Verhuisplanning

0
1141
blog placeholder

Verhuisplanning

Een verhuisplanning is een handig instrument om een verhuis efficiënt te plannen. Dankzij een eenvoudige checklist kan je snel zien wat er nog moet gebeuren en wat er al gebeurd is. Als er meerdere personen betrokken zijn bij een verhuis (partner, kinderen of andere huisgenoten) kan je best dit document samen opstellen en de taken verdelen (en eventueel voor ieder een afzonderlijke checklist maken met de taken). Dit kan je best opstellen zodra je weet dat je gaat verhuizen.

Praktische regelingen

Ongeveer 2 weken op voorhand:
Nutsvoorzieningen:  contacteer de leveranciers op tijd om de benodigde documenten aan te vragen. Regel ook met de vorige bewoners (en volgende bewoners van je huidig huis) de overname van bepaalde voorzieningen (gas, water en elektriciteit).
Officiële instanties en andere: verwittig verzekeringen, overheidsdiensten en eventuele leveranciers ed op tijd dat je gaat verhuizen.Adreswijziging doorgeven: vrienden en familie verwittigen en eventueel het doorsturen van de post regelen.Inpakken: alles wat je de volgende weken kan missen al inpakken.Verhuisdag regelen: mensen om te helpen, vervoer, praktische regelingen ed.
Een aantal dagen op voorhand:
Meubels: kasten leeghalen en meubels die uiteen moeten (kasten ed) uiteenschroeven en klaarleggenKoelkast: koelkast 1 dag op voorhand leegmaken en uitkuisen.Adreswijziging: inschrijven in het gemeentehuis (kan ook nadien bij veel gemeentes).Inpakken: 1 dag op voorhand inpakken wat nog niet ingepakt is.Verhuisdag:
Leeghalen huidige woonst: dit doe je best kamer per kamer zodat je zeker niets vergeet. Als je met meerdere personen bent, kan je een “sluissysteem” toepassen waarbij iedereen slechts een kleine afstand aflegt en dozen doorgeeft (of opstapelt voor de volgende in de ketting). Zo werk je energie-efficiënt en loopt niemand elkaar voor de voeten. De lege kamers kan je onmiddellijk opkuisen en afsluiten zodat je later niet terug moet keren.Verhuizen: je kan een vrachtwagen huren (met of zonder chauffeur). Lichte voorwerpen kan je zelf met een personenwagen verhuizen. Let erop dat de inrichting van de vrachtwagen zo efficiënt mogelijk is en dat de dozen en meubels snel uitgeladen kunnen worden.
Nieuwe woonst inrichten: ook hier kan je het “sluissysteem” toepassen.  Gebruik eventueel een tijdelijke opslagkamer, maar zorg zeker dat je een plaats hebt om te slapen, te zitten en te eten voor die dag en de dag erop. Richt daarom eerst de slaapkamer in en daarna living (zithoek) en keuken.

Inpakken

Een aantal praktische tips:
Zorg dat de dozen niet te zwaar zijn zodat alle verhuizers ze kunnen dragen (zeker als je een “sluissysteem” wilt gebruiken).Gebruik stevige dozen en verstevig dozen eventueel met tape en karton.Gebruik zoveel mogelijk dozen van hetzelfde formaat zodat je ze makkelijk kan opstapelen.
Plaats zware voorwerpen onderaan in de doos en gebruik eventueel krantenpapier of plastic zakken om breekbare voorwerpen te beschermen.
Zet op de dozen duidelijk voor welke kamer het bestemd is: gebruik afkortingen of plak etiketten in bepaalde kleuren (en gebruik dezelfde kleuren als herkenning op de deuren van de kamers in je nieuwe woonst zodat iedereen weet waar de dozen naartoe moeten).Schrijf de inhoud op de dozen zodat je alles snel kan terugvinden.Markeer dozen met breekbare inhoud duidelijk.Groepeer de dozen per kamer.Pak de voorwerpen die je de eerste dagen nodig hebt afzonderlijk in. Denk hierbij ook aan koffiezet, servies en zeep ed. Overloop in gedachten wat je de eerste dagen gaat doen en welke voorwerpen je hierbij nodig hebt.

Uitpakken

Een aantal praktische tips:
Pak eerst de spullen uit die je onmiddellijk of de komende dagen nodig hebt. Als je tijd overhebt, pak je de rest uit.Dit is een ideaal moment om komaf te maken met rommel: doe alle voorwerpen die je lange tijd niet hebt gebruikt weg. Zo begin je je nieuwe leven zonder rommel.Vouw de lege dozen op als ze leeg zijn en bind ze samen zodat je dit later niet hoeft te doen.

Kinderen

Praat met kinderen op hun niveau en betrek hun bij het verhuisproces binnen het mogelijke. Pak samen hun spullen in. Vooral voor kleinere kinderen is dit belangrijk. Vaak zijn ze bang dat ze naast afscheid van hun huis ook afscheid moeten nemen van hun spulletjes. Samen inpakken stelt hen gerust. Laat hen kennismaken met hun nieuwe thuis en betrek hen bij het inrichten van hun eigen kamer. De eerste weken kan het kind onrustig zijn. Als de onrust blijft, zijn er vaak andere problemen waarmee het kind worstelt.

Huisdieren

Kleine huisdieren zoals vogels en knaagdieren ondervinden weinig last van de verandering van omgeving. Ook honden passen zich snel aan. Voor katten is dit echter anders. Katten hebben een territorium en keren vaak terug naar hun vorig huis als ze kunnen. Om dit te voorkomen wordt aangeraden katten 1 dag op voorhand te verhuizen zodat ze zich niet kunnen verstoppen op de verhuisdag zelf en al kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Hiervoor kan je best een kamer reserveren dat liefst op slot kan. Daar leg je dan de kattenbak en etensbakje samen met enkele spullen die de katten gewoon zijn (krabpaaltjes, dekentjes, mandjes ed). Deze spulletjes mogen niet gewassen worden zodat ze nog naar hun thuis ruiken. Hou de kat enkele weken binnen en laat ze rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Zo is de kans kleiner dat de kat terugkeert naar zijn oude territorium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here