Slapeloosheid voorkomen

0
1125
blog placeholder

Slapen is gezond. Slapen is nodig om nieuwe krachten op te doen, opgedane indrukken te verwerken, mentale fitheid te verkrijgen en zo zijn er nog wel meer voordelen van slaap te bedenken. Maar wat als slapen een probleem is? Als je wel moe bent en toch maar niet in slaap valt?

 

Sommige mensen slapen slecht doordat ze verkeerde gewoontes hebben. Een paar voorbeelden:

* ’s avonds teveel cafeïne (koffie) en/ of nicotine (roken) innemen. Deze stoffen activeren het lichaam juist waardoor het slaaphormoon onderdrukt wordt. Drink dus ’s avonds geen of weinig koffie en rook niet vlak voor je naar bed gaat.

* Ook alcohol kan slapeloosheid veroorzaken. Het inslapen lukt vaak nog wel, maar na een paar uur zorgt de alcohol er juist voor dat je wakker wordt.

* Vermijd lichamelijke en geestelijke inspanning vlak voor het slapengaan. Dit zorgt ervoor dat je hersens te actief zijn en nog veel te verwerken hebben voordat je kan ontspannen.

* Televisie kijken in bed of een boek lezen kan ervoor zorgen dat je (onbewust) je bed niet met slapen associeert. Kijk liever nog even TV in de woonkamer en lees je boek op de bank.

 

Niet alleen slechte gewoontes kunnen slapeloosheid veroorzaken. Ook stress is een belangrijke factoor. Gelukkig is hier ook wat aan te doen.

* Richt je slaapkamer in als sláápkamer. Dus gebruik die kamer niet als kantoor, atelier of iets anders. Zoek een andere werkruimte in huis en als het echt niet anders kan, deel je slaapkamer dan zo in dat je slaapgedeelte duidelijk gescheiden is van het werkgedeelte. Bijvoorbeeld door een kast of een groot kamerscherm te plaatsen.

* Doe ontspanningsoefeningen. Er zijn er op internet genoeg te vinden. Een bekende is de bewuste ademhalingstechniek. Mensen met veel stress ademen vaak hoog en oppervlakkig. Dit is niet goed. Adem diep in en controleer of je buik uitzet. Adem vervolgens rustig uit en doe daar langer over dan je over de inademing deed. Twee tellen rust en dan weer rustig maar diep inademen.

 

Mocht bovenstaande niet helpen dan zijn er gelukkig ook nog de bekende huis-tuin-en-keukentips.

* Drink een beker warme melk met anijs of honing. Hierin zit een stofje dat je hersenen activeert om in de slaapstand te gaan.

* Zorg voor lichaamsbeweging. Niet al te inspannend en ook niet vlak voor je gaat slapen. Maar een half uurtje wandelen of fietsen aan het begin van de avond doet wonderen.

* Neem een bad of een warme douche.

 

Tot slot het belangrijkste: maak je er niet te druk om want daarmee vergroot je het probleem alleen maar. Kijk wanneer je ’s nachts wakker ligt vooral niet op je wekker en bedenk dat een nachtje met wat minder slaap echt geen onoverkomelijk probleem is. En wordt het toch een ernstig probleem dan heeft de huisarts of homeopaat vaak ook nog wel wat oplossingen.

 

Welterusten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here