Strakke buik met hoelahoepen

0
993
blog placeholder

Je herinnert je vast nog wel de hoelahoep van vroeger. Urenlang rondjes draaien op het schoolplein. De hoelahoep komt langzamerhand weer terug, nu niet als kinderspeelgoed maar als fitnessattribuut. In Amerika is het al een rage die in veel sportscholen beoefend wordt. Ook in Nederland zijn er al enkele sportscholen die het  hoelahoepen in het fitnessprogramma hebben opgenomen (zie bijvoorbeeld hippmann.nl). En zo gek is dat niet: hoelahoepen is heel leuk om te doen.

Buikspieren trainen
Behalve dat hoelahoepen erg leuk is om te doen  is ook erg geschikt om je buikspieren te trainen. Wanneer je het iedere dag tien minuten mee bezig bent, dan zul je al na enkele weken resultaat zien.  Hoelahoepen is vooral ook goed voor het verbeteren van de rompstabiliteit van je lijf. De rompstabiliteit wordt in stand gehouden door de dieperliggende spieren die je romp bij elkaar houden. Deze spieren  zorgen ervoor dat je romp in balans blijft. Wanneer de rompspieren onvoldoende ontwikkelt zijn, dan nemen andere spiergroepen de stabiliserende functie over. Door de grotere druk op de wervelkolom neemt de kans op rugklachten en/of blessures toe.
Tijdens het hoelahoepen verbrandt je ook behoorlijk wat calorieën, zo’n 400-600 per uur,  dus het is ook nog eens goed voor de lijn.

Geschiedenis van de hoelahoep
Vaak wordt gedacht dat de hoelahoep is uitgevonden in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De hoelahoep bestaat echter al veel langer. Kinderen in het oude Egypte speelde zo’n vijfhonderd jaar voor Christus al met hoelahoepen gemaakt van wijnstokken. De kinderen lieten de hoelahoep met een stok over de grond rollen of rond hun middel draaien.
De term hoelahoep (hula hoop in het engels) stamt uit het begin van de negentiende eeuw en is afkomstig van Britse zeelieden die Hawaii bezochten en het heupwiegende hooladansen van de hawaiianen associeerden met hoelahoepelen.
In de jaren 50 van de vorige eeuw was het hoelahoepen korte tijd een grote rage onder kinderen nadat een speelgoedfabrikant op het idee kwam om de hoelahoep op grote schaal van plastic te gaan produceren.

Fitnesshoelahoep
Maar nu is de hoelahoep dus herontdekt als fitness attribuut voor volwassenen. Probeerde je het laatst weer eens met de hoelahoep van je kleine nichtje en viel de hoelahoep direct op de grond: dat komt omdat een kinderhoelahoep veel te klein voor je is.
Tegenwoordig bestaan er speciale fitnesshoelahoepen voor volwassenen. Deze hoelahoepen zijn groter en zwaarder zijn dan gewone hoelahoepen. Door het grotere formaat hoef je de hoelahoep minder snel rond te draaien en zal deze dus minder snel op de grond vallen. Daarnaast worden door het grotere gewicht je buikspieren extra goed getraind. Fitnesshoelahoeps kun je kopen bij bijvoorbeeld fitnesshoelahoep.com.

Tot slot:
Een groot voordeel van hoelahoepen is dat je er nauwelijks ruimte voor nodig hebt. Je kunt het overal doen, wanneer je maar wilt.  Bijvoorbeeld ´s avonds voor de TV of zomers lekker in de tuin. Je hoef er juist helemaal niet voor naar de sportschool. En in verhouding tot andere fitnessapparaten is een fitnesshoelahoep helemaal niet duur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here