Solarhorloge, horloge op zonne-energie

0
2291
blog placeholder

Solar-horloges nemen stelling tegen wegwerpmentaliteit

De markt staat bol van de goedkope kwartshorloges. Wie kiest voor een solar-horloge neemt stelling tegen die wegwerpmentaliteit en toont milieubewustzijn.

Vroeger was de aankoop van een horloge een dure uitgave waaraan men jaren plezier beleefde. De kwartshorloges van tegenwoordig zijn wegwerpartikelen omdat het verwisselen van de batterij vaak duurder is dan de aanschaf van een nieuw horloge. Vaak belanden die afgedankte horloges tegen alle geldende voorschriften in ook nog eens tussen het gewone huisvuil, ondanks de aanwezigheid van knoopcellen met verschillende zware metalen. Ze zijn immers nauwelijks te openen en men vindt het maar dom om een hele horloge in de batterijverzamelbox te deponeren.

Toon milieubewustzijn met een horloge op zonneenergie

Vanzelfsprekend is de aanschaf van een solarhorloge duurder dan een wegwerphorloge van Chinese makelij. Maar daarmee draag je wel een bepaalde levensinstelling uit aan je pols, tegenwoordig belangrijker dan ooit. Natuurlijk red je met de aankoop van een solarhorloge het klimaat niet, maar het toont een veranderend bewustzijn van de gebruiker en geeft een positief voorbeeld.

Hoe werkt een solar-horloge?

Een zonnecel, die al dan niet zichtbaar deel uitmaakt van de wijzerplaat, zet de lichtenergie om in electrische energie, en dat niet alleen uit zonlicht maar ook uit kunstmatig licht. In zonnehorloges worden meestal amorfe zonnecellen gebruikt die op een glasplaat worden opgedampt (opdampen is een speciale techniek waarmee men een dun laagje vaste materie op een voorwerp aanbrengt). Men kent ze vast wel van solarrekenmachines waarop ze jarenlange trouwe dienst bewijzen. Amorfe zonnecellen zijn minder opvallend dan bijvoorbeeld de cellen zoals die blauwachtig op vele huizendaken glinsteren.

Een solar-horloge als het donker is

Echte solarhorloges beschikken over een ingebouwd geheugen met groot vermogen, waarin de energie wordt opgeslagen. Soms worden horloges als solarhorloge verkocht terwijl de zonnecel alleen de batterij ondersteunt. Zo wordt weliswaar de levensduur van de knoopbatterij verlengd, maar uiteindelijk moet die toch vervangen worden. En dat is niet wat een milieubewuste koper van een solarhorloge écht voor ogen had.

In echte solarhorloges worden dus batterijcellen gebruikt, die overtollige zonne-energie opslaan. De eerste generatie solarhorloges bezat een opslagcapaciteit die – na volledige oplading – slechts 48 uur zou kunnen overbruggen. Intussen is de geheugencapaciteit aanmerkelijk verhoogd en het energieverbruik van de horloges verminderd. De huidige modellen overbruggen vaak donkere perioden van enkele maanden. Men hoeft er zich dus echt geen zorgen meer over te maken dat een Solarhorloge als gevolg van lichtgebrek stil blijft staan.

Hoe zie je dat de batterij leeg is?

Vrijwel alle moderne solarhorloges beschikken over een batterij-indicator op de display die de oplaadstatus weergeeft. Op analoge horloges (klassieke horloges met wijzers) is een kritieke oplaadstatus herkenbaar doordat de secondenwijzer niet meer met één seconde per keer verspringt, maar met twee seconden. Een een digitale horloge heeft vaak kleine balkjes die de oplaadstatus aangeven met H (hoog) M (midden) of L (laag).

Welke horlogemerken zijn er met zonneenergie?

De markt is min of meer verdeeld tussen de drie producenten. De branchereus Casio, die het grootste aanbod in zonnehorloges heeft, Junghans en Citizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here