Uw eigen website online? (webhosting)

0
992
blog placeholder

Inleiding

Veel mensen denken dat het vaak heel erg duur is om een eigen website te hebben. Echter blijkt in werkelijkheid dat het helemaal niet duur hoeft te zijn. Wat u nodig heeft zijn 2 dingen, namelijk een domein, en een webhostingpakket.

Vaak denken mensen dat een website gewoon 1 geheel is, maar dit is niet zo. U heeft namelijk 2 dingen nodig.

– Een domeinnaam (de website naam).

Bijvoorbeeld: uwsite.nl. Een domeinnaam kunt u laten registreren bij uw webhost. Er is veel concurentie in deze markt, dus kijk goed welke goedkoop is. Een .nl domein kunt u al regelen voor slechts 6 euro per jaar (inclusief btw).

– Webhosting.

Webhosting is zeg maar een stukje ruimte op een server, en verzorgt meerdere dingen. Enkele voorbeelden zijn de communicatie tussen php, mysql, ftp en email. Een webhostingpakket kost gemiddeld 20/30 euro als u een goedkope webhosting hebt gevonden.

DNS

Dns staat voor “domain name system”, en regelt dat de naam omgezet word in een ipadres, dit ziet u niet, want u ziet alleen www.mijnsite.nl.
Echter in werkelijkheid ga je naar een ipadres. Dns regelt dus onzichtbaar dat de naam omgezet word in een ipadres.

MYSQL

Voor sommige sites is het handig om gegevens op te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inlog systeem. Voor het inloggen moet u zich aanmelden via een formulier, dit formulier slaat uw gegevens op in een database (databank). Deze database word ook wel SQL / MYSQL genoemd.

PHP

Php is een scripttaal. Een website bestaat uit verschillende pagina’s. Deze pagina’s kunnen in verschillende talen gemaakt worden, de meest simpele en bekendste is html. Met html is het niet mogelijk om gegevens op te slaan in php. Php kent ook veel meer functies dan html, zoals bijvoorbeeld een datum weergeven, en kan verbinding leggen met andere protocols, zoals ftp.

FTP

Ftp staat voor “File Transport Protocol”, oftewel: bestanden ergens opzetten (op de server dus). Zonder bestanden heb je geen website, daarvoor is het protocol ftp uitgevonden. U kunt via een controle paneel 1 of meerdere ftp accounts aanmaken. U dient dan dan een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Met deze gegevens kunt u vervolgens inloggen op de server. U kunt inloggen met deze gegevens via online Webftp, of via een programma. Een programma is veel handiger, je kan namelijk de bestanden er gewoon heen slepen, bij webftp kan dat niet en moet u alles 1 voor 1 selecteren. Heel vervelend dus, als u heel veel mappen met bestanden heeft. Een goed ftp programma dat gratis is te gebruiken is Filezilla.

Email

Ook email word geregeld door de server en werkt bijna hetzelfde als ftp. U maakt een account aan in uw controle paneel, u vult het email adres in, en een wachtwoord. Vervolgens kunt u uw email account gebruiken op webmail of via een programma, zoals Outlook. Uw emailadres kan van alles zijn, bijvoorbeeld: verzinwat@mijndomein.nl. Mijndomein.nl kunt u niet veranderen, alles wat ervoor komt wel.

Cronjobs

Als u een site bezoekt kunt u er voor zorgen dat iets automatisch uitgevoerd word. Voorbeeld: Een spelletjes site, wil 1 keer per uur dat mensen weer kunnen spelen. In dit geval kan gebruik worden gemaakt van cronjobs. Via het controle paneel vul je dan in: de tijd, en de pagina die moet worden uitgevoerd. Als je dus een spelletje speelt, slaat hij je gebruikersnaam op in de database, en via een cronjob kunt u zorgen dat elk uur de gebruikersnamen weer verwijderd worden.

Controle Paneel

In het controle paneel kunnen dus allemaal dingen aangemaakt worden en beheert worden. Er zijn verschillende soorten controle panelen.
Een voorbeeld welke ik het makkelijkste vind is DirectAdmin, verder heb je nog Plesk, en andere controle panels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here