Verslaving – Een vicieuze cirkel

0
1226
blog placeholder

Verslaving is het verschijnsel waarbij een persoon zich afhankelijk
heeft gesteld van één of meerdere genotmiddelen. Kenmerkend voor een
verslaving is dat het genotmiddel wordt gebruikt om haar eigen
ontwenningsverschijnselen op te heffen. Een sigaret wordt gerookt om de
ontwenningsverschijnselen van de vorige sigaret op te heffen. Een
alcoholist drinkt een biertje om de ontwenningsverschijnselen
veroorzaakt door het vorige biertje op te heffen of te verminderen. De
manier om met de verslaving te stoppen is door deze vicieuze cirkel te
beëindigen.

Verslaving
De meerderheid van de bevolking drinkt wel eens een biertje. Bijvoorbeeld op vakantie of op een warme zomerdag in de tuin. Maar voor sommigen is dat biertje een vast onderdeel geworden van zijn of haar leven. De alcoholist staat op met de gedachte aan alcohol en gaat er weer mee naar bed. Dit betekent dus dat de alcoholist bijna altijd met zijn of haar alcoholverslaving bezig zal zijn. Menigeen zal zich afvragen waarom de alcoholist niet gewoon stopt met drinken. Maar de alcoholist kan niet meer zonder de alcohol: hij heeft de alcohol nodig om zich zichzelf te voelen. Hij gebruikt de alcohol om de ontwenningsverschijnselen veroorzaakt door het vorige biertje op te heffen. Ieder biertje veroorzaakt bij hem uiteindelijk opnieuw ontwenningsverschijnselen op een later tijdstip en dus ook de drang naar een volgend biertje om deze ontwenningsverschijnselen weer op te heffen. De alcoholverslaving is in feite een vicieuze cirkel.

Dit kan ook gezegd worden over roken. Een sigaret bevat de verslavende stof nicotine. Het lichaam raakt gewend aan de nicotine wanneer iemand al voor langere tijd rookt. Op een gegeven moment gaat het lichaam de nicotine zelfs nodig hebben (lichamelijke verslaving). Het roken is dan geen ontspanning meer, maar puur een ritueel om de ontwenningsverschijnselen, veroorzaakt door het roken zelf, op te heffen. Het roken houdt zichzelf zodoende in stand.

Vicieuze cirkel
Verslaving is een vicieuze cirkel. Of het nu gaat om een rookverslaving, alcoholisme of een verslaving aan harddrugs. In alle gevallen zal iemand die verslaafd is last krijgen van bepaalde ontwenningsverschijnselen, die pas verdwijnen wanneer men het genotmiddel opnieuw neemt. Het zal niemand verbazen dat het voor de verslaafde gemakkelijker is om het genotmiddel opnieuw te gebruiken, dan het alternatief om permanent geen last meer te krijgen van deze ontwenningsverschijnselen: afkicken.

Het afkicken van alcohol is bijvoorbeeld heel moeilijk en in geval van stevig gebruik zelfs levensgevaarlijk. Voor het afkicken van alcohol moeten stevige drinkers een huisarts raadplegen. Opnieuw alcohol drinken is dan de gemakkelijke route, en omdat de alcoholist hoort dat plotseling stoppen gevaarlijk is, is er een nieuwe smoes geboren om maar te blijven drinken. Maar daarmee wordt de afhankelijkheid van alcohol niet beëindigd. De vicieuze cirkel doorbreken zal betekenen dat de verslaafde compleet moet stoppen met het gebruik.

Afkicken stopt de vicieuze cirkel
Verslaving is een vicieuze cirkel. Het maakt niet uit of het daarbij gaat om een rookverslaving, alcoholisme of een verslaving aan harddrugs. Bij een verslaving probeert men vaak ontwenningsverschijnselen op te heffen die zijn veroorzaakt door het middel waar men aan verslaafd is. Deze ontwenningsverschijnselen heft men op door hetzelfde middel opnieuw te nemen. Echter zal dit opnieuw ontwenningsverschijnselen veroorzaken. De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is door het middel niet meer te nemen. Wanneer men afkickt zal men heftig last krijgen van de ontwenningsverschijnselen, maar omdat het middel niet meer opnieuw wordt genomen, zullen deze ontwenningsverschijnselen uiteindelijk verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here