZZP-ers de fout in. Ze nemen iemand aan, stellen een arbeidscontract op en rekenen erop dat de werknemer zo blij is met de hem aangeboden baan, dat deze net zo hard voor hun zaak zal werken als zij zelf. Daar zit hem echter de fout in het denkproces! De werknemer is immers werknemer en niet directeur. Uw zaak is niet van hem en hij zal er ook geen winstaandeel in krijgen. De werknemer zal in de meeste gevallen wel zijn werk doen, maar werkt niet voor niets over. U zit als werkgever bovendien meteen vast aan de Arbowet die voorschrijft onder welke omstandigheden uw werkgever mag werken.
Dat betekent voor uw kantoor bijvoorbeeld voldoende daglicht, een goede bureaustoel, een goede hoogte van het bureau, enzovoort. Ook
– de duur van de werkdagen,
– de eventuele overuren en
– de vakantiedagen liggen voor uw werknemer vaak al vast in de wet, evenals nog een paar andere zaken.

Kosten
Behalve dat zijn de kosten voor een werknemer ongeveer het dubbele van wat u de werknemer uitbetaalt. Bovenop diens salaris komen immers nog de extra sociale kosten die u aan de overheid moet afdragen. Een gedeelte daarvan zijn wettelijk verplichte werkgeverspremies. Op internet kunt u die verschillende premies vinden op de sites van de overheid. Kortom: uw werknemer kost u inclusief die voor hem onzichtbare premies en bijdragen ongeveer het dubbele van zijn salaris.
Daarnaast kunt u zelf in de problemen komen als uw werknemer ziek wordt en u het dubbele salaris op moet brengen, want een zieke werknemer behoort volgens de wet in elk geval in het begin door zijn werkgever gewoon doorbetaald te worden. U hebt dan dubbel werk voor de helft van het geld. Een eenmaal aangestelde werknemer kunt u echter niet zo gemakkelijk ontslaan, want ook daar zijn dan weer regels voor.

Goedkopere verstandige oplossingen
Het hoeft echter allemaal niet zo moeilijk en duur te worden. Er zijn immers andere oplossingen die tegenwoordig al veel ZZP-ers gebruiken:
–    neem een stagiaire. Die blijft vaak een paar weken. In het begin moet u veel van uw werk uitleggen. Daar steekt u natuurlijk tijd in, maar het is ook leuk om te doen. Na verloop van tijd kunt u zo hier en daar echt werk aan hem overlaten, zolang alles maar goed gecontroleerd en geëvalueerd wordt. Een nadeel is dat een stagiaire meestal maar een paar weken of maanden blijft en u met een volgende stagiaire weer opnieuw moet beginnen.
–    Zoek andere ZZP-ers die u qua werk vertrouwt en waar u prettig mee kunt samenwerken. Op die manier bouwt u een stevig netwerkje op, waar u allemaal aan verdient. Ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen vakkennis en mogelijkheden. Er moeten dan natuurlijk wel stevige afspraken gemaakt worden.

Is dat alles niet genoeg?
Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat uw bedrijf te snel groeit en u het werk onmogelijk zelf afkunt. In dat geval zit er niets anders op dan medewerkers te zoeken. Een uitzendbureau levert tijdelijke werknemers voor het geval u deze slechts een paar weken of maanden in het jaar nodig hebt. Ze zijn echter duurder dan werknemers die u voor en bepaalde tijd zelf aanstelt. Houd in dat geval wel de wettelijke regels daarvoor in de gaten.
Voor het overige geldt: voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.
Ik wens u veel succes met uw eigen zaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here