verlichting

0
1213
blog placeholder

Goede verlichting is belangrijk in het interieur. Het zorgt voor een goed verlichte werk of leesplek en bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in een kamer. Er zijn verschillende soorten verlichting o.a. de algemene, functionele en sfeerverlichting. Waar licht moet worden gebruikt is mede afhankelijk van het kleurgebruik, de hoeveelheid daglicht en de opstelling van de meubels. De gekozen lichtbron is hierbij ook van belang. Dit kan halogeen, spaar, led, tl of nu nog de gloeilamp zijn. (deze gaat uit de handel)

 

Soorten verlichting

 

Halogeen – De levensduur van een halogeenlamp is twee keer zo lang als die van een gloeilamp en ze verbruiken evenveel energie. Ze zijn geschikt voor een werkplek en om de aandacht te richten op een object. Het is glinsterend, wit licht en het kan worden gedimd.

 

Gloeilamp – Deze worden uit de handel genomen vanwege het feit dat ze niet energiezuinig zijn. De lamp verspilt energie door veel warmte af te geven. Ze hebben een levensduur van 1000 branduren. Er zijn veel verschillende vormen en maten en ze hebben helder, mat of gekleurd glas. Ze zijn geschikt als sfeerlicht.

 

Spaarlampen – De levensduur van deze lamp is ongeveer 6000 branduren. Ze verbruiken weinig energie en ze worden niet zo warm. Een spaarlamp van 15 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 60 watt. Een nadeel is wel dat de lampen kwik bevatten. Het is belastend voor het milieu en ongezond voor mensen wanneer de lamp kapot gaat. De lamp wordt gebruikt als algemeen licht en vooral op plaatsen waar het licht lang en vaak aan is. Dit vanwege het langzaam op sterkte komen van de lamp. Het wordt vaak ervaren als kil licht.

 

Tl verlichting – Deze hebben ook een lange levensduur vergelijkbaar met die van de spaarlamp. Dit is functionele verlichting en verkrijgbaar van daglicht wit tot warm wit.

 

Ledverlichting – Deze verlichting is nog in opkomst en moet nog verder ontwikkeld worden voordat hij massaal gebruikt gaat worden. De levensduur is ongeveer 50.000 branduren en hij is zeer energiezuinig maar op dit moment is de spaarlamp nog zuiniger. Er is wel een groot verschil in kwaliteit. De slechtste ledlamp is vergelijkbaar met een gloeilamp. Eén ledlamp geeft niet veel licht en daarom worden ze in groepjes gebruikt. Ze zijn er in de kleuren rood, blauw, wit en groen en deze lampen zijn afhankelijk van de kwaliteit dimbaar.

 

 

Verschillende soorten verlichting zijn:

 

 Algemene verlichting – Dit geeft een verspreidt licht waar je de ruimte goed mee kunt overzien. Dit kan de lamp boven de eethoek zijn. De lamp moet ongeveer 60 cm boven de tafel hangen om geen belemmering te vormen voor het zicht en niet te verblinden. Voor zuiver licht moet de binnenkant van de kap wit zijn. Een staande lamp die het licht verspreidt is ook algemene verlichting.

 

Functionele verlichting – Deze verlichting is geschikt als extra verlichting en die is weer onder te verdelen in actief en passief. Actieve verlichting is gericht op bezig zijn zoals lezen. Passief licht is gericht op een object. Een tafellamp kan worden gebruikt als functioneel licht. De ruimte wordt zo niet volledig verlicht, dat is energiebesparend en anderen hoeven niet in een ongezellige ruimte te verblijven. Een vloerlamp die gericht licht geeft kan ook gebruikt worden als leeslamp.

 

Sfeerverlichting – Dit is verlichting die zorgt voor gezelligheid. Muurlampen, spotjes en tafellampen zijn hier heel geschikt voor.

 

 

Directe verlichting – Hiermee wordt een gedeelte van een ruimte of object verlicht. Directe verlichting laat een ruimte kleiner lijken.

Indirecte verlichting – De verlichting zorgt door weerkaatsing voor meer licht en hierdoor lijkt een ruimte groter.

 

Bij het inrichten van een woning maak je een verlichtingsplan. Begin met de algemene verlichting voor gelijkmatig licht. Daarna kijk je waar functionele verlichting moet komen en je sluit het af met het creëren van sfeerlicht. Kijk daarbij naar de hoeveelheid daglicht in de ruimte. Kleurgebruik in de woning is ook belangrijk bij het maken van een lichtplan. Donker gekleurde muren en meubels hebben feller licht nodig want ze absorberen het licht.

–         Blauw is een koude kleur en schept afstand, sfeerverlichting maakt de ruimte warmer.

–         Rood, oranje en bruin zijn warme kleuren. Rood is een dynamische kleur, oranje heeft een combinatie van licht en warmte en bruin laat een ruimte kleiner lijken.

–         Zwart is een overheersende kleur, hij laat de ruimte kleiner lijken en komt zakelijk over.

–         Wit laat een ruimte groter lijken en het geeft rust.

–         Groen is een rustgevende kleur.

 

 

Aandachtspunten bij verlichting:

–         Laat het licht niet onnodig branden.

–         Gebruik energiezuinige verlichting in ruimtes waar het licht vaak en langdurig aan is.

–         Lampen accentueren een eigen stijl.

–         Door het gebruik van dimmers kun je meer sfeer creëren.

–         Het gebruik van helder licht stimuleert en licht wat wordt gedimd zorgt voor ontspanning.

–         De kleur van het licht heeft invloed op de sfeer.

–         Lampen die in een smalle ruimte op de zijwanden zijn geplaatst laten de ruimte breder lijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here