Spoedcursus, hoe ga ik mijn puber begrijpen?

0
813
blog placeholder

   Voor ouders is het vaak moeilijk om de puberwereld bij te houden. Pubers hebben hun mobiel, computer en i-pod om direct en altijd in contact te staan met hun vrienden. Dat gaat voor alles. Vaak tref je je puber aan achter z’n computer om via MSN te chatten met anderen, terwijl tegelijkertijd de mobiel een geluidje geeft dat er een SMS-je klaarligt om geopend te worden. Dat je als moeder al 5 keer geroepen hebt dat het eten klaarstaat of dat jij eigenlijk graag het een en ander met hem wilt bespreken, heeft hij niet gehoord. Is voor hem ook niet van belang.
Om een beetje te begrijpen hoe de puber denkt en leeft heb ik een aantal punten onder elkaar gezet.

Spoedcursus Het begrijpen van je puber

Luister naar je puber. Pubers zijn vanaf 3 jaar, of misschien wel eerder, gewend dat er naar hen geluisterd wordt. De meeste pubers hebben van hun ouders geleerd te onderhandelen. De tijd van het gehoorzamen aan ouders is voorbij. Er is altijd naar hun menig gevraagd en veel kinderen hebben van jongs af aan inspraak gehad in hun eigen opvoeding. Ze uiten zichzelf dan ook de hele tijd en geven te pas en te onpas hun mening: ze uploaden van alles wat ze interessant vinden, ze houden hun blog bij en plaatsen links op Twitter, zodat anderen hun menig zullen lezen. Ze zetten hun ideeën en meningen en wat ze gaan doen op Facebook in de hoop dat anderen daar op ingaan. Ze verwachten te worden gehoord.
Wees authentiek. De grootste verwachting van een puber is dat je als ouder echt bent. Geen verhaaltjes en geen leugens. Ze willen dat je authetiek bent. Echte mensen en stevige leiders en bijzondere zangers worden gewaardeerd. Geen namaak.
Het moet leuk blijven. Pubers willen werk en plezier combineren. Ook huiswerk en schoolopdrachten worden graag gecombineerd met leuke dingen. Die twee dingen moet je niet willen scheiden. Ik heb mijn pubers steeds willen leren dat ze eerst hun huiswerk moeten maken en pas daarna iets leuks op de computer, maar dat is voor hen geen optie. Alles moet tegelijk. Zo zie je ze dus chatten, bellen en mailen, terwijl ze op internet met hun werkstuk bezig zijn: ook dat moet leuk blijven, dus wordt en geknipt en geplakt bij het leven.
Het moet op mijn manier. Kinderen van deze generatie hebben niet zo vaak het woord NEE gehoord. Dus ook op school, bij het vakkenvullen of andere bijbaantjes zullen ze graag hun zin willen hebben en moet je niet gek kijken als ze na een uur werken hun commentaar op de werkmanier al zullen uiten en is hun loon ook te laag in hun ogen. Ze zullen soms weinig begrip voor de volwassenen hebben, zeker als die de zaken vanuit een ander perspectief bekijken.
Feedback geven. Ze zijn gewend dat er constant met hen en over hen gepraat wordt. Er wordt zowel in de thuissituatie als op school feedback gegeven, ze worden beloond en willen dat graag zo houden. Eerst van hun ouders en leerkrachten en later van hun werkgevers en docenten.
Inpluggen. Zoals ik al in de inleiding zijn pubers overal en altijd ingeplugged. Ze hebben met de hele wereld contact.Ze kunnen zich dan ook echt niet meer voorstellen dat er een leven zonder computer, mobiel of i-pod is. Ze zullen dan ook niet vergeten om hun mobiel mee te nemen. Ze gaan nog liever zonder eten naar school dan zonder mobiel. De techniek is een deel van hun lichaam geworden.
Ik wil het nu. Just do it. Alles wat ze willen moet nu gebeuren. Geen wachttijden, geen administratie, geen bedenktijd en niet werken volgens een protocol. Alles moet nu gebeuren.

Dit zijn wel zo’n beetje de meeste kenmerken van pubers. Ik geef er geen oordeel over, want ook dit zal een gevolg zijn van de manier van opvoeden en de tijd waarin ze leven. Het is voor ouders wel heel handig om te weten dat de meeste pubers deze kenmerken vertonen, dat maakt de omgang met hen misschien wat makkelijker.
Mocht het krijgen van contact met je puber echt niet lukken, stuur dan een sms-je met je vraag. Alleen moet je dan niet gek opkijken als hij dan zegt: Waarom vraag je dat niet gewoon?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here