Tips voor fondsenwerving Europese Unie

0
1245
blog placeholder

Ik schrijf altijd graag subsidieaanvragen voor de EU. Het is veel papierwerk maar het levert ook relatief veel geld op voor een project. Het handigst is om een aanvraag te schrijven die kan worden ingediend bij een nationaal agentschap van de EU, bijvoorbeeld bij het Nederlands Jeugdinstituut. Als de aanvraag in Brussel moet worden ingediend dan is er namelijk te veel internationale concurrentie, dan zijn er te veel vissers die in dezelfde vijver vissen.

Enkele bekende sociale / culturele / educatieve fondsen zijn:

Culture

Media

Daphne

Europees Sociaal Fonds

Socrates

Leonardo

Grundtvig

European Youth Foundation

De meeste ervaring heb ik met het schrijven van aanvragen voor het programma Youth in Action. Dit is een programma voor jongeren, gericht op intercultureel leren d.m.v. buitenschoolse activiteiten. Het programme bestaat uit verschillende onderdelen, zoals jongerenuitwisselingen, trainingen, seminars en individueel vrijwilligerswerk voor jongeren (European Voluntary Service).

Een jongerenuitwisseling werkt goed om intercultureel contact tussen jongeren te bevorderen. Het is mooi om te zien wat voor individueel leerproces (persoonlijke ontwikkeling) en groepsproces er op gang komt wanneer er een groep jongeren van allerlei culturele achtergronden een paar weken intensief met elkaar optrekken. Ik vind het leuk om het specifieke thema van een uitwisseling uit te werken in de aanvraag. Maar ik vind het vaak moeilijk om onder woorden te brengen hoe het thema Europees burgerschap in het programma van de uitwisseling een invulling krijgt. Ik kan me iets voorstellen bij wat het betekent om Nederlander of Fransman te zijn. Bij het concept wereldburger kan ik me ook iets voorstellen. Maar wat is er kenmerkend voor de identiteit van een Europees burger?

Ook vind ik het altijd moeilijk om uit te leggen welke methode we gebruiken om intercultureel leren te bevorderen. Er zijn natuurlijk allerlei werkvormen en spelvormen te bedenken. Maar de kracht van Youth in Action is volgens mij juist het buitenschoolse en informele karakter van de activiteiten. Als er een strict methodologisch stramien wordt gevolgd dan wordt het programma te schools. Vaak vinden de meest interessante gesprekken tussen jongeren plaats op de meest onverwachtte momenten, bijvoorbeeld tijdens de afwas. Maar zoiets kun je niet in een subsidieaanvraag schrijven…

NB: Eurodesk en Europeaid hebben goede overzichten van subsidiemogelijkheden, met vermelding van de deadlines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here