Tuinafscheiding

0
1626
blog placeholder

Hoe ga je aan de slag?

Als het samen met de tuin aangepakt wordt, wordt het onderdeel van het geheel en kan je onderdelen van de tuinafscheiding al dan niet in een andere hoedanigheid terug laten komen ergens in de tuin. Het gaat dan om kleur, vorm, materiaal of een combinatie hiervan.

Maar als je tuin prima is en het slechts om de tuinafscheiding gaat, wil je nog steeds dat het een geheel met de tuin vormt. Je moet dan nog specifieker kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

Pak je het samen aan met de buren (in dat geval moet je er ook samen nog uitkomen).
Wat voor schutting wordt het qua materiaal, kleur, vorm, hoogte (en zo dat het toch een geheel vormt met de tuin). Denk hierbij ook aan stijlen zoals romantisch, strak, levend groen etc.
Wat is het budget voor de tuinafscheiding.
Kan en wil je de schutting zelf zetten of laat je het doen (houdt er dan rekening mee in je budget).

 

Heb je voor jezelf de keuze gemaakt of twijfel je nog, doe je licht dan op tijdens speciale beurzen, de verschillende tuincentra en in de omgeving. Kijk gewoon eens in de buurt (of verder weg) wat je allemaal ziet en of er iets tussen zit wat je ook wilt (mogelijk in een iets gewijzigde vorm). Neem in ieder geval je camera mee, want als je het vastlegt is het gemakkelijker de verschillende zaken die je mooi vindt, naast elkaar te leggen.

Wat is er zoal?

De lijst is eindeloos, maar er zijn er wel een aantal die erg populair zijn. Deze staan hieronder beschreven.

Levend groen – Levend groen kan je, als je niet zo’n haast hebt, in lagere haagjes zetten en deze laat je lekker rustig groter groeien (wel goed snoeien!). Diezelfde haagjes kan je ook in hogere exemplaren krijgen, maar dan zijn ze ook meteen een stuk duurder. Denk bij levens groen altijd wel aan de hagen die groen blijven of degene die in het najaar hun blad verliezen (beukenhaag of liguster bijvoorbeeld). Daarentegen zal de conifeer of de taxus groen blijven. Verder is het goed rekening te houden met de dikte van de haag. Je praat al snel over een halve meter breed. Laat je voor het planten adviseren als het gaat om de te hanteren afstand tussen de planten/bomen.

Een andere oplossing is de greenwall. Het betreft een kant en klare groene haag op een hekwerk. Deze is gekweekt bij de leverancier en als deze in de grond staat, heb je meteen een hoge groene afscheiding. Voordeel is verder dat deze niet de halve meter qua dikte nodig heeft en nadeel is de prijs. Een dergelijke haag heeft bij de leverancier gestaan om op te kweken en in een stellage te verwerken en dat kost geld. Logisch dus dat een dergelijke oplossing beduidend duurder is.

Beton – De stapelelementen die in het verleden nog als lelijk werden gezien, zijn helemaal terug. Met speciale verf geef je ze een kleur en combineer ze desgewenst met andere materialen. Meestal geeft het een industriële look. De palen moeten overigens wel in de fundering. Het is niet de duurste oplossing en gaat lang mee. Voordeel is ook dat je ze nog eens een ander kleurtje kunt geven als je de oude kleur(en) beu bent.

Hout – Bepaal eerst het materiaal en denk hierbij aan Europees naaldhout, uiteraard geïmpregneerd anders rot het zo weg. Hardhout hoeft niet geïmpregneerd te worden, maar let wel bij hardhout waar het vandaan komt. Bij hardhout gelden spelregels om de houtkap te regulieren (KOMO norm). Daarvoor zijn gecontroleerde plantages in het leven geroepen en gaan niet ten kosten van het regenwoud. Bangkirai is een veel gebruikt materiaal. Dit komt uit Maleisië en Indonesië. Hardhout kan zonder behandeling grijzig worden, maar wil je warme bruin kleur behouden, dan moet je het wel behandelen (en blijven behandelen). Hardhout is ook duurder dan geïmpregneerd hout.

Schuttingdelen zijn er in allerlei soorten en maten en hoe je de schutting samenstelt is heel persoonlijk. Horizontale en verticale delen, opengewerkte ruitjes, boogjes, strak afgewerkt met latten of dakpansgewijs vastgezet, maar ook halfhoge hekjes en smalle verticale delen. Uiteraard kan je ze in complete delen krijgen of je bouwt de schutting zelf op. In dat laatste geval moet je wel handig zijn.

 

Steen – De stenen muur is bekend. Vele steensoorten en kleurstellingen, horizontaal of verticaal geplaatst. Veel mogelijkheden, maar altijd wel met een goede fundering en geplaatste steunberen. Het totaalplaatje is veelal en nogal prijzige oplossing, maar wel erg duurzaam en onderhoudsvrij.

 

Kunststof – De kunststofafscheiding is meestal strak vormgegeven en betreft kant-en-klare panelen in verschillende kleuren en afmetingen. De melkwitte panelen in zwarte pilaren zie je bijvoorbeeld beeld en doen nogal Oosters aan. De kunststofafscheidingen zijn onderhoudsvrij, maar wel prijzig.

 

Metaal – Metaal werd in het verleden nogal eens gebruikt voor het klassieke smeedijzeren hekwerk, meestal in de neoklassieke Oudhollandse stijl. Maar ook hier zijn steeds meer mogelijkheden in stijl en kleur. Je kunt je eigen ontwerp laten maken, maar daar is ook het prijskaartje naar. Een dure oplossing welke soms ook nog gepaard gaat met een stuk fundering. Goedkoper zijn de gazen oplossingen, welke al dan niet met andere materialen gecombineerd worden. Gaas is er ook in allerlei soorten en maten, maar belangrijk is dat het geplastificeerd is. Ideaal om er groen tegenaan te laten groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here