Pesto

0
1828
blog placeholder

Waar komt pesto vandaan?
De naam ‘pesto’ komt van het Italiaanse woord: ‘Pestle’. Er bestaan twee soorten pesto: ‘pesto alla Genovese’ en ‘pesto alla Siciliana’. Deze varianten komen uit respectivelijk  Genua en Sicilië.

Pesto Genovese wordt bereid met knoflook, zout, extra vergine olijfolie, pecorino kaas en basilicum. Het recept voor pesto alla siciliana lijkt sterk op dit recept, maar met tomaten en veel minder basilicum. Het is algemeen bekend dat de Genovese variant het originele recept is. Andere soorten pesto zijn er natuurlijk ook en deze zijn allemaal een variatie op het originele recept, maar zeker niet minder lekker. Variaties zijn er met zongedroogde tomaatjes, walnoten, parmezaanse kaas, ricotto. Er zijn zelfs soorten pesto op basis van rucola in plaats van basilicum.

Waar voor te gebruiken?
Pesto is een veelzijdig product en wordt veel gebruikt als topping op pasta, vlees en zelfs in soepen. Een heerlijke manier om verschillende soorten pesto te ontdekken, is om een paar soorten pesto te kopen en deze te presenteren op verschillende bruschetta’s. Je kunt dan eens lekker proeven en keuren! (Dan weet je ook dat goedkope pesto meestal minder lekker is). Goede pesto maak je gewoon zelf of koop je in de betere speciaalzaak in de stad of online: Italiaanse delicatessen

Basilicum
Basilicum is een plant die gemakkelijk groeit, mits de juiste condities voorhanden zijn. In ons Nederlandse klimaat is dat vaak wat lastiger, basilicum is een liefhebber van warmte en zonlicht. In een klein kruiden kasje moet het wel lukken om hem in de winter over te houden. In de lente en in de zomer is ons klimaat goed genoeg om een mooie basilicumplant te laten groeien. Hij groeit snel en gemakkelijk!

Zelf Pesto maken
Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk, hier een receptje aan de hand van hoeveel verse basilicum je in huis hebt:

 4 delen verse basilicumblaadjes 1 deel pecorino kaas 2 delen extra vergine olijfolie 1 deel pijnboompitten 1 deel geperste knoflookJe kunt de ingrediënten gemakkelijk mixen in een foodprocessor of, op de ouderwetse manier: met vijzel. Als je een laagje olijfolie bovenop je pesto laat zitten is de pesto langer houdbaar. In de koelkast voor een week en in de vriezer voor ongeveer drie maanden.

Eet smakelijk met je zelfgemaakte pesto!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here