Q koorts

0
1445
blog placeholder

Q koorts is een ziekte die van dier op mens kan worden overgedragen (zoönose) en niet van mens op mens. Het is een ziekte die al langere tijd bekend is maar de laatste tijd geregeld in het nieuws komt vanwege de vele besmettingen. Het is een bacterie die zich aan stofdeeltjes kan hechten en op die manier kilometers ver kan komen en besmettingen kan veroorzaken door inademing. Dit is de belangrijkste oorzaak van besmetting. De ziekte is vooral bekend bij schapen en geiten maar in principe kunnen bijna alle dieren besmet zijn.

 

Besmetting

 

Q koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetii bacterie. Deze ziekte kan bij bijna alle dieren voorkomen maar de belangrijkste bronnen van besmetting zijn de in het wild levende knaagdieren en bij runderen, schapen en geiten. Vermoedt wordt dat in Nederland de ziekte op dit moment vooral voorkomt bij geiten. Bij dieren kunnen teken de ziekte ook overdragen. Inademing van besmette stofdeeltjes is bij de mens de belangrijkste oorzaak van besmetting. Bacteriën hechten zich aan stofdeeltjes en kunnen zich zo kilometers ver verspreiden. Er is maar één bacterie nodig om besmet te raken. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in stof of zand. Mensen raken besmet door contact met dieren, het inademen van besmette lucht uit stallen, weilanden, ruwe wol, huiden en door consumptie van besmette rauwe melkproducten. (er zijn nog geen aanwijzingen voor dat dit ook is gebeurd maar het is mogelijk) Geïnfecteerde dieren vertonen niet altijd ziekteverschijnselen (geiten krijgen vaak vroeggeboortes of miskramen) maar ze kunnen wel bacteriën uitscheiden via traanvocht, urine, slijm, speeksel, melk of vruchtwater. Dieren scheiden veel bacteriën uit tijdens het kalven of lammeren. Besmetting van schapen of geiten kan worden vastgesteld door de vrucht en nageboorte bij een abortus te onderzoeken. Bij mensen wordt besmetting vastgesteld door bloed en uitscheidingsproducten te kweken. Het moet wel heel zorgvuldig gebeuren vanwege het grote gevaar op besmetting. Mensen met Q koorts mogen gewoon contact hebben met anderen omdat de ziekte niet overdraagbaar is van mens op mens. Mensen die besmet zijn kunnen nog wel weer besmet raken maar worden er dan niet meer ziek van.

Hygiëne – Na contact met (vooral) schapen of geiten is het goed wassen van de handen

                  belangrijk.

 – Vermijden van rauwe melk

Mensen lopen het meeste risico in de maanden februari tot mei als de dieren jongen krijgen.

Het is niet mogelijk om je helemaal te beschermen.

 

Ziekteverschijnselen

 

Veel mensen hebben al antistoffen tegen deze bacterie in het bloed en zijn dus al eens besmet. Dit hoeft niet te betekenen dat ze er ook ziek van zijn geworden. Meestal zijn er geen symptomen zichtbaar of verloopt de ziekte griepachtig. Mensen met een verminderde weerstand en zwangeren hebben meer kans om ziek te worden. De ziekteverschijnselen kunnen beginnen tussen de 9 en 40 dagen.

Verschijnselen zijn:

 

–         hevige hoofdpijn in het begin

–         een wisselend koortsverloop

–         koude rillingen, spierpijn, zweten, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en een lage hartslag.

–         Bij een longontsteking: droge hoest en pijn op de borst

–         Een ontsteking van de hartkleppen (bij verminderde weerstand of bestaande hartklepafwijkingen)

Genezing

 

Meestal zijn na 1 of 2 weken de klachten verdwenen. Bij behandeling met antibiotica duurt het ongeveer 3 weken. Herstel na een ernstige longontsteking neemt meer tijd in beslag. Vermoeidheidsklachten kunnen lang aanhouden maar verdwijnen op den duur wel weer. Bij de chronische vorm kan de behandeling jaren duren.

 

 

Het ministerie heeft een aantal maatregelen genomen om de uitscheiding van de bacterie te verminderen;

–         Eigenaren en dierenartsen moeten symptomen van Q koorts melden en als er meerdere abortussen zijn uitgevoerd in een korte tijd.

–         Er is een hygiëneprotocol voor bedrijven met melkschapen en melkgeiten verplicht voor bedrijven met meer dan 50 dieren.

–         Vrijwillige vaccinatie van schapen en geiten. Dit geldt voor heel Nederland.

–         Verplichte vaccinatie in besmette gebieden en in dierentuinen, zorg en kinderboerderijen

–         Extra beperkingen van besmette bedrijven met betrekking tot het uitrijden van mest en het toelaten van bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here