Sarajevo in Bosnie Herzegovina, historie en een gouden toekomst

0
774
blog placeholder

Sarajevo is de hoofdstad van de Republiek Bosnië en Herzegovina. Het is tevens de grootste stad van het land én de hoofdstad van de Moslim-Kroatische federatie. In Sarajevo wonen 305.000 mensen (cijfers van 2008). De rivier de Miljacka stroomt door de stad.

De regio waarin Sarajevo ligt wordt al sinds de Neolithische tijd bewoond. De moderne stad komt echter voort uit een Ottomaanse versterking uit de vijftiende eeuw. In 1914 werd in deze stad de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand wat de eerste wereldoorlog als direct gevolg had. Zeventig jaar later werd de stad gastheer van de Olympische Winterspelen van 1984. Weer een paar jaar later vond het zeer bekende beleg van Sarajevo plaats, het langste beleg in de krijgsgeschiedenis De Bosnische Oorlog van 1992 tot 1995). De stad heeft zich daarna opmerkelijk snel hersteld. De stad heeft zich kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2014.

Tegenwoordig is Sarajevo een kosmopolitische hoofdstad met een oosters vleugje, een genot om eens te bezoeken. De straten met keitjes, moskeeën en winkeltjes in oosterse stijl in de oude stad geven het vermoeden ver weg van Europa te zijn en als de oproep tot het gebed wordt gedaan lijkt het helemaal of men in een land in het Midden-Oosten is.

Het eten kent ook veel overeenkomsten van dat in het Midden-Oosten. Er zijn in Sarajevo vel winkels welke “burek” verkopen, een soort hartige taart en er wordt ook veel pizza verkocht. Er zijn ook een redelijk aantal internationaal geörienteerde restaurants te vinden en het eten is over het algemeen goed. Een bezoeker mag zeker één van de festivals in de stad niet missen. Het Sarajevo Film Festival is tegenwoordig één van de toonaangevende evenementen van dit soort in de wereld.

Voor de sportliefhebber bestaat er de mogelijkheid om Olympisch te skiën in het Jahorina en Bjelasnica gebergte.

Er liggen nog steeds veel mijnenvelden en niet ontplofte munitie in en rond het gebeid van Sarajevo en de omliggende buitenwijken. Ga dan ook nooit leeg staande beschadigde gebouwen in, blijf altijd op de verharde weg en vermijd de grasachtig heuvels die de stad omringen. Verder staat Sarajevo bekend als een uiterst veilige stad.

Sarajevo heeft een mild continentaal klimaat. De gemiddelde temperatuur in de zomer 19.1 graden Celsius, in de winter is het gemiddelde -1.3 graden Celsius.

Sarajevo is te bereiken via Sarajevo International Airport. Het openbaar vervoer wordt verzorgd middels elektrische trams ( sinds 1885), trolley-bussen, bussen en taxi’s.

De internationale toegangscode om naar Bosnië en Herzegovina te telefoneren is +387, de toegangscode voor Sarajevo is 33.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here