Stoppen met roken (2)

0
864
blog placeholder

Stoppen met roken is een lichamelijk en geestelijk proces. Vaak lukt dit niet van de ene op de andere dag, omdat we te maken hebben met een verslaving. Daarom is op eigen kracht stoppen met roken erg moeilijk, maar niet onmogelijk. Er zijn echter een hoop methodes en hulpmiddelen om het stoppen met roken te vergemakkelijken. 

Nicotinevevangers

Nicotinevervangers zijn verkrijgbaar als kauwgom, pleisters en zuigtablettenen en zonder recept verkrijgbaar in de apotheek. De toedieningsvorm wordt bepaald op basis van de hoeveelheid sigaretten die gerookt word en natuurlijk de persoonlijke voorkeur. Nicotinevervangende middelen kunnen geringe bijwerkingen geven zoals hikken bij het gebruik van kauwgom of irritatie van de huid bij het gebruik van pleisters.

Kauwgom wordt genomen wanneer er drang is om te roken. De hoeveelheid variëert, naar gelang het aantal sigaretten dat gerookt wordt. Voor de juiste werking van de kauwgom, dient er langzaam gekauwd te worden.

Pleisters zorgen ervoor dat de rookbehoefte zowel overdag als ’s nachts wordt onderdrukt. De pleisers werken volgens een afbouwschema.

Zuigtabletten worden opgezogen onder de tong. Dit duurt ongeveer een half uur. De tablet mag niet worden doorgeslikt en er mag ook niet op gekauwd worden. Het aantal te nemen zuigtabletten is weer afhankelijk van de hoeveelheid sigaretten die gerookt wordt.

Personal Coaching

Personal Coaching is een systeem waarbij ingespeeld wordt op het psychologisch aspect van het stoppen met roken en de leert de roker zelfbewuster worden. Perosnal Coaching is erg nuttig, want men wordt stap voor stap begeleid. Bij dit soort programma’s wordt vaak audio- en videomateriaal aangeboden.

Er zijn ook veel boeken geschreven die onder personal coaching vallen. Het bekendste boek is wel van de grondlegger van de methode “The Easy Way to Stop Smoking”, Allen Carr. Van zijn boeken zijn wereldwijd inmiddels 7 miljoen exemplaren verkocht. De Nederlandse vertaling heet ‘Stoppen met Roken’

Medicijnen

Het gebruik van medicijnen om te stoppen met roken onderdrukt de onwenningsverschijnselen. De meest gebruikte medicijnen om te stoppen met roken zijn Champix en Zyban. Deze zijn op doktersrecept verkrijgbaar en worden niet vergoed. Ze worden gebruikt voor rokers die meer dan twintig sigaretten per dag roken. Net als de meeste andere medicijnen kunnen ze bijwerkingen hebben.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een methode waarbij de roker onder hypnose of in trance wordt gebracht en hij daarbij aangezet wordt tot een lichamelijke en psychische schoonmaakbeurt.

Homeopathische middelen

Er zijn homeopathische middelen zonder nicotine op de markt waarvan de fabrikant beweert dat ze kunnen helpen om de eventuele ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken te verminderen. Dit zijn producten op basis van verschillende kruiden die een een  rustgevend en kalmerend effect hebben. De ontwenningsverschijnselen die optreden bij het stoppen met roken, waaronder prikkelbaarheid, onrust en slapeloosheid kunnen door het gebruik van deze homeopatische middelen verminderen of zelfs volledig wegblijven. De werking van deze middelen is echter nooit overtuigend aangetoond.

Als roker moet je je goed bedenken dat stoppen met roken doormiddel van één of meerdere van bovenstaande methodes slechts een hulpmiddel is. Het échte stoppen zal je toch helemaal zelf moeten doen. Met veel doorzettingsvermogen en wilskracht kom je al een heel eind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here